Cauzele manifestării pitiriazisului versicolor – infecția fungică ce apare frecvent pe piept și spate

0
397
Pitiriazis versicolor, Foto: physio-pedia.com

Adolescenții și adulții tineri pot dezvolta frecvent pitiriazis versicolor. Această boală apare din cauza multor factori și se manifestă ca o micoză neinflamatorie, superficială. Pitiriazisul versicolor este o infecție fungică sau o ciupercă care iubește regiunile cu grăsime de pe piele, zonele cutanate umede și transpirate, unde apare o activitate mai mare a glandelor sebacee. Cele mai afectate zone sunt spatele și pieptul, dar și zona scalpului. Pe regiunea superioară a toracelui apar cele mai multe leziuni caracteristice pitiriazisului versicolor.

Pitiriazis versicolor, Foto: physio-pedia.com

Cauzele manifestării pitiriazisului versicolor:

Condițiile de mediu (umezeala, căldura) pot favoriza înmulțirea exagerată a florei autohtone și astfel se produce pitiriazisul versicolor. SIDA este o cauză frecventă a acestei boli de piele. Factorii genetici pot predispune la îmbolnăvire. Neoplaziile reprezintă un alt factor de risc a pitiriazisului versicolor.

Pitiriazis versicolor pe trunchi
Pitiriazis versicolor pe trunchi

Această micoză poate să apară mai ales în timpul verii, din cauza climei foarte calde și umede, dar și a condițiilor de igienă precare. Petele pot fi observate pe piele, sunt bine conturate, netede, izolate sau grupate sub forma unor plăci, de culoare cafenie, roșu-deschis sau maronie. Petele nu au cruste dacă nu sunt frecate. Din cauza mâncărimilor, prin scărpinare ele iși schimbă aspectul. Sunt în general acoperite cu un strat epidermic foarte subțire care se descuamează și prin scărpinare se aseamănă cu tărâțea. La început au dimensiuni mici de 4 mm, apoi pot deveni mai mari, deoarece se extind sau se unesc între ele. Unele leziuni sunt albicioase deoarece scuamele ce le acoperă sunt ca un ecran fotoprotector și astfel coloritul lor nu se închide sub acțiunea radiațiilor ultraviolete. Astfel de leziuni apar pe partea superioară, anterioară și posterioară a toracelului, pe scalp, gât, față și ceafă, la partea superioară a brațelor și zona inghinală.

Citește și:  Cat de benefic este masajul cu miere de albine pentru fata si corp?
Pitiriazis versicolor pe frunte
Pitiriazis versicolor pe frunte

Medicamentele antimicotice ajută în tratamentul pitiriazisului versicolor. Clotrimazolul (sub formă de unguent) este un astfel de medicament, care se aplică local, pe zonele afectate cu pete. Șampoanele antimicotice pot fi eficiente în combaterea pitiriazisului versicolor la nivelul scalpului, deoarece reduc numărul de agenți patogeni în zona pielii capului. Un dermatolog cu experiență poate recunoaște imediat simptomele bolii și stabili un diagnostic. Cu ajutorul lui se pot achiziționa medicamentele adecvate pentru tratamentul infecției fungice.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.