Această senzație de gât înțepenit apare la mulți oameni. Este o durere la partea superioară a spatelui și a gâtului. Nu este o durere excesivă ca în alte zone ale spatelui, însă este deranjantă. Ce remedii sunt pentru gât înțepenit, pentru ridurile pielii și alte semne ale îmbătrânirii premature.
Navigare rapidă în articol:
1. Durerea de gât
Mușchii gâtului pot fi suprasolicitați printr-o postură incorectă și prin ridicarea de greutăți. Efortul exagerat, munca ce solicită intens mușchii poate cauza dureri minore sau severe. Uneori suprasolicitarea poate duce și la accidentare, sau la probleme de sănătate. Prin urmare, nu solicita prea mult musculatura gâtului. Dacă mușchii nu sunt obișnuiți cu efortul, ei se pot rupe la suprasolicitare și astfel apar crampe musculare severe.
Când ai de cărat greutăți, mai bine ceri ajutorul unui prieten, sau reduci sarcina, pentru a elimina stresul și a preveni apariția durerii.
Tensiunea musculară excesivă provoacă imediat dureri de cap, iar asta este un semn clar că nu trebuie să faci un efort atât de mare. Dacă tensiunea este prelungită în zona gâtului, atunci pot apărea probleme musculare, care se pot rezolva destul de greu, trebuie să treacă câteva săptămâni.
În cazuri grave, de suprasolicitare, pot să apară rupturi musculare și asta este o încordare mare, care nu trebuie confundată cu entorsa ori cu ruperea de ligament. Ruperea de mușchi poate da sângerare și dureri semnificative la gât.
Cât de importantă este postura corpului?
Postura anormală poate provoca o încordare musculară în zona gâtului și apariția durerii. Aplecarea mai mult înainte, un timp îndelungat, va tensiona mușchii gâtului. După ceva timp încordarea va cauza durere, asta înseamnă că poziția este anormală.
O postură bună poate preveni și trata multe probleme ale gâtului.
Osteoporoza poate produce probleme ale gâtului
La oamenii care suferă de osteoporoză, oasele sunt slăbite și apare un deficit de calciu. Alte cauze ale bolii sunt și deficitul de hormoni feminini la femei, cât și lipsa de mișcare sau de exerciții fizice.
Osteoporoza poate da cefalee, dureri de umeri și dureri la partea superioară a spatelui și a gâtului.
Cum să-ți îngrijești mușchii gâtului?
Pentru a preveni durerea de gât, trebuie respectate câteva sfaturi de la terapeuți și anume:
- Nu căra greutăți foarte mari în mâini pentru că poți forța și mușchii gâtului
- Nu ține mușchii gâtului în poziție tensionată mult timp (poți face această greșeală chiar și la calculator, la birou)
- Evită să faci mișcări repetitive un timp îndelungat
- Fă pauze dese, fă masaj la gât, pentru a-ți relaxa mușchii și a-ți îmbunătăți circulația sângelui.
Obișnuiește-te să respecți aceste sfaturi, pentru că dacă din neglijență ajungi să suferi de sindromul durerii cronice în zona gâtului, atunci această problemă de sănătate va fi mai greu de tratat.
Întinderi ale gâtului
Dacă simți o durere mai intensă la partea superioară a spatelui și a gâtului, iar asta te îngrijorează, ar trebui să consulți un medic terapeut, care îți va da un tratament medical eficient.
Dacă simptomele sunt grave, nu este bine să faci exerciții de întindere care ar putea intensifica aceste stări sau dureri locale. În orice caz întinderile în această zonă a gâtului se fac foarte încet, fără a forța mușchii prea tare sau prea repede. În plus, întinderea nu se face o perioadă de timp mai îndelungată de 30-60 de secunde. Terapeuții spun că este mai bine de făcut întinderi de scurtă durată, dar care să fie repetate, decât una de 60 de secunde. Ei recomandă și odihna; după fiecare exercițiu repetitiv trebuie să faci exerciții de respirație, să te relaxezi și să faci pauză.
2. Remedii pentru gât înțepenit
Gimnastica ajută foarte mult în acest caz, relaxează gâtul, dar și masajul. Prin mișcări circulare ale capului (fără a forța prea tare), în sensul acelor de ceasornic timp de 30 de secunde și apoi în cealaltă direcție, se relaxează mușchii gâtului și se detensionează această zonă.
Un exercițiu simplu de gimnastică este următorul:
- Stai așezat pe un scaun, cu spatele drept rezemat de spătar
- Ții palmele pe genunchi și întinzi bărbia puțin înainte, iar capul îl înclini ușor spre spate
- Menții această poziție timp de 20 secunde
- Exercițiul se repetă de 10-15 ori.
Îngrijirea pielii gâtului
Gâtul are pielea destul de subțire și trebuie îngrijită pentru a preveni apariția ridurilor și a semnelor îmbătrânirii. Ridurile de pe gât apar adesea la femeile de vârstă adultă, mai ales după vârsta de 40 de ani. Acestea pot fi de forma unor linii adânci orizontale sau ca niște pliuri verticale. La unele femei sunt mai pronunțate, mai ales dacă acestea au vârsta peste 55 de ani.
În medicina populară sunt folosite uleiuri naturale vegetale pentru a combate îmbătrânirea prematură a pielii din jurul gâtului. Alături de acestea există și alte remedii naturale care pot atenua ridurile și liniile pielii gâtului.
Iată câteva dintre acestea:
- Hidratarea corespunzătoare ajută în prevenirea apariției ridurilor și a semnelor îmbătrânirii
- Masajul gâtului are efect tonifiant asupra pielii; exercițiile pot strânge pielea prin consolidarea mușchilor din zona gâtului
- Utilizarea de măști cosmetice naturale, pe bază de uleiuri esențiale, atenuează ridurile
- Prin folosirea de ulei de argan se hidratează și hrănește pielea gâtului; indicat este să se folosească seara, astfel pielea se relaxează peste noapte, iar dimineața va fi mai netedă și cu un aspect întinerit.
Ingrediente naturale
Cele mai eficiente uleiuri pentru pielea gătului sunt:
- Uleiul de lămâie care este un excelent remediu contra ridurilor și a punctelor pigmentare
- Uleiul de mentă atenuează ridurile, promovează reînnoirea celulară
- Uleiul de cuișoare este un bun tonifiant pentru pielea gâtului
- Uleiul de jojoba are efect hrănitor asupra pielii
- Uleiul de ghimbir îmbunătățește circulația sângelui
- Uleiul de măsline cu efect hidratant și nutritiv, combate aspectul de piele uscată.
Un exemplu de tratament este masca pentru tonifierea pielii gâtului, realizată din următoarele ingrediente: o linguriță ulei de ghimbir, o linguriță ulei de cuișoare și o linguriță ulei de măsline. Se amestecă aceste uleiuri și se folosesc la masajul pielii gâtului, seara, înainte de culcare. Acest tratament se face la 3-4 zile, timp de 2 luni. Rezultatele se observă destul de repede, pielea va fi mai netedă, mai bine hidratată și tonifiată.