Oricine isi doreste un zambet minunat si acest lucru, se stie, vine doar cu dinti sanatosi, si albirea dintilor nu inseamna intotdeauna si sanatatea dintilor. De multe ori, fara sa ne dam seama, folosim produse care dauneaza nu doar smaltului ci si sanatatii danturii cat si gingiilor.
Metodele de albire a dintilor din ce in ce mai diversificate si mai ieftine de la an la an au devenit tot mai practicate de catre oameni chiar si acasa, nu numai in cabinetul unui specialist. In America cerintele pentru produse de albire a dintilor au crescut cu 300% in ultimii ani iar la noi, in Romania noastra in zadar europenizata, a inceput sa se resimta clar nevoia cosmetizarii zambetului.
Chiar daca unii nu se ingrijesc decat de aspectul estetic al dintilor, este bine de stiut ca dantura joaca un rol esential in viata noastra de zi cu zi, ea ne ajuta sa mestecam, sa ne hranim, sa taiem alimente sa amestecam dar si sa vorbim corect, fara sa stalcim cuvintele. Mentinerea sanatatii dintilor necesita o mare atentie iar daca avem dinti albi si frumosi nu inseamna tocmai ca acestia sunt si sanatosi, ei au nevoie si de o ingrijire zilnica speciala.
Toate alimentele pe care le consumam la mic dejun, pranz, cina si intre mese influenteaza drastic sanatatea smaltului dentar, cum ar fi acidele care predispun la carii, atacand smaltul (in special citricele, preparatele acre, dar si bauturile carbogazoase). Mai sunt si alimentele ce produc variatia pH-ului bucal spre valori bazice care predispun la aparitia tartrului dentar si al organizarii placii bacteriene, mirosul neplacut al gurii etc.
De ce se pateaza smaltul dentar?
Cauzele principale ce duc la pierderea albului dentar sunt legate in mod evident de igiena orala si de alimentatie, cum spuneam putin mai devreme. Aici se incadreaza: spalarea rara a dintilor sau incorecta si insuficienta, consumul de alimente ce pateaza, pigmenteaza smaltul, cafea, sucuri, cacao, tigari, vin, fructe (in special zmeura, murele, fructelele de padure, afinele, visinele), dulceata din aceste fructe, rosiile etc, unele medicamente care afecteaza sanatatea smaltului, precum tetraciclina dar si alte boli ale smaltului. Unele persoane pur si simplu au un pigment mai inchis la culoare al dintilor si contrastat cu pielea mai alba, efectul nu e tocmai estetic.
Cum ne albim dintii in mod natural?
S-au gasit insa si metode mai naturale pentru procesul de albire al dintilor, mai putin costisitoare din punct de vedere financiar si temporal, care nici macar nu necesita deplasarea de acasa si totodata ocolim si e-urile si alte substante daunatoare din diversele produse pentru cosmetizarea smaltului. O prima varianta de albire a dintilor, naturala si la noi acasa este tratamentul cu infuzie de menta.
Peste 4-5 frunze de menta (izma) se toarna 100 ml de apa fierbinte (imediat dupa ce a clocotit) si se acopera vasul respectiv cu un capac cat mai etans. Se lasa jumatate de ora dupa care respectiva solutie se va folosi dupa spalarea pe dinti, clatindu-se gura de trei ori pe zi dupa fiecare masa. Si bicarbonatul de sodium face minuni. Se recomanda ca seara, inainte de culcare, dupa ce v-ati periat deja dintii ca de obicei, cu pasta de dinti si i-ati clatit, sa ii periati mai apoi timp de 3-5 minute cu bicarbonat de sodiu.
Clatiti apoi bine gura cu apa din abundenta. Si clatirea cu zeama de lamaie este ideala pentru albirea dintilor. Se stoarce o lamaie peste care se adauga o cantitate egala de apa. Alte metode de albire a dintilor sunt decoctul de busuioc: intr-o cana de apa rece (200ml) se pun 2 lingurite de frunze uscate de busuioc si se lasa la macerat 10 minute, apoi se pune pe foc si se da un clocot, se lasa acoperit 15 minute.
Se clateste gura dupa fiecare spalare pe dinti. Consumul de mere este si placut si util; marul unul dintre cele mai bune fructe ce pot exista, ajuta si memoria, ne da si energie si albeste si dinti. Daca veti consuma cateva mere verzi pe zi, acestea cu siguranta va vor ajuta la curatarea si albirea dintilor.
Metode mai scumpe de albire a dintilor
Pe langa toate acele tratamente pe care le putem aplica acasa, cu bani putini si fara prea multa atentie, mai exista si variantele mai costisitoare, ce necesita si o rabdare de fier.
Acestea sunt de doua feluri: fie optam pentru un salon, unde va trebui sa ne inscriem la macar zece sedinte pentru a avea rezultate bune si de lunga durata (nu sunt cele mai recomandate pentru ca subtiaza smaltul, motiv pentru care albirea se face in mai multe sedinte, pentru a nu se simti efectul negativ, deci intr-adevar albirea la salon este mai durabila, plus ca ulterior se va interzice consumul anumitor tratamente) sau albirea dintilor acasa cu diverse substante ce se gasesc in comert.
Fie ca folosesti o pasta de dinti cu efect de albire, fie ca folosesti si apa de gura sau mai adaugi si altele pe langa, efectul este similar. Esential este sa si simtim ca avem o dantura sanatoasa, nu frumusetea este cea mai binevenita intotdeauna.