Ce diete sunt eficiente în cazul Candidei?

0
384
Ce diete sunt eficiente în cazul Candidei

Mulți oameni au un regim alimentar nesănătos și un stil de viață haotic, fapt pentru care ajung să fie sensibili la infecții cu agenți patogeni din cauza scăderii imunității. Infecțiile oportuniste pot da naștere la alergii și intoleranțe alimentare deoarece are loc o deteriorare a mucoasei intestinale și o supraîncărcare alergică. Unul dintre cele mai comune microorganisme oportuniste este germenul aftei sau Candida albicans.

Oamenii ajung să creadă că suferă de Candida ori de câte ori au o alergie alimentară (fie la produsele lactate, la cereale). În momentul în care renunță la astfel de alimente observă o îmbunătățire a stării de sănătate și astfel spun că s-au vindecat de Candida ca prin minune. În realitate însă, Candida se vindecă prin medicamente antifungice și renunțarea la zahăr și drojdii. Simptomele principale ale infecției cu Candida albicans sunt pofta exagerată de alimente dulci (care conțin zahăr), senzația de balonare, intoleranța la alcool și sensibilitatea chimică.

Alte simptome sunt indigestia, durerile de cap, oboseala, durerile articulare, creșterea în greutate, tulburări digestive, scăderea libidoului, constipația sau diarea, depresia, disfuncțiile glandei tiroide, tulburările menstruale, infecțiile urinare. Persoanele care au Candida sunt foarte obosite și au o stare de mahmureală deoarece toxinele produse în organism sunt nocive și duc la formarea acetaldehidei care se transformă în etanol sau alcool.

Medici consideră că alergiile și intoxicațiile alimentare ne afectează foarte tare sănătatea.

Unul din principalele alimente la care oamenii au intoleranță este drojdia și la această alergie se poate adăuga și sensibilitatea la mucegai. Dacă ne referim la Candida putem spune că această infecție apare din cauza sensibilității la mucegaiuri, ciuperci și drojdii. Dacă alimentația conține produse care fermentează (și sunt bogate în amidon și zaharuri) cu siguranță starea de sănătatea va fi și mai tare deteriorată. Din nefericire mulți oameni nu au grijă la ce alimente consumă și astfel au tendința de a mânca brânzeturi, ciuperci, pâine care nu mai sunt proaspete, toate ajung să dezolte astfel foarte multe mucegaiuri.

Cu siguranță ați observat cum pâinea sau brânza prinde un iz de mucegai sau un miros ciudat care ar trebui să vă pună pe gânduri cu privire la calitatea produsului respectiv. Astfel de mucegaiuri și toxine sunt frecvente la alimentele care s-au învechit, fie ele carne, brânză, pâine, șuncă, ouă, pește. Sensibilitatea acestor oameni la mucegaiuri se poate observa și în momentul în care ei ajung în zone împădurite, în clădiri vechi, în medii pline de praf și mucegai, în locuri umede unde sporii de mucegai se pot foarte bine dezvolta, și astfel ajung să sufere de simptome caracteristice infecțiilor fungice.

Principalele ciuperci care pot să apară în făina măcinată sunt: Absida, Penicillium, Alternaria, Aspergillus candidus, Poecilomyces, Cladosporium, Mucor și altele. Astfel de mucegaiuri pătrund în organism prin cavitatea bucală și favorizează dezvoltarea unor afecțiuni la nivelul tractului digestiv. Primul simptom este cel de inflamare intestinală, dar apare și incapacitatea organismului de a elimina rezidurile și toxinele acumulate și astfel se produce sindromul malabsorbției.

Simptomul de aftă care apare la gură, în vagin (vaginita) sau în intestin arată clar o infecție cu microorganismul Candida albicans. Pentru tratament este foarte important să se administreze medicamente antifungice la recomandarea medicului. De asemenea anumite diete ajută în restabilirea stării de sănătate a pacienților care suferă de Candida. În primul rând trebuie evitat consumul de drojdii, zahăr, alimente care au mucegaiuri. Alimentele care conțin drojdii sunt ciupercile, sosul de soia, oțetul alb din vin, fructele uscate, toate contribuie la dezvoltarea Candidei.

Citește și:  Cum tratam vanataile si contuziile folosind cele mai eficiente remedii populare

Pentru tratamentul Candidei trebuie urmată o dietă care nu cuprinde alimente ce fermentează. Acest lucru înseamnă să se elimine amidonul și zaharurile. Acest lucru înseamnă și evitarea indulcitorilor de tipul aspartam și sucraloză. Pentru a satisface pofta de dulce se poate alege doar xylitol și sorbitol.

candida

Dieta contra Candidei trebuie să conțină și anumite alimente pentru stimularea sistemului imunitar al organismului. Deși sunt fungi, cele mai indicate sunt ciupercile Shiitake, Maitake și Reischi care au betaglucani ce cresc imunitatea și sunt folosiți în tratamentele împotriva cancerului. Ciupercile Shiitake sunt adevărate medicamente pentru organism deoarece au capacitatea de a scădea colestrolul din sânge, de a reduce riscul de boli cardio-vasculare, accident vascular și atac de cord.

Astfel de ciuperci conțin substanțe active importante pentru organism, au proteine, polizaharide, vitamine (B, C și D2), lipide, zinc, potasiu, calciu, fier, nichel, fosfor, mangan, seleniu, magneziu, ergosteroli (care produc vitamina D), hidrați de carbon, acid linoleic. Au lentinan, un polizaharid cu proprietăți antivirale și de combatere a cancerului, foarte important pentru sănatate. Astfel de ciuperci ajută și în tratamentul și prevenirea altor afecțiuni: în boli asociate îmbătrânirii organismului, boli canceroase, infecții hepatice, osteoporoză, scleroză multiplă, diabet, oboseală fizică și intelectuală, psoriazis și altele.

Tratamentul constă și în administrarea de medicamente antifungice (Nystatin, Nizoral, Diflucan). Astfel de medicamente trebuie luate doar la recomandarea medicului și în doza stabilită de acesta.

Un regim alimentar împotriva Candidei poate ajuta în oprirea dezvoltării a acestor microorganisme oportuniste și la ameliorarea tulburărilor tractului gastrointestinal. Slăbirea sistemului imunitar al organismului din cauza administrării de antibiotice, steroizi, anticoncepționale, consumului exagerat de carbohidrați, zahăr, simptomele create de bolile cronice cum este diabetul, infecțiile, intoxicațiile, contribuie toate la crearea unui mediu proprice pentru dezvoltarea Candidei. Prin reducerea alimentelor care în mod normal ajută în proliferarea Candidei se contribuie la eliminarea toxinelor create de această ciupercă. În plus este indicat să se respecte și odihna și să se evite stresul.

Dieta trebuie să fie săracă în carbohidrați cum sunt cei din sfeclă de zahăr, miere, alcool (vin, lichior, bere), zahăr, glucoză, lactoză, sucurile și conservele din fructe, cartofii dulci, fructele uscate, înlocuitori de zahăr, fructele dulci deoarece au fructoză (struguri, pere, banane), dulciurile, siropurile, dulcețurile. Trebuie să se renunțe la orice tip de zahăr după care Candida tânjește și se dezvoltă imediat. Alcoolul este de asemenea preferat de acest microorganism oportunist pentru că poate fi transformat în zahăr. Produsele lactate nu sunt recomandate deoarece sunt greu de digerat și pot facilita supraproducerea de mucus și creșterea riscului de reacții alergice.

Se pot alege alimente cu un conținut redus de carbohidrați, carne slabă, pește și legume. Carnea trebuie să nu conțină grăsime și să se consume fiartă. Cele mai indicate legume sunt usturoiul, varza, castraveții, fasolea, conopida, salata verde, roșiile, ceapa. Cerealele integrale pot stopa creșterea Candidei, cele mai indicate sunt: mei, hrișcă, orez brun și quinoa.

Candida albicans este un mare pericol pentru sănătatea organismului deoarece se multiplică rapid și devine un chin pentru tractul digestiv. Datorită inhibării procesului de absorbție a substanțelor nutritive în organism și a producerii de micotoxine și metaboliți nocivi se produce o scădere a imunității și de aceea bolnavii de Candida sunt mereu obosiți, epuizați și fără vlagă. Pofta pentru dulciuri, zahăr, carbohidrați trebuie să fie un semn al acestei infecții.

Dieta necorespunzătoare, stresul, un stil de viață nesănător, sistemul imunitar slăbit sunt factori ce favorizează dezvoltarea Candidei albicans și îmbolnăvirea organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.