Unul dintre cele mai cunoscute semne de pe piele sunt alunitele. Acestea pot sa apara oriunde pe corp. Ele sunt considerate un simbol al frumusetii sau al urateniei, acest lucru depinzand de locul in care acestea sunt localizate.
In trecut erau privite ca fiind inestetice, dar in zilele noastre femeile care au un „semn” deasupra buzelor se pot considera foarte atragatoare. Unele doamne considera ca acesta este chiar un atu. Medicina le defineste ca fiind aglomerari de celule pigmentare sau nevi pigmentari. Sunt inofensive, dar trebuie sa fim atenti la unele modificari, intrucat acestea pot duce la cancer de piele.
Cauze
Una dintre cele mai importante cauze este expunerea de scurta durata la soare (in medie o ora), insa in miezul zilei atunci cand soarele efectiv arde pielea. Daca nu ti-ai dat nici cu crema pentru protectie solara cu factor ridicat, atunci este si mai grav. Pot apela cu toata incredera la creme: SPF 15 sau chiar 50 (acesta este cel mai indicat).
In cazul in care medicul a apreciat faptul ca exista posibilitatea tranformarii in melanom, expunerea la soare va fi strict interzisa. O alta cauza este si factorul genetic. Cancerul de piele se poate transmite foarte usor de la parinti la copii prin gene care se mostenesc.
Cum arata alunitele normale?
In general, acestea au o forma regulata, iar culoarea este maro inchis. Persoanele adulte au in medie 40 de nevi pigmentari , dar nu trebuie sa te impacientezi daca ai putin mai multe decat „scrie la carte”. Marimea uneia normala trebuie sa aiba in jur de 6 milimetri ca diametru (se poate sa aiba si mai putin, 6 mm nu este un standard).
Marginile trebuie sa fie delimitate clar, iar culoarea trebuie sa ramana aceeasi pe toata suprafata ei. In general, acestea nu au un impact deosebit asupra sanatatii noastre. De cele mai multe ori, ele sunt inofensive (in termeni medicali se numesc benigne).
Cum arata alunitele periculoase?
Acestea se vor observa foarte rapid. Nu trebuie sa fii medic specialist ca sa iti dai seama de acest lucru. Periculoase devin in momentul in care acestea pot prezenta riscul de melanom. Spre deosebire de cele normale, atat forma cat si marginile acestora sunt neregulatate. Culoarea nu ramane maro inchis, ci se modifica. Daca prezinti aceste „simptome” trebuie sa iti pui un semn de intrebare. Ceva nu este in regula.
Evident, exista si alte culori care nu trebuie sa te sperie: negru, alb sau rosu. Alunitele pot avea aceste culori fara ca acest lucru sa insemne obligatoriu boala. Marirea lor in timp te poate duce cu gandul la o afectiune. Pot prezenta mancarimi sau prezinta crusta, fara sa existe vreo trauma. De retinut este faptul ca un procent destul de ridicat ( 60% – 70%) din persoanele afectate de melanom nu prezinta niciun semn al afectiunii.
Cum te protejezi?
Cea mai sigura protectie este prezentarea la medicul dermatolog. Acesta va depista cu siguranta daca exista vreun risc de imbolnavire. Al doilea lucru pe care il poti face este sa iti examinezi corpul pentru a vedea daca au mai aparut noi nevi pigmentari. In cazul in care observi ceva suspect cu una din alunite trebuie sa te prezinti de urgenta la medic. Acesta va sti cu siguranta ceea ce trebuie sa faci in continuare.
Am rupt o alunita! Ce sa fac?
Daca te-ai ranit sau chiar ti-ai rupt una nu trebuie sa te sperii. In cazul in care curge si putin sange trebuie sa opresti hemoragia apasand cu un tifon imbibat in rivanol. Urmatorul pas este sa te duci cat mai repede la medicul dermatolog pentru a-ti inspecta leziunile cutanate. Nu lasa problema nerezolvata gandindu-te ca nu te va afecta cu nimic. Poate ca ai dreptate pe moment, dar nu stii niciodata ce se poate intampla. Cu toate ca traumatizarea nevilor pigmentari cauzeaza mai putine probleme decat in cazul soarelui, nu neglija faptul ca te poti imbolnavi grav.
Cand se scot alunitele?
Exista cateva posibilitati in care acestea se pot indeparta de pe suprafata pielii. Dar atentie. Acest lucru se va face de catre un medic chirurg, si nu de tine! Le poti scoate daca nu iti mai place locul in care acestea se afla. Daca un nev pigmentar se afla de exemplu pe obraz si tu consideri ca este inestetic, atunci poti apela la scoaterea lui. O alta posibilitate este amplasarea intr-un loc in care ruperea este inevitabila (se freaca de haine, este localizata la nivelul bretelelor de la sutien, pe maini sau pe picioare). Alunitele se pot indeparta si la cererea medicului dermatolog.
Daca acesta considera faptul ca o aglomerare de celule pigmentare poate sa faca rau pacientului, si anume sa se transforme in melanom poate cere scoaterea ei. Inainte insa de a se apela la chirurgie pentru scoaterea uneia, trebuie sa stii faptul ca dupa interventie vor ramane unele semne insetetice la nivelul pielii. Nu sunt foarte evidente, dar trebuie sa tii seama si de acest aspect.