În opinia unor nutriționiști toate alimentele dintr-o dietă sunt sănătoase doar dacă sunt consumate în cantitate mică. Excesele de orice fel în alimentație nu sunt bune, pot afecta starea de sănătate a organismului. Alimentele care duc la obezitate nu sunt indicate deoarece această afecțiune este principalul factor al îmbolnăvirii omului. În ultimii ani, numărul de persoane supraponderale a crescut dramatic, tocmai din cauza consumului de produse nesănătoase, de tip fast-food.
Cele mai dăunătoare 10 alimente pentru organism:
1. După cum spuneam și mai sus, produsele de tip fast-food trebuie evitate, deoarece acestea sunt bogate în grăsimi și sărace în substanțe nutritive. Oamenii consumă astfel de produse deoarece sunt disponibile peste tot, sunt mai ieftine decât o masă la restaurant, sunt realizate într-o gamă destul de variată, au gust plăcut și arată apetisant. Produsele fast-food favorizează creșterea în greutate, au multe calorii, conservanți, grăsimi, coloranți și potențatori de aromă.
Specialiștii spun despre aceste produse că au foarte multe calorii și o densitate scăzută de nutrienți, deci nu sunt sănătoase. În plus, nu conțin fibre, senzația de sațietate oferită durează foarte puțin, iar pofta de a mânca astfel de alimente bogate în grăsimi apare în scurt timp. Continuând așa, se ajunge la acumularea de kg în plus, deci, pentru a combate obezitatea trebuie aleasă o dietă echilibrată și sănătoasă și este necesar de redus cât mai mult consumul de produse de tip fast-food.
2. Tendința de a mânca cipsuri apare în special la copii dar și la adulți. Aceste cipsuri din cartofi conțin un tip de grăsime sintetică care are denumirea de olestra și care este de fapt un înlocuitor de grăsime, de tip artificial, care nu are calorii și colesterol. Aceasta conține zaharoză, acizi grași și esteri și nu este bună pentru organism deoarece, potrivit cercetătorilor, are capacitatea de a se atașa de vitaminele A, E, D, K (de tip liposolubil) și de carotenoide și de a împiedica absorbția lor în organism. În plus, olestra nu este degradată de flora intestinală, astfel este eliminată aproape în întregime de organism, poate produce afecțiuni ale tractului digestiv: dureri de burtă de tipul crampelor abdominale, incontinență fecală și deranj la stomac.
3. Margarina și produsele de panificație sunt bogate în grăsimi hidrogenate. Acestea trebuie evitate deoarece pot fi dăunătoare și inimii și corpului. Grăsimile hidrogenate fac parte din grăsimile trans și au uleiuri care au fost hidrogenate parțial sau total. Aproape toate alimentele ambalate au grăsimi trans, pentru a le evita trebuie citită eticheta acestora. Grăsimile hidrogenate pot cauza dezvoltarea bolilor de inimă, deci trebuie mare atenție cu consumul alimentelor care le conțin deoarece consecințele rele pentru sănătate sunt mari. Astfel de grăsimi apar în produsele de patiserie, în preparatele de la restaurante, în biscuiți, prăjituri, pâine, snacksuri.
4. Alimentele congelate nu sunt contraindicate dar nu trebuie să devină o obișnuință achiziționarea lor și astfel să se uite de alimentele proaspete, fructele și legumele de sezon. Un lucru este cert, chiar și alimentele congelate pot fi perisabile, ele nu au termenul de valabilitate nelimitat. Dacă un aliment este congelat mult timp, gustul și textura lui se modifică, iar în plus se pierde mare parte din nutrienți.
5. Alimentele prea condimentate sau care au multă sare nu sunt sănătoase. Acestea pot cauza hipertensiune arterială și dacă au și grăsimi pot fi un factor de risc al producerii bolilor cronice și al bolilor de inimă. O metodă sigură de a reduce hipertensiunea arterială este eliminarea kg în plus, mai ales dacă este un caz de obezitate.
6. Carnea grasă și pielița de pasăre nu trebuie să facă parte din dietă. Acestea conțin grăsimi animale saturate care trebuie evitate deoarece cresc nivelul de colesterol din sânge. Astfel de grăsimi de origine animală sunt în cașcaval, unt, grăsime de vită, carne grasă, mezeluri, untură, unt, ulei din sâmburi de palmier, grăsime de gâscă, ulei de cocos, smântână, carne de porc. Persoanele care consumă alimente ce au grăsimi saturate își asumă un risc mare de îmbolnăvire, doarece crește nivelul de colesterol din sânge, care în timp poate duce la dezvoltarea arteriosclerozei și a bolilor cardiovasculare.
7. Crenvurștii și mezelurile cu șuncă nu trebuie să facă parte din alimentație deoarece conțin nitrați. Aceștia se folosesc deoarece păstrează culoarea acestor produse alimentare și combat microbii, însă sunt cu efect cancerigen. Nitrații se transformă în organism în nitriți, ce pot forma nitrozamine, care cresc riscul de cancer. Nitrozamina poate fi distrusă prin aportul de vitamina C, deci dacă se consumă astfel de produse cu nitrați trebuie să se crească și aportul de citrice sau de suplimente de vitamina C.
8. Oamenii care consumă pește crud, stridii sau sushi au un risc mare de îmbolnăvire deoarece acestea pot fi contaminate cu bacterii periculoase ce produc boli grave. Nutriționiștii recomandă ca astfel de produse să fie gătite înainte de a fi consumate.
9. Băuturile carbogazoase cresc riscul de diabet deoarece au o cantitate mare de zahăr, arome, coloranți și îndulcitori artificiali. Un alt dezavantaj al consumului de băuturi carbogazoase este deteriorarea gravă a smalțului dinților. Aceste băuturi îngălbenesc dinții și produc boli dentare. Inflamarea stomacului este o altă surpriză negativă creată de astfel de băuturi și acest lucru contribuie la deteriorarea mucoasei gastrice. De asemenea, băuturile carbogazoase sunt cauza pierderii densității osoase și deci cresc riscul de osteoporoză, boală care apare mai frecvent la femei.
10. Alcoolul consumat în exces poate distruge ficatul și sănătatea organismului. Alcoolul afectează ficatul dar și rinichii și plămânii. Conversia alcoolului în acetaldehidă deteriorează funcția ficatului, iar toxicitatea acestui organ predispune la acumularea de radicali liberi în organism și deci crește riscul de îmbolnăvire. Consumul excesiv de alcool provoacă boli hepatice, ciroză, hepatită alcoolică.