Sfaturi privind sănătatea și alimentația persoanelor în vârstă

0
103

O dietă dezechilibrată la oamenii în vârstă poate avea consecințe mari asupra sănătății lor. Nevoia organismului de nutrienți crește odată cu înaintarea în vârstă, mai ales de vitamine, minerale, proteine și energie.

Navigare rapidă în articol:

  1. Principalele semne ale deficienței de nutrienți
  2. Ce nutrienți au nevoie persoanele în vârstă

1. Principalele semne ale deficienței de nutrienți

Medicii spun că deficiența de nutrienți la persoanele în vârstă poate duce la slăbirea organismului; acest lucru este valabil pentru toți oamenii. Organismul are nevoie de o alimentație adecvată – asta este foarte important pentru menținerea sănătății.

Există anumite semne clare ce arată carența de nutrienți în organism și anume:

Apatie

Senzația de apatie arată lipsa de energie din corp. Persoanele în vârsta pot suferi de apatie din cauza deficitului de nutrienți din organism. Asta nu este neapărat o stare de deprimare, ci poate fi un simptom asociat cu boli ale creierului. Cercetătorii spun că simptomele apatiei apar în mod frecvent la persoanele în vârstă și ele includ: lipsa de emoții, nepăsarea, lipsa de interes, scăderea semnificativă a energiei, abandonul activităților.

Lipsa poftei de mâncare

Pofta de mâncare scade în momentul în care corpul are o carență de nutrienți. În acest caz se recomandă o alimentație bogată în nutrienți esențiali și eventual aportul de suplimente de multivitamine și minerale.

Iritabilitate

O alimentație săracă în nutrienți poate duce la stări de iritabilitate și o dispoziție scăzută, persistentă.

Prezența unor grăsimi greșite în dietă și în cantitate mare poate duce la o scădere a concentrației și abilităților cognitive, poate afecta gândirea logică și memoria.

Oboseala accentuată

Starea de oboseală persistentă apare de exemplu din cauza lipsei de vitamine B, mai ales B6. Carența de vitamine B6 poate afecta și funcționarea sistemului nervos, memoria și concentrarea.

Somnul poate fi perturbat dacă mâncarea de seară este bogată în alimente grase și picante. Oamenii pot avea disconfort la stomac, arsuri, balonare dacă au o cină copioasă, ce cuprinde alimente greu digerabile, foarte grase. Asta le produce probleme de somn și treziri frecvente în timpul nopții.

Inflamația gurii

Deficiul de fier și vitamina B2 poate cauza anumite probleme ale gurii, cum ar fi crăpături și inflamații la colțurile gurii.

Medicii spun despre sindromul gurii arzătoare care este cauzat de un nivel scăzut în organism de fier, zinc și vitamine din grupul B. Oamenii care au acest sindrom simt o senzație de arsură în gură (sau doar în anumite zone ale cavității bucale, la gingii sau limbă), fără o cauză anume.

Unghii deteriorate

Uneori unghiile devin casante, subțiri, se curbează din cauza anemiei, a deficitului de fier și de vitamine. În acest caz se recomandă o alimentație bogată în ficat și crustacee.

Căderea părului

Lipsa de proteine, fier, acizi grați esențiali poate afecta sănătatea și rezistența părului; acesta devine fragil, se rupe ușor și este uscat. Pentru a avea părul mai sănătos, oamenii trebuie să-și verifice dieta, pentru că lipsa de nutrienți este asociată cu deteriorarea și căderea părului.

Specialișii spun că lipsa de vitamine și minerale poate afecta structura părului, acesta devine casant și începe să cadă.

Alți factori ce pot afecta sănătatea organismului, provocând boli cronice, sunt:

  • Consumul excesiv de alcool
  • Fumatul și sedentarismul.

2. Ce nutrienți au nevoie persoanele în vârstă

La persoanele în vârstă, mesele trebuie să fie echilibrate și ușor digerabile. Dacă ei ar avea o alimentație greoaie, aceasta poate pune o presiune asupra sistemului digestiv și asta nu este bine. Prin urmare, trebuie ca alimentația să fie sănătoasă, echilibrată și ușor de mâncat. Nutriționiștii recomandă cam 4-5 mese pe zi, dar care să nu fie foarte copioase, însă bogate în vitamine, minerale, proteine, deci să aibă un aport echilibrat de nutrienți esențiali.

Citește și:  Vezi dieta pentru 7 zile care te ajuta sa pierzi 8-10 kg

Sunt indicate preparatele nutritive lichide, cum sunt de exemplu sucurile de fructe și legume. Acestea reprezintă de fapt un adevărat tratament nutrițional pentru menținerea sănătății.

Mâncărurile trebuie să fie gustoase și echilibrate din punct de vedere al nutrienților, să ofere cantitatea corectă de calorii și elemente active (minerale și vitamine). Cantitatea de nutrienți ar trebui ajustată în funcție de schimbările din organism. Se va ține cont și de digestibilitatea alimentelor și de necesarul caloric de nutrienți.

Din dietă ar trebui să facă parte:

  • Fructe și legume bogate în vitamine A, B, C, E și minerale, care cresc imunitatea și mențin sănătatea organismului
  • Alimente bogate în grăsimi polinesaturate, din familia Omega-3 (cum sunt nucile, peștele, grăsimile vegetale), pentru că acestea sprijină activitatea sistemului circulator
  • Alimente cu un conținut de carbohidrați complecși ce oferă multă energie și care pot fi legume și cereale
  • Alimente ce au fibre care previn constipația și cancerul
  • Alimente ce conțin proteine sănătoase, care apar în carne slabă, pește sau în produse lactate ce au un conținut redus de grăsimi.

Deficitul de vitamine la persoanele în vârstă

Studiile cercetătorilor arată că deficitul de vitamine are efecte grave, care pot pune în pericol sănătatea oamenilor. Nutrienții, vitaminele și mineralele apar în multe alimente și mai ales în fructe și legume. Iată cât de importante sunt vitaminele pentru sănătate și ce efect are lipsa lor în organism:

  • Vitamina D ajută la buna funcționare a sistemului osos, la creșterea imunității, protejează împotriva osteoporozei
  • Vitamina B1 ajută la absorbția de nutrienți, reglează digestia, activitatea sistemului muscular și a inimii
  • Vitamina E este importantă pentru organism; carența ei duce la probleme de vedere, slăbiciune musculară, demență, aritmie cardiacă, probleme de ficat și rinichi
  • Vitamina B2 menține memoria și protejează împotriva cataractei
  • Vitamina C menține sănătatea oaselor, cartilajelor, dinților, gingiilor, îmbunătățește hidratarea, elasticitatea și regenerarea pielii, ajută la sinteza colagenului; lipsa de vitamina C poate duce la dureri musculare, anomalii ale metabolismului, scăderea poftei de mâncare
  • Vitamina B6 menține echilibrul hormonal
  • Vitamina A este necesară pentru buna funcționare a organismului, pentru ochi, imunitatea organismului, metabolismul proteinelor; dacă este luată împreună cu vitaminele C și E, atunci se pot combate în mod eficient radicalii liberi (care dăunează celulelor și țesuturilor și îmbătrânesc prematur corpul)
  • Vitamina B12 îmbunătățește memoria.

De asemenea, oamenii trebuie să aibă o alimentație prin care să prevină excesul de colesterol. Pentru asta, ei au nevoie de o schimbare a dietei și de activitate fizică. Meniul lor ar fi bine să includă:

  • Legume și fructe
  • Produse din cereale integrale
  • Carne mai slabă
  • Peștele de mare ca de exemplu macrou, hering, sardine, somon
  • Plante precum usturoi, ceapă verde, anghinare, sparanghel ce ajută în menținerea unui nivel adecvat de colesterol.

De asemenea, mișcarea este foarte importantă în terapia împotriva colesterolului. Există trei ceaiuri ce scad nivelul de colesterol din sânge în 5-6 săptămâni și o dietă ce scade colesterolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.