Pentru a-ți da seama dacă duci un stil de viață sănătos trebuie să te întrebi dacă ai o dietă echilibrată, corectă, dacă faci multă mișcare, dacă știi să-ți controlezi stresul, să faci față cu brio situațiilor de stres psihologic, dacă poți renunța la fumat, la consumul excesiv de alcool și alte vicii.
Dacă dimpotrivă NU duci o viață echilibrată și sănătoasă ai posibilitatea de a schimba ceva și astfel să ai numai beneficii de pe urma acestei schimbări și anume: poți trăi mai mult, te poți simți mai tânăr, mai plin de energie și de bună-dispoziție, poți avea greutatea corporală normală, îți poți menține o stare bună de sănătate.
Printr-un stil de viață sănătos vei reuși să previi bolile de inimă, cancerul, diabetul, accidentele cerebrale, impotența, îți poți reduce nivelul de colesterol din sânge și tensiunea arterială, îți poți reduce riscul de a suferi de boala Alzheimer și de alte boli grave.
Printr-o alimentație bună și sănătoasă, bogată în fructe și legume, poți beneficia de avantajele nutritive ale acesteia. Legumele au foarte multe substanțe nutritive – macronutrienți, minerale, vitamine, aminoacizi, fitosteroli și acizi grași, care au efect foarte bun în organism, pot produce o stare bună de sănătate.
Nutriția bună este foarte importantă pentru sănătatea omului și nu trebuie înlocuită cu suplimentele alimentare, pentru că acestea din urmă nu pot crea același efect ca alimentele integrale, iar în plus nu oferă avantajul unei stări bune de sănătate pe termen lung. Nu este o idee bună să ai obiceiuri alimentare nesănătoase (care de altfel fac parte din stilul tău de viață neechilibrat) și să iei suplimente alimentare cu nutrienți în scopul de a combate efectele adverse ale unei hrane necorespunzătoare.
În realitate, astfel de suplimente alimentare nu vor putea să-ți repare sănătatea, ba din contră îți pot crea efecte adverse pe termen lung și mai faci și risipă de bani. Substanțele nutritive sunt cu adevărat benefice pentru organism atunci când provin din alimente (din fructe și legume proaspete) și nu din suplimentele alimentare.
Cele mai bune sunt alimentele de natură vegetală pentru că au mult mai mulți antioxidanți comparativ cu alimentele de natură animală, antioxidanți care combat atacul nociv al radicalilor liberi și astfel cresc imunitatea organismului. Alimentele de natură animală sunt bogate în grăsimi și colesterol. Cercetătorii au ajuns la concluzia că proteinele din nuci și din semințe sunt mult mai sănătoase pentru organism decât proteinele din carne, mai ales că au și substanțe antioxidante.
În legătură cu alimentele de natură animală ei spun că acestea au o importanță pentru sănătatea organismului deoarece conțin nutrienți esențiali – vitaminele A, D și B12. Partea rea este că au și colesterol care nu trebuie să depășească un nivel ce afectează sănătatea, colestrolul nu face parte din categoria substanțelor nutritive esențiale. Vitamina A se poate lua și din vegetale, iar vitamina D se poate sintetiza prin expunerea pielii la soare.
Pentru vitamina B12 ai nevoie de carne, scoici, hering, ouă, ficat, rinichi, macrou, fructe de mare, produse lactate. Dacă ești vegetarian poți lua suplimente alimentare de vitamina B12. Carența de vitamina B12 în organism poate duce la apariția unor boli de ficat, probleme de vedere, la oboseală accentuată, degradarea sistemului osos, migrene și dureri de cap, stări de nervozitate, palpitații, amețeală, tulburări digestive, constipație, schimbări de dispoziție, țiuit în urechi, anemie pernicioasă.
Prin exerciții fizice se îmbunătățește sănătatea organismului, se menține flexibilitatea musculară foarte importantă pentru îmbunătățirea mișcărilor fizice. Dacă faci exerciții fizice în fiecare zi îți poți reduce tensiunea musculară, te poți relaxa, scapi de stres și tensiunea nervoasă, îți îmbunătățești flexibilitatea mușchilor și agilitatea.
Prin sport obții o bună coordonare a mișcărilor și astfel vei avea o bună capacitate de mișcare. Exercițiile fizice calmează durerile musculare, reduc riscul de apariție a leziunilor și accidentărilor, îți pot îmbunătăți starea fizică și mentală. Este foarte bine să faci mișcare și sport zilnic deoarece astfel îți stimulezi circulația sangvină, lubrifierea articulațiilor, respirația, scapi de stres și îți reduci tensiunea arterială.
Un stil de viață sănătos înseamnă să mănânci sănătos și echilibrat, să eviți alimentele care îngrașă pentru a nu deveni supraponderal, să renunți la fumat, să-ți menții sub control tensiunea arterială, să fii activ și să faci cât mai multă mișcare, să cauți modalități de a-ți scădea nivelul de colesterol din sânge pentru a nu suferi de boli cardiovasculare și astfel poți avea șansa de a trăi mai mult.