Durerea și sensibilitatea sunt primele semne ale instabilității genunchiului. Această problema este produsă de o serie de factori și scade calitatea vieții. Durerea poate fi la început sporadică, ea apare la urcatul scărilor, la activități sportive, la anumite exerciții fizice realizate în mod excesiv, sau atunci când se cară greutăți prea mari în mâini și se pune presiune pe genunchi.
Cănd apar simptomele, trebuie de mers la medic pentru a examina genunchiul și a determina anumite defecte ale tendonului sau ale oaselor. Medicul va prescrie un diagnostic și o metodă de tratament.
Navigare rapidă în articol:
1. Luxație traumatică a rotulei
Această luxație traumatică poate să apară din cauza unei lovituri sau răni la genunchi. În caz de luxație, rotula este împinsă complet în afara poziției de alunecare. Dislocarea rotulei este o leziune destul de frecventă a articulațiai genunchiului și apare mai ales la adolescenți, dar și la adulți.
În caz de luxație rotuliană (când are loc deplasarea nenaturală a rotulei) disconfortul este mare, durerea este severă și greu de suportat.
Suprasolicitările și supraîncărcările frecvente și pe termen lung ale articulațiilor genunchiului pot cauza:
- hipertrofia țesuturilor moi
- tendinita ligamentului patelar
- uzura accelerată a cartilajului
- tandinita tendonului cvadriceps.
Luxația rotulei poate fi și un proces congenital când are loc o dezvoltare insuficientă a structurilor de țesut conjunctiv, ce au rol în formarea articulației genunchiului. Pot fi și defecte ale structurii țesuturilor conjunctive, boli metabolice și ereditare ce produc subdezvoltarea țesuturilor cartilaginoase și conjunctive.
Problema apare și din cauza unor luxații și anomalii. De asemenea, luxația rotulei poate fi dobândită, dacă apare ca urmare a unui impact traumatic direct. Luxațiile sunt acute și cronice, pot fi obișnuite, repetitive. Cu cât durerea este mai mare la genunchi, cu atât și gradul de severitate al procesului de deplasare a rotulei poate să fie mai mare. În cazuri severe apar modificări ale mersului, modificări ale țesuturilor moi, modificări degenerative-distrofice ale țesutului cartilaginos al rotulei, ori al femurului.
Când se produce acea senzație că genunchiul se dislocă, este vorba despre o luxație acută. În acest caz se produce și o deformare vizibilă a articulației, iar zona din jurul rotulei se umflă. În majoritatea cazurilor luxația rotulei are loc lateral și asta se poate constata la spital, unde medicul face o radiografie a articulației.
2. Tendinita patelară
Aceasta este o subluxație, o alunecare parțială a genunchiului din locul său de alunecare. În acest caz durerea este puțin mai mică, comparativ cu cea produsă de luxația traumatică.
Tendinita patelară apare din cauza stresului repetitiv asupra genunchiului. Aceasta se poate produce mai ales la persoanele care fac prea mult sport, sau la care apare o suprasolicitare a tendonului patelar, inflamarea și slăbirea lui. În general, jucătorii de volei sau baschet, oamenii care sar, aleargă și pun multă presiune pe genunchi, pot suferi de tendinită patelară.
Alte cauze ale acestei afecțiuni sunt: purtarea pantofilor necorespunzători dimensiunii piciorului, crampele musculare la picioare, picioarele în X sau în paranteză, diferite boli cronice care afectează tendonul patelar, supraponderabilitatea.
Pentru un diagnostic corect se fac o serie de teste imagistice: radiografie, RMN, ecografie. Astfel se vizualizează tendonul, țesuturile moi, problemele oaselor, cartilajului și alte leziuni ale genunchiului.
Tratamentul constă în kinetoterapie pentru întărirea mușchilor și masaj. Uneori este necesar un tratament chirurgical dacă există luxații sau fracturi care nu se pot reface prin tratamentul conservator.
3. Slăbirea mușchilor
Experții în domeniul medical spun că multe femei suferă de sindromul femural patelar. Conform studiilor realizate de cercetători, durerea în zona genunchiului este asociată cu slăbiciunea musculară în zona articulației șoldului. Dacă este redusă forța musculară la mușchii din zona șoldului atunci și genunchiul este afectat.
Femeile au pelvisul mai larg decât bărbații, au anumite caracteristici neuromusculare și astfel de diferențe anatomice sunt motivul pentru care acest sindrom apare mai mult la femei decât la bărbați. Femeile cu vârsta peste 50 de ani suferă de artroza genunchiului și de aceea au mersul dificil și dureri locale.
Slăbiciunea mușchilor afectează controlul biomecanic în zona genunchiului. Astfel apare colapsul medial și durerea de genunchi. La femeile care au o muncă de birou, o viață sedentară, scade activitatea motorie și asta poate crește riscul de apariție al durerii la nivelul articulațiilor genunchiului și șoldului.
Tratamentul recomandat de medici constă în:
- Realizarea unor exerciții care să ajute la consolidarea mușchilor fesieri
- Aplicarea unor metode cu bandă elastică și inelastică
- Evitarea activităților care comprimă cu forță rotula pe femur
- Purtarea de apărătoare de genunchi care au o gaură pentru rotulă
- Folosirea de comprese cu gheață la genunchi, timp de 20 de minute, după realizarea de exerciții fizice
- Evitarea purtării pantofilor cu toc, a urcatului scărilor, a statului în genunchi și a flexiilor profunde de genunchi
- Exerciții pentru întărirea tonusului muscular al organismului și altele.
În acest caz trebuie evitate anumite exerciții fizice și sporturi care pot crește severitatea simptomelor: fotbal, fandări, genuflexiuni, volei, baschet, squash, alergarea mult timp și altele.
Pentru a preveni durerile de genunchi care apar după fitness te ajută și încălzirea înainte de a-ți începe exercițiile fizice.