Ananasul are o substanță cu proprietăți farmacologice, cunoscută cu numele de bromelină. O cantitate de 125 g ananas are 0,4 mg bromelină. Această substanță este foarte importantă pentru organism deoarece are numeroase funcții biologice. În primul rând are acțiune benefică în restabilirea sănătății deoarece împiedică dezvoltarea tumorilor prin stoparea înmulțirii celulelor maligne.
Bromelina este utilizată sub formă de medicament în tratamentul arsurilor, rănilor, leziunilor de la nivel cutanat. Are acțiune fibrinolitică, antiinflamatorie, de eliminare a pielii distruse în arsurile grave, de grăbire a vindecării prin intensificarea efectului medicamentelor pentru refacerea țesuturilor. În concluzie, ananasul ar trebui să facă parte din dietă mai ales pentru conținutul său de bromelină.
Această substanță are efect bun asupra vaselor de sânge în sensul că inhibă coagularea cu ușurință a sângelui și în combaterea edemelor, ajută în cazuri de insuficiență pancreatică, înflamații, tromboză și boli venoase. Are efect analgezic, antiinflamator, carminativ și anticoagulant. Accelerează descompunerea proteinelor, are efect benefic asupra sistemului imunitar, previne formarea cheagurilor de sânge și poate fi considerată un bun analgezic, de calmare a durerilor.
Ananasul are proprietăți vindecătoare, este un remediu eficient în cazuri de sinuzită, răceală, ajută în decongestinonarea căilor respiratorii. Bromelina din ananas are efect antiinflamator mai ales la nivelul nasului, a sinusurilor nazale. Se caracterizează prin efectul de enzimă pancreatică în sensul că ajută la descompunerea proteinelor. Pancreasul conține enzime importante care sunt de tip digestiv, ele descompun proteinele, grăsimile și carbohidrații. De asemenea, sucul pancreatic neutralizează acidul din stomac. Când apare insuficiența pancreatică, bromelina este un sprijin important pentru sănătate.
În concluzie este indicat consumul de ananas proaspăt. În medicina populară se folosește bromelina din ananas și nu bromelina sub formă de tablete. Acest fruct este sănătos, are și alte substanțe active importante pentru organism și anume: vitamine (A, B, C, E), magneziu, potasiu, iod, fier, sulf, fosfor, zaharoză, apă, materii grase.
Proprietățile sale nu sunt deloc neglijabile, efectul este vitaminizant, antioxidant, detoxifiant, afrodisiac, antitoxic, diuretic, mineralizat și nutritiv. Ananasul este recomandat în cazuri de ateroscleroză, obezitate, depresie, afecțiuni digestive, impotență, boli de gât, tulburări menstruale, etc. Se folosește proaspăt, sub formă de suc, ca băutură răcoritoare, în compoturi, salate, la torturi, lichioruri și prăjturi.