Aralia este un arbust inalt de peste 2 m care creste in America de Nord si este cunoscut sub denumirea de ,,nard-american”. Face parte din familia Araliaceae si are denumirea stiintifica de Aralia racemosa. Arbustul are in partea inferioara tulpina simpla, iar in partea superioara frumos ramificata.
In lunile de vara planta are frunzele verzi, spre iarna acestea cad. Florile sunt albicioase formeaza inflorescente frumoase umbelate. Fructele sunt mici, rotunde, la inceput verzi, apoi de culoare rosie-purpurie.
Fiind o planta rezistenta la frig poate fi cultivata fara probleme in gradina, afara. In momentul in care clima este mai uscata este indicat ca arbustul sa fie udat regulat, la doua sau trei saptamani solul trebuie sa fie umezit cu 2-3 galeti de apa. Primavara planta trebuie tratata cu insecticide cu spectru larg pentru combaterea daunatorilor, dar si cu solutii de prevenire a bolilor fungice pentru ca mugurii sa se dezvolte in mod normal.
Planta este cunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice inca din cele mai vechi timpuri, locuitorii din America de Nord foloseau radacina plantei pentru efectul ei detoxifiant si tonifiant. Era considerata un bun remediu impotriva balonarilor, stimula transpiratia, ajuta in problemele de astm si calma durerile de spate. Era folosita impotriva tusei si racelilor. De asemenea, avea un efect foarte bun in vindecarea eczemelor si a altor afectiuni ale pielii.
Aralia-spinoasa este un arbore pitic frumos si rezistent care apartine tot familiai Araliaceae. Are aspect exotic si este cunoscuta si sub denumirea stiintifica de ,,Aralia spinosa” si numele popular de ,,bata-lui-Hercule”.
Planta este originara din America de Nord, creste pana la inaltimea de 5 m uneori si mai mult si prezinta numerosi spini pe ramurile tinere. Are frunzele compuse, destul de mari cu marginile putin zimtate. Mugurii sunt lungi de 0,6-1,8 cm si au un colorit maroniu.
Aralia-spinosa trebuie folosita cu mare atentie, deoarece are anumite substante pe care organismul nu le tolereaza cu usurinta si de aceea poate cauza varsaturi si afectiuni cutanate. In homeopatie este folosita in dozare corecta si astfel are cateva aplicatii terapeutice. In principal scoarta plantei are rol important impotriva reumatismului, iar fructele ajuta in combaterea durerilor de dinti.
Frunzele plantei sunt comestibile, se fierb si se taie marunt la fel ca alte legume. Florile plantei erau foarte apreciate pentru parfumul lor frumos de lamaie mai ales de femeile tinere care si isi impodobeau parul cu ele, iar localnicii comercializau buchete de flori pentru bani.