Cum combatem pielea crăpată a buzelor, o problemă inestetică frecvent întâlnită în viața de zi cu zi?

0
680
Cum combatem pielea crăpată a buzelor, o problemă inestetică frecvent întâlnită în viața de zi cu zi

Pielea buzelor este foarte fină și subțire în comparație cu pielea feței și în plus nici nu are celule adipoase. Acest lucru face ca buzele să se usuce destul de repete și să fie sensibile la factorii de mediu. Aspectul inestetic al buzelor crăpate creează un sentiment neplăcut mai ales femeilor care țin să aibă buze cât mai frumoase. În plus, buzele crăpate sunt și dureroase deoarece fisurile pielii pot uneori chiar sângera în timp ce pielea se întinde la cel mai mic zâmbet sau la deschiderea gurii în timpul conversației.

În timpul verii buzele sunt afectate de radiațiile ultraviolete și de aceea protejarea lor de soare este esențială. Toamna și iarna buzele pot deveni uscate și crăpate din cauza frigului și a condițiilor atmosferice aspre. Uscarea și senzația de arsură sau usturime creată de crăpăturile mici provoacă disconfort și un aspect inestetic.

Vara este necesar ca buzele să fie protejate de soare cu balsam de buze cu factor de protecție solară SPF 15 sau 20. Nu se folosește luciu de buze deoarece acesta intensifică absorbția razelor ultraviolete și crește riscul de afecțiuni la buze datorate soarelui: herpes, vezicule mici pline cu lichid, cancer. Razele ultraviolete pot distruge colagenul din buze și astfel scade rezistența și elasticitatea pielii.

Iarna atât femeile cât și bărbații trebuie să folosească un balsam pentru protejarea buzelor deoarece acestea sunt afectate de ger, iar vindecarea se produce mai greu deoarece sistemul imunitar al organismului este slăbit. Dacă în plus apar și infecții virale sau bacteriene, crește riscul de deteriorare a pielii buzelor.

Buzele crăpate și uscate pot fi și un simptom al unor boli grave, la care se adaugă și deshidratarea organismului. Faptul că nu bei zilnic 8-10 pahare cu apă plată poate fi o cauză a buzelor uscate și a deshidratării organismului. Observând aspectul buzelor îți poți da seama imediat dacă bei suficientă apă sau nu. Un aport de lichide de calitate ajută la prevenirea uscării buzelor. În cazul în care te hidratezi corespunzător, pielea buzelor este mai fermă, întinsă și sănătoasă.

Infecțiile cu bacterii și fungi sunt cauza declanșării inflamațiilor și deteriorării buzelor. Astfel de probleme trebuie tratate la timp cu unguente antibiotice sau creme pe bază de plante medicinale cu proprietăți antibacteriene, antifungice, vindecătoare (cum sunt cele din mușețel sau gălbenele). În general, dacă buzele sunt uscate trebuie aplicat pe suprafața lor un unguent, iar pentru a grăbi vindecarea este indicat ca acesta să conțină zinc.

pielea crăpată a buzelor

Foarte bune pentru îngrijirea buzelor sunt următoarele produse naturale: ulei de migdale, miere, ulei de măsline, unt de cacao, suc din morcovi amestecat cu albuș de ou, brânză de vaci amestecată cu miere. Uleiul de măsline este un balsam natural pentru buze, este un bun remediu contra pielii uscate, hidratează, crește elasticitatea și îmbunătățește aspectul buzelor. La fel de bun este uleiul de migdale și uleiul din semințe de struguri.

Citește și:  Cum se detectează hipertensiunea arterială la copii

Deficitul de zinc poate slăbi sistemul imunitar al organismului și produce complicații de fisuri dureroase la buze. Carența de vitamina C poate provoca scorbut și leziuni la colțurile gurii. Lipsa de vitamina B2 în corp afectează țesutul cutanat și produce erupții la buze. Diabetul zaharat se manifestă prin simptome de uscarea buzelor și apariția crăpăturilor la colțurile gurii.

Bolile de piele afectează și buzele, mai ales dacă este vorba despre eczeme, dermatită seboreică, erupții cu puroi sau alergii. Alte boli care duc la uscarea și crăparea buzelor sunt icterul, ciroza, ascita, sindromul de distrugere a glandelor salivare, tulburările de deglutiție, infecțiile cu bacteria Candida albicans, cu virsul Herpes simplex, cu streptococi, bolile gastrointestinale, reacțiile alergice la pasta de dinți sau produsele cosmetice (ruj, balsam de buze, luciu de buze).

Oamenii cu buzele uscate și crăpate au obiceiul de a-și linge buzele, de a smulge cu dinții crustele, bucățele de piele uscată sau moartă și astfel de a produce roșeață și de a leza și mai tare țesuturile acestora. Astfel de deprinderi pot contribui la intensificarea senzațiilor de usturime, arsură sau durere, la agravarea rănii, la creșterea riscului de infecție. Prin umezirea buzelor se crează un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor și un adăpost pentru alți agenți patogeni ce pot astfel fi un factor de risc al apariției inflamațiilor.

Buzele pot deveni uscate dacă se consumă prea multe alimente sărate, picante și acre. Alte motive ale uscării buzelor sunt lipsa de fier, zinc și de vitamine A, B2 și E. Consumul de alimente dulci și încălcarea regulilor simple de igienă (folosirea apei de gură și a pastei de dinți) pot fi de asemenea cauze ale deteriorării aspectului buzelor.

Remedii pentru buze uscate și crăpate sunt uleiul de avocado, uleiul de arbore de ceai, uleiul de pește, sucul de aloe, frunzele de pătlagină, vitaminele A și E, tinctura de mentă, decoctul de salvie, mușețel și rostopască, sucul de castravete. Vitamina E protejează pielea buzelor de factorii externi și de aceea trebuie să fie un ingredient nelipsit din produsele cosmetice.

Vitamina E este un excelent antioxidant, previne deteriorarea celulor de către atacul nociv al radicalilor liberi, de radiațiile solare și poluarea mediului. Balsamurile de buze trebuie să aibă vitamina E pentru a combate prejudiciul creat de soare, pentru a reduce semnele de îmbătrânire prematură și de a catifela și menține sănătatea pielii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.