Osteoporoza este o boală ce afectează persoanele în vârstă şi care creşte semnificativ riscul de fracturi. Prin tratament se poate reduce riscul de fracturi osteoporotice şi simptomele care produc suferinţe la astfel de pacienţi. În prezent există un întreg arsenal de medicamente pentru tratamentul acestei boli, însă pentru a alege unul potrivit stării de sănătate trebuie întrebat un medic, deoarece acesta va ţine seama de beneficile medicamentului şi de profilul medical al fiecărui individ în parte.
Ce spun medicii despre suplimentele de calciu şi vitamina D pentru întărirea oaselor şi prevenirea osteoporozei? Aportul corespunzător de calciu şi vitamina D ajută în combaterea hipotiroidismului secundar şi previne fracturile care apar în osteoporoză. Se pot lua suplimente de calciu şi vitamina D sau se poate alege o alimentaţie care să conţină astfel de elemente nutritive. Doza zilnică de calciu este de 1000-1200 mg, iar cea de vitamina D este de 800 UI.
De asemenea, specialiştii în domeniul medical spun despre efectul protector al calciului pentru sănătatea organismului în sensul că ajută în scăderea riscului de boli vasculare, reduce tensiunea arterială, greutatea corporală, diminuează nivelul de lipide serice. Studiile au arătat că femeile cu vârsta de peste 45 de ani care au avut o dietă cu alimente bogate în calciu (de peste 680 mg pe zi) au făcut mai rar hipertensiune arterială, iar cele care au avut un aport de calciu de peste 1000 mg pe zi şi-au redus riscul cu 13% de a suferi de hipertensiune arterială.
Potrivit studiilor, cercetătorii au găsit şi o legătură între administrarea calciului şi pierderea în greutate. Acest lucru se datorează faptului că prin aportul de calciu se reduce nivelul de lipide serice şi deci scade obezitatea. La bărbaţi s-a constatat prin studii epidemiologice că aportul mare de calciu, de 1500-2000 mg pe zi, poate fi asociat cu riscul de cancer de prostată.
O altă problemă este aceea că multe pietre la rinichi se compun din oxalat de calciu, fapt care a dus la concluzia că persoanele care au o dietă bogată în calciu pot avea un risc mai mare de a dezvolta urolitiază, de a forma pietre la rinichi, decât persoanele care au un aport moderat de calciu.
Concluziile sunt că aportul de calciu asociat cu vitamina D are efect asupra sistemului muscular şi scheletic, reduce riscul de fracturi osteoporotice, creşte riscul de cancer de prostată şi de pietre la rinichi, poate da complicaţii cardiovasculare, poate reduce obezitatea şi hipertensiunea arterială. Întotdeauna când se iau suplimente de calciu trebuie consultat un medic (pentru evaluarea stării de sănătate).