Sucurile proaspete naturale au un gust incomparabil cu cele din supermarket. În plus valoarea lor nutritivă este net superioară, cu cât fructele sunt mai proaspete cu atât valoarea nutritivă a sucului este mai ridicată.
Nu doar prin gătire fructele și legumele își pierd valoarea nutritivă ci și prin expunerea lor mult timp la aer, după ce au fost recoltate. Dacă sunt consumate la scurt timp după ce au fost culese, acestea au proprietăți mari vindecătoare în organism, de regenerare a celulelor prin substanțele nutritive, mineralele, enzimele, vitaminele pe care le conțin.
Când se bea sucul natural de fructe?
Este foarte important de știu cât timp se păstrează sucurile proaspete, pentru a putea beneficia de toate subtanțele nutritive pe care le conțin.
Iată ce spun specialiștii:
- Sucurile proaspete din fructe și legume se beau imediat ce au fost realizate și nu se adaugă zahăr pentru îndulcirea lor deoarece acesta este nociv pentru sănătate.
- Dacă nu sunt consumate imediat, sucurile se strică prin expunere la aer, fermentează și nu mai au aceeași valoare nutritivă.
- Zahărul trebuie eliminat cât mai mult din alimentație, este chiar mai periculos decât alcoolul și din păcate se găsește în numeroase sucuri din supermarketuri.
Sucuri proaspete naturale – Reguli de bază:
- Cel mai bine este să se folosească blenderul pentru realizarea sucurilor din fructe deoarece astfel se păstrează și fibrele din aceste produse.
- Dacă sucul este realizat din fructul întreg are o dulceață naturală și o aromă intensă.
- Dimineața, în loc de cafea, este mult mai bine să bei sucuri proaspete realizate din fructe și legume alcaline. Acestea ajută la detoxifierea organismului și energizarea acestuia.
- Cele mai indicate sunt sucurile verzi care au clorofilă din belșug și care ajută la oxigenarea sângelui din organism.
Sucuri naturale făcute acasă
Sucurile din fructe și legume crude au minerale și vitamine, dar și multe enzime care:
- Sunt asociate cu multe funcții ale organismului.
- Ajută la digestia alimentelor și la absorbția nutrienților în sânge.
Ce anume se distruge din fructe și legume prin fierbere sau gătire? Nutriționiștii recomandă doar sucurile proaspete din fructe și legume bio. Ei sfătuiesc oamenii să renunțe la sucurile obținute prin fierbere sau la sucurile din supermarket-uri, deoarece:
- Prin procesul de gătire legumele cu frunze verzi își pierd 85% din conținutul de vitamina C.
- De asemenea prin fierbere rădăcinoasele pierd mare parte din vitaminele din complexul B.
- Castraveții tăiați în felii și pepenele verde tăiat în jumătate, deși se țin la frigider, pierd aproape jumătate din cantitatea de vitamina C.
- Cei care obișnuiesc să cumpere sucuri din supermarket-uri trebuie să știe că acestea sunt pasteurizate. Ele conțin îndulcitori artificiali, au aditivi, conservanți, coloranți și arome artificiale.
- Conținutul de fruct natural din astfel de sucuri este redus, iar valoarea sa nutritivă se pierde.
- Sucurile pasteurizate din citrice nu mai conțin vitamina C ca sucurile proaspete naturale, iar valoarea nutritivă este cu siguranță mai mică.
- Cu cât se adaugă mai mulți aditivi cu atât valoarea nutritivă scade.
- Aromale și coloranții artificiali, conservanții și acidifianții sunt dăunători pentru sănătatea organismului.
- Pentru a avea o dietă echilibrată trebuie să folosim fructe și legume care nu au fost tratate cu pesticide și să facem sucuri proaspete acasă deoarece doar așa vom beneficia de compuși nutritivi importanți și vom evita aditivii și substanțele folosite pentru conservarea băuturilor din supermarket.
Prevenirea bolilor sistemului digestiv
Sistemul digestiv trebuie menținut sănătos. Acest lucru nu este posibil dacă acesta este stresat prin aportul de alimente greu digerabile.
Sfaturi de la nutriționiști:
- Organismul funcționează normal dacă primește necesarul de substanțe nutritive și alimente care să-i furnizeze energie.
- Sucurile din fructe și legume se digeră ușor și conținutul lor nutritiv este absorbit imediat în sânge.
- În plus astfel de sucuri contribuie și la revitalizarea organismului.
- Ajută la scăderea în greutate, la vindecarea a numeroase boli.
- Părul va avea și el un aspect îmbunătățit. Scalpul nu va mai fi afectat de mătreață ceea ce arată că această afecțiune nu este o boală a pielii capului, ci mai degrabă un simptom provocat de tulburările sistemului digestiv.
Cum se consumă corect sucurile de fructe?
Sucurile de fructe sunt un adevărat medicament pentru organism, sunt pline de ingrediente sănătoase și trebuie să facă parte din alimentația zilnică.
Sfaturi utile:
- Cel mai indicat este să se prepare în fiecare zi suc proaspăt din diferite fructe și legume și să se bea imediat.
- Acesta are un efect benefic asupra sănătății.
- În plus oferă și cantitatea de fibre ce mențin sănătatea tractului digetiv și mai ales a colonului.
Când are sucul de grapefruit efecte adverse? Atenție cu sucul de grapefruit dacă urmați anumite tratamente medicale. Acesta poate interacționa cu unele medicamente:
- Analgezice, antihipertensive, antialergice, antidepresive.
- Antibiotice de combatere a insomniei.
- Pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge.
- Pastile anticoncepționale.
Sucuri care ajută la slăbit
Sucurile din fructe și legume sunt foarte bune pentru curele de slăbire deoarece nu conțin grăsimi și oferă următoarele avantaje:
- Au nutrienți care se absorb rapid în organism, iar gustul lor poate fi îmbunătățit cu verdețuri proaspete, cu puțin mărar, pătrunjel, leuștean, busuioc, oregano, mentă.
- Pentru îndulcirea lor se pot folosi fructe dulci: pere, banane, mere, etc.
- Sucurile verzi sunt în general amare, pentru a avea gust se poate adăuga puțină sare.
- Combinația de fructe și legume se face în funcție de gustul fiecărei persoane. Dacă unele sunt prea cremoase se poate adăuga apă plată.
Alegeți întotdeauna fructele și legumele proaspete de sezon, care au fost cultivate cu produse bio. Folosiți un storcător sau un blender de înaltă calitate pentru realizarea sucului.