Ce boli produc probleme ale picioarelor? – Remedii naturale dureri de picioare

0
121

Factorii care favorizează apariția durerilor de picioare sunt bolile cronice, bolile autoimune, încălțămintea nepotrivită, statul mult timp în picioare, excesul de greutate sau obezitatea, sportul excesiv, leziunile, entorsele, mișcările repetitive realizate în mod frecvent, etc. Care sunt bolile ce produc probleme ale picioarelor și ce remedii naturale sunt eficiente pentru reducerea inflamațiilor și a durerilor de picioare?

Navigare rapidă în articol:

  1. Dureri de picioare – Cauze 
  2. Remedii naturale dureri de picioare

1. Dureri de picioare și oboseala – Cauze

Dureri încheieturi picior

Cauzele durerilor de încheieturi sau de articulații la picioare sunt numeroase și anume: artrita reumatoidă, artroza sau osteoartrita, spondiloartrita, fibromialgia, exercițiile fizice excesive, bursita, guta, infecția osului, anumite traume fizice ce apar în accidente și altele. Astfel de dureri apar mai ales la oamenii cu vârsta peste 40 de ani, dar și la cei care suferă de obezitate și care au anumite traumatisme ce duc la deteriorarea articulațiilor.

Noduli de picior, monturi la picioare

Asta este o problemă comună la oameni și poate fi cauzată de mai mulți factori, precum: excesul de os, accidentări, fracturi, lovituri, purtarea unor pantofi strâmți, entorse ale gleznei, chisturi ganglionare sau sebacee, inflamații ale tendoanelor picioarelor și altele.

Nodulii sau monturile apar și la persoanele care stau mult timp în picioare. Probleme de acest fel apar și în caz de gută la picior, atunci zona este roșie, umflată și dureroasă.

Pot fi pinteni osoși, chisturi ganglionari, noduli dureroși în talpa piciorului. Simptomele pot fi diferite și includ: durere ascuțită, înțepături, durere cu senzație de arsură, furnicături, inflamație, puncte negre pe piele, senzație de mâncărime și eczeme sau umflături pline de lichid.

Tendinita la picior și gleznă

În caz de tendinită sunt afectate tendoanele piciorului; acestea fiind inflamate și iritate de anumite mișcări repetitive și alte cauze.

Există mai multe tipuri de tendinită:

  • Dacă durerea este în partea din față a piciorului, este o tendinită tibială anterioară
  • Tendinita poate apărea la călcâi și gambe și atunci se numește tendinita lui Ahile
  • Dacă provoacă durere de spate și în partea exterioară a piciorului sau a gambei, atunci este tendinită peroneală
  • Dacă durerea este la partea inferioară a piciorului este tendinită tibială posterioară
  • Când durerea este în partea superioară a piciorului este tendinită extensoare.

Cauzele tendinitei pot fi următoarele :

  • Suprasolicitarea tendoanelor în mod frecvent
  • Prea mult stres asupra tendoanelor
  • Purtarea unor pantofi incomozi
  • Boli precum gută, artrită reumatoidă
  • Tehnici de antrenament sportiv neadecvate, anumite sporturi ce solicită mult picioarele, alergarea pe suprafețe neuniforme sau în pantă
  • Dezechilibre musculare, slăbirea mușchilor gambei
  • Întinderi, entorse ligamentare, entorse recurente ale gleznei și alte leziuni.

Simptomele principale sunt: umflare, inflamație, durere ascuțită cu senzație de arsură, sensibilitate și rigiditate.

Neuropatia periferică, durerea nervoasă la picioare

Această afecțiune neurologică poate fi resimțită la picioare și este cauzată de lezarea terminațiilor nervoase ale membrelor inferioare, datorită unor patologii precum:

  • Traumatisme, accidente la nivelul spatelui sau piciorului
  • Ridicarea de greutăți prea mari
  • Tulburări metabolice cum este diabetul sau boala Gaucher
  • Sindromul Guillain-Barre sau alte boli autoimune
  • Efecte secundare ale unor medicamente, cum sunt acelea pentru chimioterapie
  • Tumori maligne sau benigne.

Simptomele sunt următoarele: slăbiciune, amorțeală, durere și furnicături la nivelul picioarelor. Durerea la picior se produce atunci când un nerv a fost deteriorat undeva, începând de la coloana vertebrală până la picior.

Citește și:  Descrierea generală a bolii hemoroidale – Detalii despre ce sunt și cum se tratează hemoroizii

Dacă este afectată coloana vertebrală, atunci durerea apare la spate, fese și picioare. În cazul în care durerea este la nivelul piciorului, atunci înseamnă că nervul a fost deteriorat undeva în picior.

Dureri de oase la picioare

Cauzele durerii de oase la picioare pot fi: artrita, sciatica, guta, oateoartrita, boala lui Buerger, entorse, fracturi, unghii încarnate, durerea de călcâi, degete de ciocan și alte boli.

Durerea de picioare de la genunchi în jos

Această durere apare din cauza mai multor factori, precum: diabetul, activitatea fizică excesivă, purtarea de încălțăminte neadecvată, presiunea prea mare pe articulații și oase, suprasolicitarea picioarelor și alte boli cronice.

Simptomele sunt de inflamație și durere ce apare la câlcâi, gambă, arcul piciorului.

Afecțiuni și boli care produc durere la picioare sunt:

  • Fasciita plantară, metatarsalgia
  • Artrita, fibromialgia, guta
  • Afectarea nervilor de la picioare
  • Leziuni ale picioarelor.

Dureri de picioare tălpi

Durerea și inflamația tălpii picioarelor apare în caz de: ciocuri la călcâi, bursită, fasceită plantară, picior plat, tendinita lui Ahile, fracturi, sindrom de tunel tarsian, afecțiuni metabolice precum diabet, artrită, probleme inflamatorii.

2. Remedii naturale dureri de picioare

Medicii indică pentru noduli la picior un tratament ce constă în:

  • Medicamente antiinflamatoare și de calmare a durerii
  • Exerciții de întindere a mușchilor piciorului și pentru reducerea tensiunii din țesuturile moi
  • Purtarea de orteze speciale pentru pantofi
  • Purtarea de pantofi comozi, mai largi, cu tălpi amortizate
  • În cazuri grave se îndepărtează chirurgical nodulul ce provoacă durere, sau se fac injecții cu steroizi pentru ameliorarea inflamației și a durerii intense.

Pentru a trata tendinita se recomandă: odihna, comprese cu gheață, exerciții de întindere, evitarea efortului și a unor activități stresante, folosirea de orteze sau de branțuri speciale, administrarea de medicamente analgezice și antiinflamatoare.

Tratamentul tendinitei peroneale se face prin odihnă, acupunctură, ținerea gleznei ridicată mai sus de nivelul inimii, aplicarea de gheață pe gleznă, bandaje de compresie, exerciții ușoare de întindere, utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum este ibuprofenul, terapia fizică.

Alte tratamente

Tratamentul pentru neuropatia periferică și calmarea durerii piciorului din cauza coloanei vertebrale constă în: medicamente antiinflamatoare și analgezice, odihnă, exerciții ușoare.

În caz de entorsă a gleznei este recomandată aplicarea de comprese reci, cu gheață, pentru reducerea durerii și inflamației.

Pentru reducerea durerii de picioare pe termen lung se aplică comprese calde. Acest tratament ajută și la stimularea circulației sângelui în picioare și grăbirea vindecării.

În anumite situații ajută și bandajul compresiv pentru reducerea umflăturilor. Acesta oferă compresie și sprijin gambei, gleznei și piciorului.

Pentru a calma durerile de gleznă se pot face exerciții ușoare ce pot combate slăbiciunea mușchilor la picior și gambă. Prin menținerea tonusului muscular, se oferă sprijin și forță gambei și se susține tratamentul pentru combaterea durerii piciorului.

Alte recomandări pentru tratamentul durerii piciorului sunt:

  • Acupunctura și reflexologia la picioare
  • Exercițiile de întindere a picioarelor.

Durerile de articulații se tratează cu medicamente care ameliorează durerea și inflamația (ex. Ibuprofenul, geluri Diclofenac și Voltarenul, analgezice de tip Paracetamol), terapie fizică, kinetoterapie, băi calde, masaj ușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.