Ce nutrienți se folosesc în tratamentul anorexiei nervoase?

0
754
Ce nutrienți se folosesc în tratamentul anorexiei nervoase

Anorexia nervoasă este o tulburare emoțională psihică de care suferă persoanele care refuză cu încăpâțânare să mănânce suficientă hrană în dorința de slăbi deși sunt subțiri și au o greutatea corporală prea mică. Ele se văd grase, au mereu teama de a se îngrășa, urmează un program de exerciții fizice exagerat de mare, au sentimente negative în legătură de cum arată corpul lor, au impresia că mereu ar fi supraponderale, iau chiar și medicamente laxative, diuretice după masa sau fac ceva pentru a vomita și a reuși să slăbească mai tare.

Anorexia nervoasă apare la femei și mai ales la cele tinere. În funcție de consecințele emoționale, fizice și psihosociale poate varia cursul acestei boli și astfel unele persoane se recuperează mai repede, altele mai greu. Datorită anorexiei nervoase pielea devine uscată, unghiile sunt casante, părul este fragil, greutatea corporală este mică, apare senzația de frig chir și la temperaturi obișnuite, sânii sunt mici, pielea mâinilor devine cu o tentă gălbuie, se poate suferi de bradicardie, constipație, amenoree, tulburări menstruale (încetarea acesteia), amețeli, umflare a gâtului, erodare a smalțului dinților, edem la membrele inferioare.

Ce nutrienți se folosesc pentru tratamentul anorexiei nervoase?

În astfel de cazuri se recomandă tot felul de nutrienți și chiar în cantitate semnificativă, deoarece deficitul e mare iar majoritatea sunt slab asimilați de organism, ei trec rapid prin tractul gastrointestinal și doar o mică parte din ei sunt absorbiți. Dintre aceștia fac parte mineralele și vitaminele, dar mai ales beta-carotenul, vitamina A, potasiul, seleniul, zincul, calciul și magneziul.

Citește și:  De ce este bine să eliminăm produsele din soia din alimentație?

Pentru tratamentul stărilor de nervi și a depresiei se ia 5-hidroxi-L-triptofan. Tot pentru a scăpa de depresie se poate administra acid gama-aminobutiric. Complexul de vitamine B ajută în tratamentul anorexiei nervoase, al anemiei, în acoperirea deficitului de astfel de nutrienți necesari creierului și bunei funcționări a organismului. Drojdia de bere are și ea o cantitate semnificativă de vitamine B de aceea trebuie să facă parte din alimentație.

Vitamina C ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului. Se pot folosi suplimente de vitamina C sau o dietă bogată în sucuri de citrice. Vitamina E are proprietăți antioxidante și ajută în vindecarea acestei boli. Vitamina D3 ajută la regenerarea țesuturilor, la îmbunătățirea digestiei și restabilirea sănătății. Pentru creșterea poftei de mâncare se recomandă vitamina C, ceaiul de mentă, rădăcină de ghimbir și ginseng.

Pentru curățarea ficatului și îmbunătățirea funcției acestui organ se consumă salată de păpădie, ceai de păpădie și se ia silimarină. Sunătoarea este bună în calmarea stărilor de nervi și combaterea depresiei. Pentru reducerea anxietății și depresiei sunt bune și suplimentele de zinc. În cazuri grave de anorexie, pacientul este internat și i se aplică un tratament intravenos cu nutrienți, cu multivitamine, potasiu și alte minerale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.