Dacă vrei să obții cât mai mulți nutrienți (minerale, antioxidanți, enzime, vitamine) din sucul tău realizat din fructe și legume, cel mai bine este să-l bei proaspăt preparat. Asta înseamnă că-l faci acasă, fără adaos de zahăr, aditivi și conservanți. Sucul presat la rece nu rezistă prea mult la frigider și este recomandat să fie băut imediat, sau în aceeași zi. Un astfel de suc nu vei găsi pe rafturile magazinelor, decât dacă va conține conservanți.
Navigare rapidă în articol:
1. Beneficiile sucurilor proaspăt stoarse
Pentru a-ți crește sănătatea organismului, bea sucuri proaspete care conțin multe fructe și legume. Acestea pot oferi multe beneficii organismului și anume:
- Conțin vitamine naturale, minerale, enzime proaspete și alți nutrienți importanți pentru sănătate
- Au efect excelent asupra stării energetice generale a organismului
- Ajută la regenerarea celulelor și țesuturilor
- Sunt un remediu în combaterea tratamentelor degenerative ale îmbătrânirii premature
- Ajută la eliminarea toxinelor din organism și în lupta împotriva atacului nociv al rdicalilor liberi
- Scad riscul de îmbolnăvire, de a suferi de boli grave precum cele gastrointestinale, cardiovasculare, scleroza multiplă, cancer, encefalită, tuberculoză, boli de piele și altele
- Cresc imunitatea organismului și longevitatea.
Aceste sucuri se pot realiza acasă din fructe, legume, cereale, verdețuri, plante medicinale, etc. Dacă sunt servite proaspete, atunci ele oferă multe avantaje:
- Sunt 100% naturale, conțin vitamine, enzime, acizi organici, minerale, oligoelemente, fermenți, antioxidanți
- Sunt mult mai concentrate și dau un aport de energie
- Nu sunt degradate termic
- Au efecte terapeutice foarte bune, cum ar fi de pildă în creșterea imunității
- Ajută în reglarea activității glandelor endocrine
- Cresc diureza, stimulează detoxifierea organismului, curăță sângele și limfa
- Îmbunătățesc digestia și tranzitul intestinal, etc.
Aceste sucuri presate la rece trebuie consumate imediat, pentru că își pierd rapid proprietățile. Ele nu sunt ca sucurile din magazinele alimentare, nu au adaos de aditivi, zahăr și conservanți, deci sunt cu adevărat bune pentru sănătatea organismului. Prin consumul lor în mod frecvent, chiar zilnic, ele întăresc rezistența organismului și accelerează procesul de recuperare după orice boală.
2. Cele mai bune sucuri pentru detoxifirea organismului
Sucurile naturale din fructe și legume, presate la rece, sunt bogate în nutrienți și deci reprezintă o modalitate excelentă de a oferi organismului o cantitate concentrată de minerale, vitamine, enzime, antioxidanți, etc. Ele pot fi consumate la orice vârstă, atât de copii cât și de adulți, atât de oamenii aflați în stare de convalescență, cât și de către cei sănătoși care vor să-și stimuleze imunitatea organismului și să-și îmbunătățească vitalitatea și sănătatea.
Sucuri terapeutice
Cele mai populare sunt sucurile din mere și morcovi. Ele se pot combina cu tot felul de sucuri din fructe și legume.
Un elixir pentru sănătate este sucul din sfeclă roșie, care trebuie băut imediat după ce a fost preparat. Acesta vindecă ulcerul la stomac, scade riscul de boli de inimă, stimulează creierul, ajută la eliminarea acidului uric din organism și a toxinelor din colon.
Conform specialiștilor, zilnic ar trebui consumate următoarele sucuri terapeutice:
- 100 ml suc de castraveți pe zi
- 200 ml suc de morcovi pe zi
- 30 ml suc de gulie pe zi
- 250 ml suc de mere pe zi
- 60 ml suc de pătrunjel pe zi
- 100 ml suc de spanac pe zi
- 50 ml suc de sfeclă roșie pe zi
- 500 ml suc de țelină pe zi
- 100 ml suc de roșii pe zi și altele.
Sucurile din fructe de pădure sunt bogate în antioxidanți. Se recomandă:
- 50 ml suc de cătină pe zi
- 100 ml suc de afine pe zi
- 300 ml suc de zmeură pe zi
- 100 ml suc de coacăze roșii pe zi.
Sucuri cu proprietăți curative
Sucul de mere
Acesta este bogat în vitamine și minerale, îmbunătățește activitatea sistemului cardiovascular și a sistemului nervos central. Conține fitocine care combat înfecțiile, stafilococii, dizenteria, gripa. Sucul de mere este delicios și ajută la slăbit.
Sucul de fenicul
Feniculul are numeroase beneficii, mai ales pentru digestie, menține sănătatea intestinală și calmează stomacul. Feniculul se găsește la supermarketuri și poate fi consumat în salate.
Sucul de fenicul are minerale și vitamine A, B și C. Este un bun remediu pentru tratamentul retenției de apă din organism, deci ajută în cazuri de ascită, umflare a gleznelor picioarelor, dar și în afecțiunile căilor urinare.
Sucul de fenicul se realizează dintr-o lămâie, un bulb de fenicul și o pară. Acest suc conține antioxidanți, susține imunitatea, sprijină sănătatea inimii, reduce balonarea, curăță sistemul digestiv și oferă o stare de bine.
Sucuri bogate în vitamina A
Astfel de sucuri mențin sănătatea vederii, pielii, sistemului de reproducere și cresc imunitatea. Vitamina A se află în suc de cătină, sfeclă, varză, piersici, caise, spanac, ardei gras și alte fructe și legume.
Suc de morcovi
Acest suc este bogat în nutrienți și poate fi consumat de persoanele de orice vârstă. Sucul de morcovi ajută la detoxifierea organismului, la creșterea imunității și are efect de întinerire.
Sucuri bogate în acizi organici
Acești acizi (citric, benzoic, malic) sunt importanți în procesele digestive și apar în anumite fructe. De exemplu acidul citric are efecte bactericide și se poate lua din suc de zmeură, coacăze, caise, pere, căpșuni, lămâi. Acidul benzoic se ia din suc de afine și de merișoare, iar acidul malic este în suc de pere, prune, mere, vișine și gutui.
Sucuri bogate în vitamine B
Organismul are nevoie de vitamine B pentru a-și menține sănătatea. Pentru a preveni deficitul de vitamine B sunt recomandate:
- Sucuri de struguri, mere, cartofi, morcovi, citrice, roșii care au vitamina B1
- Sucuri de piersici, mere, pere, citrice are au vitamina B2
- Sucuri de caise, avocado, citrice, prune, piersici, curmale care au vitamina B3 sau PP
- Sucuri de fructe și nuci care au vitamina B4
- Sucuri de coacăze, agrișe, citrice, zmeură, cireșe, banane, caise, căpșuni care au vitamina B5
- Sucuri de mere, pere, mure, struguri, piersici, căpșuni, cătină, afine care au vitamina B6
- Sucuri de mere, citrice, zmeură, avocado, prune care au vitamina B8
- Sucuri de caise, avocado, portocale care au vitamina B9.
Vitamina B12 apare în alimente de origine animală, precum: lactate, ouă, ficat, carne, pește.
Sucuri pentru detoxifierea organismului
Există mai multe moduri de detoxifiere, dar cel cu sucuri este foarte ușor. Dacă faci efort să bei mai multe sucuri din fructe și legume pentru a elimina toxinele din organism, ai șanse să-ți îmbunătățești sănătatea.
Scopul detoxifierii prin sucuri este să elimini toxinele și alte impurități din organism și să-ți hrănești corpul cu nutrienți – minerale, vitamine, proteine, enzime, antioxidanți, etc.
Pentru asta se folosesc doar fructe și legume proaspete și neapărat organice. Este important ca acestea să nu fie tratate, pentru a evita pesticidele, otrăvurile. Este recomandată o marie varietate de fructe și legume, de culori diferite. Nu trebuie să lipsească legumele verzi care sunt alcaline.
Postul cu sucuri din fructe și legume
Acest post te ajută să-ți cureți organismul și să te simți mai bine. Postul se ține timp de o săptămână și este un mod de detoxifiere foarte simplu. Prin post cu sucuri din fructe de legume îți cureți mintea, corpul, te relaxezi, scapi de tensiune și stres, scazi și în greutate, deci elimini kg în plus.
Alte avantaje oferite de postul cu suc de fructe și legume:
- Îmbunătățește activitatea tractului digestiv
- Organismul este mai bine hidratat și are mai multă energie pentru curățare și vindecare deoarece aceasta nu mai este consumată printr-un proces digestiv greu
- Corpul absoarbe mai multe vitamine și minerale din sucurile naturale
- Este detoxifiat ficatul care este organul ce procesează compușii din bolul alimentar
- Organismul funcționează mai bine pentru că va avea mai puține toxine și un aport crescut de energie
- Dacă sucurile sunt din legume alcaline atunci și corpul va fi alcalin și plin de vitamine.
Sucul din pepene verde este alcalin și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Alte sfaturi de la nutriționiști
Nutriționiștii spun că nu este bine să se combine sucurile din fructe acide cu sucurile din legume alcaline. Ei recomandă în special sucurile verzi, care pot fi combinate cu suc de morcovi.
Dacă se fac sucuri din legume precum ceapă sau cartofi, atunci acestea se pot combina cu sucuri din măr și morcovi pentru a avea un gust mai bun.
Toate sucurile se beau proaspete, în cel mult 2-3 ore după ce au fost realizate la storcător sau blender, pentru că multe dintre ele sunt oxidabile. Ele se beau încet, cu înghițituri mici, pentru a fi asimilate mai bine în organism.