Prezența pietrelor la rinichi se poate detecta în timpul ecografiei acestor organe. Uneori pacientul poate avea simptome, alteori nu. Motivul formării calculilor poate fi o tulburare metabolică. Simptomele sunt: durere în zona abdominală și a spatelui, senzație de greață, urinare frecventă, prezența nisipului în urină și miros ascuțit de urină. Ce dietă este recomandată pentru îndepărtarea pietrelor la rinichi?
Navigare rapidă în articol:
- Dieta ce previne apariția pietrelor la rinichi
- Remedii naturiste pentru a îndepărta pietrele la rinichi
1. Dieta ce previne apariția pietrelor la rinichi
Există anumite medicamente care sunt prescrise de medic și care pot ajuta în eliminarea pietrelor la rinichi. În cazuri grave este necesară intervenția chirurgicală.
Pentru a preveni apariția lor sunt recomandate anumite alimente, o dietă specială. Aceasta constă în următoarele lucruri:
- Aportul de proteine trebuie să fie adecvat; se poate consuma carne slabă, carne de pasăre și pește
- Este recomandat consumul de fructe și legume zilnic, pentru că acestea ridică pH-ul urinei și scad riscul de formare al pietrelor la rinichi
- Sunt recomandați cartofii, morcovii, dovleacul, mazărea verde
- Cel mai bine este ca fructele să fie consumate fierte sau coapte la cuptor
- Se pot consuma cereale și paste
- Este indicat să se bea 2-2,5 litri de apă plată pe zi, pentru a avea un sistem urinar sănătos; nu sunt indicate sucurile, băuturile răcoritoare, apa minerală, cafeaua, ceaiul, cacao
- Nu trebuie consumate deloc băuturi alcoolice.
Prin consumul a cel puțin 2 litri de lichid pe zi se pot zdrobi și îndepărta pietrele la rinichi.
Alte sfaturi utile:
- Este bine să consumi mai puțină sare și să beai mai multă apă
- Evită mâncărurile preparate din ciuperci, conserve din carne și organe
- Redu aportul de sodiu, ce apare în sarea de masă dar și în anumite alimente
- Încearcă să reduci consumul de alimente care sunt bogate în oxalați, precum migdale, ciocolată, spanac, soia, rubaba, alune
- Evită excesul de conserve, chips-uri, produse de tip fast-food, supe conservate, biscuiți sărați, murături, condimente, măsline.
2. Remedii naturiste pentru a îndepărta pietrele la rinichi
Cireșele, cozi de cireșe
Ceaiul din cozi de cireșe ajută în tratamentul pietrelor la rinichi, are efect antiinflamator renal. Ceaiul este apreciat în medicina populară pentru:
- Proprietățile diuretice naturale, antiinflamatoare renale, antifebrile, astringente
- Conținutul de potasiu și substanțe flavonoide
- Faptul că este un bun adjuvant în multe boli.
Decoctul din cozi de cireșe se realizează astfel:
- Se adaugă o lingură de cozi la 200 ml apă, se fierbe la foc mic timp de 5 minute
- Se ia de pe foc și se lasă să se răcească
- Se strecoară și se mai adaugă apă clocotită, astfel încât cantitatea să fie iar de 200 ml
- Se bea câte un sfert de pahar de 3 ori pe zi.
Acest preparat este recomandat în cazuri de gută și pietre la rinichi.
Vezi aici un video despre ceaiul din cozi de cireșe:
Lamâi galbene și verzi
Aceste fructe sunt perfecte pentru detoxifierea organismului. Ele sunt recomandate în cazuri de obezitate, bronșită, pietre la rinichi, infecții urinare, pietre la vezica urinară, infecții cu stafilococi, artrită reumatoidă, herpes, răceală și alte boli.
Merișoare
Sucul de merișoare este bun pentru sănătatea tractului urinar, ajută în prevenirea și combaterea pietrelor la rinichi. Merișoarele sunt recomandate în cazuri de infecții urinare, infecții cu streptococi, anxietate, obezitate, alergii de sezon, migrene, etc. Merișoarele conțin:
- Enzime care detoxifică organele
- Aminoacizi care protejează țesuturile
- Compuși care inhibă dezvoltarea bacteriilor, microorganismelor și virusurilor
- Mai mult de 50 de oligoelemente care îmbunătățesc sănătatea organismului.
Aceste fructe sunt bune și pentru scăderea în greutate pentru că suprimă pofta de mâncare.
Anghinarea
Anghinarea are minerale, vitamine, antioxidanți, fibre și alți nutrienți. Conține acid folic, vitamina C, potasiu, fosfor, magneziu, fier. Este apreciată pentru conținutul ei de acid clorogenic – un antioxidant natural cu efect antiinflamator. Anghinarea este recomandată în cazuri de diabet zaharat de tip 2, boli de inimă, tulburări ale glicemiei, dureri intercostale, ulcerații, urgențe urinare, colon inflamat, probleme cu densitatea oaselor și anumite tipuri de cancer.
Rădăcină de brusture
Această rădăcină ajută în restabilirea sănătății rinichilor și a ficatului. Conține vitamine A, B, C și K, dar și multe minerale. Rădăcina de brusture se consumă dacă suferi de ficat leneș, apendice inflamat, balonare, dureri de stomac, pietre la rinichi, pietre la vezica biliară, crampe abdominale, infecții micotice, infecții cu viermi, oboseala glandelor suprarenale și altele.
Țelină, apio
Acest aliment are proprietăți antiinflamatorii și ajută în cazuri de pietre la rinichi. Apio are efect de alcalinizare a intestinului, conține enzime și coenzime, facilitează digestia și este un aliment indicat în cazuri de: boli de rinichi, infecții urinare, pietre la rinichi, sindromul oboselii cronice, ficat gras, etc.
Sparanghel
Acesta conține fitonutrienți, luteină, clorofilă și alte substanțe active care pot ajuta la curățarea ficatului, rinichilor, splinei, pancreasului și a întregului organism. Consumul de sparanghel este recomandat persoanelor care suferă de sindromul oboselii cronice, pietre la rinichi, diabet, neuropatie, gută și diferite tipuri de cancere.
Rodii
Rodiile sunt fructe care stimulează creierul, normalizează glicemia și activitatea glandelor suprarenale, contribuie la producerea sângelui, conțin oligoelemente importante pentru sănătate (potasiu, crom, fier, mangan). Rodiile ajută în cazuri de pietre la rinichi, noduli, pietre la vezica biliară, diabet, insomnie, sindrom ovar polichistic, tumori.
Struguri
Consumul de struguri este indicat dacă suferi de pietre la rinichi, gastroenterită bacteriană, pietre la vezica biliară, afecțiuni renale, endometrioză, tumori cerebrale și altele. Strugurii purifică ficatul și rinichii, au beneficii digestive. Prin consumul de struguri se detoxifică organismul și se elimină și radiațiile din corp.
Mango
Acest fruct are efect de somnifer, deci ar trebui să fie consumat înainte de culcare. Conține fitonutrienți și aminoacizi, glutamină, cisteină, glicină. Pulpa acestui fruct vindecă mucoasa stomacului și intestinelor, combate constipația, tulburările de somn, amorțeala, crampele musculare, disconfortul digestiv, spasmele de colon, insuficiența renală, pietrele la rinichi, hipoglicemia și altele.
Suc de afine
Afinele au fost folosite de multă vreme în medicina populară în tratamentul afecțiunilor și bolilor renale. Despre sucul de afine se spune că are efect asupra pH-ului urinar și poate întârzia sinteza de cristale de urat.
Afinele conțin antioxidanți, vitamine A, B și C, polifenoli vegetali, magneziu, fier, cupru, fosfor, calciu, potasiu, acid pantotenic, taninuri și uleiuri esențiale. Afinele au efect antibacterian, antiseptic, dezinfectant, cresc imunitatea, normalizează nivelul de zahăr din sânge, previn infecțiile în corp și dezvoltarea infecțiior la rinichi și alte organe.
Afinele au proprietăți antibacterine, antiinflamatorii. Prin consumul lor se reduce inflamația de la rinichi și se îndepărtează nisipul și pietrele mici. De asemenea, aceste fructe ajută la detoxifierea rinichilor, combaterea infecțiilor și a formării unor agenți patogeni pe pereții uretrei și vezicii urinare. Afinele reduc nivelul de oxalați de calciu.
Portocale și mandarine
Aceste citrice au calciu în formă bioactivă și de aceea mențin sănătatea danturii. Ele sunt recomandate în cazuri de pietre la rinichi, pietre la vezica biliară, infecții cu streptococi în gât, osteoporoză, anxietate, sindromul oboselii cronice, cancer la stomac și altele.