Căpșunile sunt fructe care se consumă în lunile mai-iunie, aceasta este perioada lor, au un gust deosebit și valori nutriționale mari. Căpșunile sunt o gustare delicioasă în orice moment al zilei, pot fi folosite în diferite deserturi. În afara sezonului, se pot consuma căpșuni congelate.
Nutriționiștii spun că poți pierde în greutate mâncând căpșuni. Ele trebuie adăugate în dietă pentru că au numeroase beneficii pentru sănătate. Aceste fructe proaspete, bio, au minerale și vitamine, sunt o sursă de antioxidanți, cresc imunitatea și previn îmbolnăvirea. Află în cele de mai jos de ce este bine să mănânci căpșuni zilnic.
Navigare rapidă în articol:
- Căpșunile cresc imunitatea organismului
- Căpșunile ajută la scăderea în greutate
- Căpșunile pot preveni anemia
- Căpșunile mențin sănătatea inimii
- Cum reduc căpșunile riscul de cancer?
- Consumul de căpșuni previne declinul cognitiv
- Cum ajută căpșunile în tratamentul afecțiunilor gastro-intestinale
- Sucul de căpșuni pentru îngrijirea pielii
- Alergia la căpșuni – Simptome
Căpșunile cresc imunitatea organismului
Aceste fructe pot consolida imunitatea organismului și proteja sănătatea inimii pentru că sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, care combat atacul nociv al radicalilor liberi.
Căpșunile sunt bogate în minerale și vitamine:
O ceașcă cu 100 g căpșuni proaspete conține: 90.95 g apă, 32 kcal, 0.67 proteine, 2 g fibre, 16 mg Ca, 0.41 mg Fe, 13 mg Mg, 24 mg P, 153 mg K , 1 mg Na.
Conțin vitamina C
Această vitamină reprezintă unul dintre cei mai importanți antioxidanți, cu rol important pentru imunitate. Vitamina C luptă împotriva bacteriilor, a radicalilor liberi, menține buna funcționare a sistemului imunitar, are rol benefic asupra țesutului osos, protejează inima și vasele de sânge, previne răceala.
Comparativ cu citricele, căpșunile au mai multă vitamina C.
Căpșunile au potasiu.
Potasiul are rol în echilibrul fluidelor din organism, în controlul tensiunii arteriale și contracția musculară.
Sunt o sursă de fier.
O cantitate de 100 g căpșuni conține 40 mg Fe. Prin urmare, aceste fructe sunt bogate în fier, se recomandă să fie consumate proaspete. În plus au și vitamina C, un nutrient care ajută la absorbția fierului în organism. Nutriționiștii recomandă aceste fructe la micul dejun în combinație cu cereale.
Căpșunile conțin mangan.
Prin conținutul de mangan, aceste fructe calmează durerile articulare, ajută la formarea sângelui.
Căpșunile sunt o sursă de magneziu.
Magneziul ajută la metabolizarea proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, la dezvoltarea oaselor, a dinților, la formarea țesuturilor, la funcționarea sistemului muscular și nervos.
Căpșunile au vitamina K, B , PP, fosfor, substanțe bioactive, antocianine și flavonoide.
Prin conținutul de fosfor și calciu, aceste fructe mențin sănătatea dinților, oaselor, mușchilor.
Căpșunile au vitamina A care menține sănătatea vederii. Prin conținutul de vitamina E are efect bun asupra pielii, unghiilor și a părului.
Căpșunile ajută la scăderea în greutate
Căpșunile ajută la scăderea în greutate, au puține calorii. Ele ajută și detoxifierea organismului, sunt recomandate în perioada mai-iunie. Trebuie consumate proaspete, fără a adăuga zahăr. O cantitate de 100 g căpșuni conține 30-32 kcal. Oamenii care vor să elimine kg în plus ar trebui să mănânce zilnic câte 100 g căpșuni, aceste fructe fiind o sursă de minerale și vitamine.
Căpșunile au bromelină, care ajută la arderea grăsimilor și a carbohidraților. Ele nu conțin multe zaharuri deci sunt fructe bune și pentru diabetici. Au indice glicemic scăzut, prin urmare sunt excelente pentru a fi introduse în dietă. Ele sunt o gustare bună pentru micul dejun, se pot combina cu iaurt natural ce are un conținut redus de grăsimi.
Aceste fructe au fibre care îmbunătățesc peristaltismul, oferă o senzație de sațietate, mențin sub control nivelul de zahăr din sânge, au efect anticancer și îmbunătățesc sănătatea intestinelor.
Dieta cu căpșuni este una din cele mai rapide diete de slăbit.
Este recomandat să se consume doar căpșuni bio, care au efect pozitiv asupra sănătății. În acest caz, fructele au o mare cantitate de minerale și vitamine și în plus, se știe că sunt mai sănătoase pentru organism. Căpșunile bio au mai multă vitamina C.
Sucul de căpșuni, zmeură și coacăze roșii, este bogat în vitamine și minerale.
Căpșunile pot preveni anemia
Dacă ai probleme cu anemia, este indicat să mănânci căpșuni. Există diferite cauze ale anemiei, printre care și deficitul de Fe, de acid folic. Anemia poate fi tratată și cu o alimentație bogată în Fe. Căpșunile conțin Fe, au și vitamina C care susține absorbția de Fe în organism și astfel duce la creșterea hemoglobinei. Alte fructe recomandate pentru prevenirea și combaterea anemiei sunt: merele, rodia, bananele, piersicile, prunele uscate, portocalele.
Potrivit unui studiu prezentat pe sciencedaily.com, căpșunile îmbunătățesc capacitatea antioxidantă a sângelui. Studiul s-a realizat pe un grup de persoane care au consumat timp de 14 zile, câte 0.5 kg de căpșuni/zi. Rezultatele studiului au arătat că aceste fructe:
- Stimulează capacitatea globulelor roșii de a face față la stresul oxidativ
- Cresc puterea antioxidantă a sângelui
- Cresc rezistența globulelor roșii la hemoliza oxidativă
- Previn anemia
- Au antioxidanți care neutralizează radicalii liberi
- Reduc stresul oxidativ (care poate cauza numeroase boli și afecțiuni)
- Au compuși fenolici, substanțe flavonoide cu proprietăți antioxidante
- Previn îmbătrânirea prematură a organismului
- Scad riscul de îmbolnăvire.
Căpșunile mențin sănătatea inimii
Potrivit studiilor cercetătorilor, consumul de căpșuni în mod frecvent are efect benefic asupra inimii, scade riscul de atac de cord. Se recomandă consumul de căpșuni de câteva ori pe săptămână deoarece acestea oferă beneficii cardiace.
Căpșunile au în compoziția lor antociani care îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge și scad tensiunea arterială. Desigur pot fi consumate și alte fructe de pădure (ex. afine, mure, zmeură, coacăze) cu proprietăți antioxidante, care au astfel de substanțe (antociani, pigmenți naturali, care le dau culoarea caracteristică). Cu cât fructul este mai bine copt, cu atât culoarea sa este mai intensă și astfel are o concentrație mai mare de antociani.
Potrivit unui studiu prezentat pe NCBI, căpșunele au fibre, antociani, polifenoli, micronutrienți care mențin sănătatea cardiovasculară. Toate aceste substanțe au efect benefic asupra sistemului cardiovascular. Antocianii scad colesterolul, îmbunătățesc capacitatea antioxidantă a sângelui, au efect bun asupra metabolismului, scad stresul oxidativ, reduc inflamațiile, mențin sănătatea inimii.
O porție de 100 g căpșuni oferă 33.63 mg antocianidină, 58.5 mg vitamina C, 0.29 vitamina E.
Consumul de căpșuni crește capacitatea antioxidantă serică la om.
Prin conținutul de substanțe antiinflamatoare și antioxidante, căpșunile pot reduce riscul aterosclerozei, protejează împotriva riscurilor produse de colesterol din vasele de sânge. De asemenea, fibrele și potasiul din aceste fructe pot ajuta în menținerea sănătății inimii. Potasiul scade riscul de boli cardiace și de accident vascular cerebral la oameni.
Căpșunile sunt recomandate în dieta zilnică a persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, pentru că ele elimină efectele sodiului asupra organismului.
Antioxidanții din căpșuni acționează împotriva radicalilor liberi, reduc inflamațiile, încetinesc dezvoltarea tumorilor. Antioxidanții reduc formarea cheagurilor de sânge, care sunt asociate cu accidentul vascular cerebral.
Cum reduc căpșunile riscul de cancer?
Căpșunile conțin anumite substanțe care pot reduce riscul de cancer și anume:
- Au fibre care pot preveni cancerul de colon
- Sunt bogate în vitamina C care ajută în prevenirea cancerului de esofag
- Au acid elagic care protejează împotriva multor tumori – cancer de esofag, cancer de plămân, cancer de piele
- Conțin flavonoizi și alți antioxidanți care pot reduce inflamațiile din organism, pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Potrivit unui studiu de pe NCBI, cu ajutorul fructelor de pădure se poate preveni cancerul esofagian și cancerul de colon. Ambele tipuri de cancer au fost studiate de cercetători și s-a constatat că:
- Factorii de risc la cancerul esofagian sunt consumul de alcool, fumatul, deficitul de minerale și vitamine, infecția cu HPV.
- Factorii de risc la cancerul de colon sunt antecendente familiare, personale, obezitatea, fumatul, sedentarismul, consumul de alcool deficitul de fructe și legume în dietă, consumul excesiv de carne roșie.
- Fructele care au acid elagic – căpșunele, zmeura, afinele, murele – dar și alți nutrienți (vitamina A, C, E, Ca, Se, acid folic, luteină, caroten, quercitină, antociani) pot scădea colesterolul din sânge, riscul de cancer esofagian și de colon, pot inhiba dezvoltarea acestor tumori.
Consumul de căpșuni previne declinul cognitiv
Căpșunile îmbunătățesc memoria și au efect benefic asupra creierului. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că prin consumul regulat de căpșuni se luptă împotriva declinului mental care apare la oamenii în vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă, la oameni funcția creierului se diminuează. Din cauza îmbătrânirii scade capacitatea de învățare, scade memoria și crește riscul de declin cognitiv.
Aceste fructe pot îmbunătăți memoria, la fel ca alte fructe de pădure. Specialiștii recomandă consumul de căpșuni și fructe de pădure, bogate în antioxidanți. Căpșunele pot îmbunătăți performanța creierului. Studii recente au arătat faptul că femeile care consumă multe fructe de pădure – afine, căpșuni – au memoria mai bună. Este vorba despre fructe care au antocianidine, care se găsesc în afine, căpșuni și alte fructe de pădure.
Cercetătorii au descris modul cum fructele de pădure pot ajuta în menținerea sănătății creierului. Ei au spus că majoritatea proceselor de boală din organism încep prin inflamații și atacul radicalilor liberi, care dăunează celulelor. Prin aportul de substanțe antioxidante se pot preveni inflamațiile și atacul nociv al radicalilor liberi. Prin urmare, alimentația bogată în fructe de pădure cu antioxidanți menține funcția normală a creierului.
Cum ajută căpșunile în tratamentul afecțiunilor gastro-intestinale?
S-a descoperit faptul că aceste fructe stimulează secreția sucurilor gastrice, au proprietăți antibacteriene, diuretice, de combatere a diareei și altor tulburări ale sistemului digestiv. Căpșunile au fost utilizate în medicina populară în ameliorarea inflamațiilor articulațiilor, a reumatismului, în tratamentul micozelor, arsurilor solare, ulcerațiilor pielii.
Pectina și acizii organici din căpșuni au efect bun asupra activității pancreasului și a splinei. Fibrele dietetice previn cancerul de colon și mențin sănătatea intestinelor.
Căpșunile mențin sănătatea orală, au puteri degenerative pentru mucoasa orală, a gingiilor, au efect antibacterian, albesc dinții, tratează răgușeala și durerea de gât.
Frunzele de căpșuni sunt folosite în medicina populară, în ameliorarea afecțiunilor gastro-intestinale, în tratamentul diareei. Se prepară infuzie din frunze de căpșuni (2 linguri de frunze la 250 ml apă fierbinte) și se bea câte 2 căni pe zi. Acestă infuzie reduce inflamațiile, vindecă erupțiile pielii, are acțiune antialergică. Înfuzia de frunze de căpșuni are efect bun și asupra ficatului, ameliorează inflamația acestuia și combate anemia.
Frunzele de căpșuni au efect antioxidant, ajută în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi, previn îmbolnăvirea.
Sucul de căpșuni pentru îngrijirea pielii
Sucul de căpșuni oferă o stare bună de spirit și de sănătate. Se recomandă o cură de suc de căpșuni timp de 7 zile. Acesta are efect pozitiv asupra organismului: crește imunitatea, starea de dispoziție, combate anemia, anxietatea, nervozitatea, depresia, previne îmbolnăvirea organismului. La începutul verii este indicat și sucul revitalizant din căpșuni și cireșe.
Sucul de căpșuni se poate folosi în tratamentele cosmetice pentru piele, în măști pentru tonifierea pielii, loțiuni hidratante cu efect antirid. Conține ingrediente care au numeroase beneficii pentru piele:
- Vitamina C care hidratează, are efect puternic antioxidant, antiinflamator, stimulează producția de colagen din derm, combate radicalii liberi, previne îmbătrânirea prematură a pielii, are efect de albire și strălucire asupra tenului
- Taninuri cu efect astringent, de combatere a excesului de sebum ce apare la tenul gras
- Minerale care reduc inflamațiile
- Vitamine care hrănesc pielea și o revitalizează.
Sucul de căpșuni se aplică pe față, sub formă de mască cosmetică. Are următoarele beneficii asupra pielii:
- Are proprietăți nutritive, antioxidante, antibacteriene
- Reduce ridurile
- Hidratează țesutul cutanat
- Ajută la curățarea tenului, eliminarea celulelor moarte
- Oferă un efect de piele curată, netetă, bine hidratată, proaspătă
- Stimulează producerea de colagen în piele
- Combate oboseala tenului
- Întărește pereții vaselor de sânge
- Reduce aspectul porilor dilatați
- Îmbunătățește aspectul pielii, o face mai frumoasă, mai radiantă și strălucitoare.
Sucul de căpșuni se poate amesteca cu o linguriță de miere și apoi se poate aplica pe față.
Dacă se amestecă o lingură de zahăr brun cu o mână de căpșuni zdrobite, se obține un scrub dulce pentru piele. Se masează pielea feței și astfel se face un peeling foarte bun.
Folosește măștile faciale din căpșuni pentru a avea o piele tânără și frumoasă!
Alergia la căpșuni – Simptome
Sunt persoane care fac alergie la căpșuni, care au reacții alergice sub formă de urticarie, care au hipersensibilitate la salicilați. Ele au o sensibilitate la aceste fructe și nu trebuie să le consume. Din cauza reacției alergice organismul produce anticorpi, eliberează histamina care duce la dilatarea vaselor de sânge mici, capilare și la producerea umflăturilor.
Principalele simptome sunt:
- Mâncărime la gură, strănut
- Congestia ochilor
- Dificultăți de respirație în cazuri grave
- Umflarea buzelor, a limbii și a feței
- Erupții cutanate pe piele, urticarie, prurit, în diferite zone ale corpului
- Diaree, vărsături, crampe și dureri abdominale
- Amețeală, stare de rău.
Când apar astfel de simptome și reacții alergice, trebuie mers la medic pentru a primit un tratament.
Căpșunile au salicilați, deci oamenii care sunt alergici la aspirină, pot fi alergici și la căpșuni. Alte fructe care conțin salicilați sunt murele și zmeura.
Persoanele care știu că fac alergie la căpșuni, nu trebuie să consume aceste fructe.