Coaja de portocale are o gama larga de utilizari in arta culinara, ea avand un gust foarte aromat. Poate deveni un condiment important pentru multe feluri de mancare dar si un ingredient important pentru ceai. Pentru cei care nu stiu, trebuie sa spunem ca uleiurile esentiale ce se gasesc in coaja de portocala fac din aceasta o delicatesa extraordinara si un produs natural considerat de unele gospodine chiar de neinlocuit in bucatarie.
Ceaiul din coji de portocale este sanatos si aromat, recomandat mai ales in anotimpul rece, in zilele de iarna.
Mod de preparare: se adauga o lingurita de coji uscate de portocale la o 250 ml apa fierbinte, se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se filtreaza, se lasa sa se raceasca putin, se adauga o lingurita de miere de albine pentru a fi dulce si se bea incet, cu inghitituri mici.
Cojile de portocale sunt foarte bune pentru sanatate pentru ca au un continut semnificativ de vitamina C si vitamina B1. Mai mult decat atat, in conjile de portocale se gasesc multe elemente nutritive care apar si in pulpa fructului. Dintre acestia fac parte beta-carotenul, acidul folic, aldehidele, alpha-carotenul.
Cojile de portocale contin antioxidanti, mai ales vitamina C, astfel ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Ceaiul din coji de portocale este indicat in tratamentul afectiunilor respiratorii, in cazuri de raceala, gripa, bronsita si afectiuni pulmonare.
Daca suferi de indigestie poti folosi cojile de portocale, deoarece acestea au efecte vindecatoare, contin elemente active ce actioneaza ca ,,medicamente” pentru problemele de natura digestiva. De asemenea cojile de portocale sunt bogate in fibre si deci ajuta la calmarea sistemului digestiv, la normalizarea tranzitului intestinal si prevenirea bolilor de colon.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca 100 g coji de portocale au 10,6 g fibre dietetice. Nu ramane decat sa beti ceai din coji de portocale pentru a va calma problemele digestive. In cazuri de balonare, constipatie si sindrom de colon iritabil este util sa serviti coji de portocale pentru ca sunt o sursa importanta de fibre dietetice.
Cojile de portocale ajuta la combaterea cancerului. Cercetatorii au scris despre compusii chimici din cojile de portocale ce impiedica divizarea celulelor cancerigene. De asemenea cojile de portocale au compusi anti-colesterol astfel prin consumul lor zilnic se poate preveni formarea cheagurilor de sange si se poate scadea nivelul de colesterol rau din organism.
Daca simti o stare de disconfort la stomac, senzatie de arsura, este bine sa consumi coji de portocale sau sa bei ceai din coji de portocale. Specialistii in domeniu sanatatii au constatat ca aceste coji contin substante active ce ajuta in ameliorarea arsurilor gastrice.
Cei care au incercat deja spun ca dintii devin mai frumosi, mai albi daca sunt frecati cu coaja de portocala. Nu pierdeti nimic daca incercati, este posibil sa fiti multumiti de efectul acestui procedeu, astfel veti folosi un produs natural si ieftin si care, mai mult decat atat, se spune ca ajuta la protejarea si prevenirea dintilor sensibili.