Reumatismul articular acut este o boală care poate afecta inima. Odată cu apariția frigului în lunile de toamnă debutează și simptomele reumatismului. Această boală este destul de versatilă, durează câteva săptămâni, simptomele pot trece chiar și fără tratament, iar după un timp pot recidiva.
Femeile suferă mai frecvent de reumatism articular acut decât bărbații. Cele mai multe cazuri sunt la copii și tineri, după vârsta de 30 de ani riscul de boală este mai mic. De regulă, persoanele care au avut în trecut reumatism articular acut pot avea dureri care apar la schimbarea vremii.
Reumatismul articular acut – Reumatism la inima
Din păcate reumatismul articular acut poate afecta articulațiile și inima. La majoritatea bolnavilor se poate instala angina cauzată de infecțiile streptococice. Simptomele sunt neplăcute:
- Inflamații și dureri articulare destul de mari (mai ales la articulațiile mari, la genunchi, glezne, coate, mâini, șolduri)
- Stări febrile și slăbiciune în organism
- În cazurile de reumatism articular acut când se produc leziuni ale inimii consecințele sunt grave.
De multe ori medicul recomandă un tratament preventiv pentru astfel de leziuni care sunt dificil de depistat, iar mai târziu ele devin grave și definitive.
Specialiștii spun despre:
- Leziunile endocardice
- Pericardita reumatismală
- Insuficiența cardiacă, ca apar pe fondul unei miocardite reumatismale.
Endocardita reumatismală este o complicație gravă a acestei boli – reumatismul articular acut. Are loc lezarea valvei mitrale și a valvei aortice. Aceste valve sunt importante pentru realizarea eficientă a activității cardiace, în cazul în care sunt lezate poate apărea o irigare insuficientă cu sânge a diferitelor țesuturi în organism. În cazuri grave se ajunge la insuficiență cardiacă și reducerea longivității.
Angina streptococică se produce din cauza infecției cu streptococul hemolitic și poate cauza reumatismul articular acut.
În majoritatea cazurilor, reumatismul articular acut se poate recunoaște după:
- Durerile articulare tipice artritei
- Stările febrile, transpirațiile intense
- Durerile abdominale
- Paloarea tegumentelor
- Curgerea de sânge din nas
- Crizele reumatice
- Angina streptococică
- Durerile din dreptul inimii și a părții anterioare a toracelui
- Alterarea stării generale de sănătate.
Medicul poate sesiza și alte semne ale reumatismului articular acut prin consult medical și analize specifice, ca de exemplu:
- Accelerarea vitezei de sedimentare a hematiilor
- Prezența unor noduli subcutanați
- Sufluri cardiace caracteristice bolii (sistolic și diastolic)
- Erupție rară pe piele
- Leucocitoza (numărul crescut de globule albe din sânge).
Reumatismul articular acut – Tratament
Pentru tratamentul bolii ajută terapia de reducere a proceselor inflamatorii și de combatere a infecțiilor streptococice.
Medicamentele antibiotice antistreptococice sunt administrate în astfel de cazuri, dar sunt necesare și medicamente pentru ameliorarea celorlalte simptome și mai ales a inflamațiilor și durerilor articulare.
În general medicația salicilică ajută în astfel de cazuri în combaterea durerilor, umflăturilor articulare și a stărilor febrile. Simptomele dispar în 1-2 zile prin acest tratament.
Pentru prevenirea bolii și apariția recidivelor se recomandă tratamentul la timp a unor afecțiuni respiratorii infecțioase, a sinuzitelor, amigdalitelor cronice și a infecțiilor dentare.