Cum ne afectează sănătatea toxinele produse de autovehicule? Ce alte substanțe chimice ne pot produce intoxicații grave și ne pot pune în pericol viața?

0
184
Cum ne afectează sănătatea toxinele produse de autovehicule Ce alte substanțe chimice ne pot produce intoxicații grave și ne pot pune în pericol viața

Autovehiculele poluează mediul înconjurător. Acest lucru este cunoscut de toată lumea. Ceea ce nu se știe exact este faptul că ploile acide sunt produse de emisiile toxice și astfel acestea fac și solurile si fie acide – soluri în care se dezvoltă legumele și fructele pe care noi le consumăm.

Poluarea mediului ne afectează organismul, iar pentru combaterea radicalilor liberi din corp, a toxinelor și radiațiilor în general, avem nevoie de un aport mare de antioxidanți.

Producătorii de mașini aduc materialele de la fabricile de oțel unde rezultă compuși pe bază de: mangan, acid clorhidric, particule metalice fine, fenol, benzen, naftalină, dioxid de carbon – toate atât de toxice pentru ființa umană. Pentru a funcționa aceste autovehicule este nevoie de combustibili, și astfel în rafinării se prelucrează țițeiul brut pentru a fi transformat în motorină și benzină.

Alte produse ce duc la poluarea mediului sunt uleiurile lubrifiante, toluenul, benzenul, bitumul, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon, silenul, oxidul de azot, etc. Furanii și dioxinele sunt substanțe chimice sintetice care rezultă din incineratoarele de deșeuri. Se poate vorbi și despre substanțe chimice toxice care provin în urma fabricării pasticidelor și albirii celulozei și hârtiei.

Dioxina este cancerigenă, poate duce la apariția dermatitelor, iar la femeile expuse la această substanță toxică există pericolul de a suferi de avort spontan în cazul în care rămân însărcinate, sau de a naște un copil cu malformații congenitale.

La obținerea de vopsele, coloranți, pigmenți și alte produse chimice se folosește bifenilii policlorurații. Aceștia pot produce boli dermatologice, acnee, afecțiuni ale ficatului, boli ale glandei tiroide, cancer la tractul biliar, cancer la ficat, tulburări ale sistemului imunitar al organismului.

Cum ne afectează sănătatea toxinele produse de autovehicule

Din cauza ploilor, scurgerilor de ape, pesticidele care sunt folosite pentru peluze sau grădini pot ajunge în râuri și lacuri. Pesticidele sunt foarte toxice pentru organism. Unele dintre acestea afectează negativ sistemul nervos, astfel se pot produce tuburări neurologice. Dintre metalele grele care produc daune organismului uman amintim mercurul, plumbul, arseniul și cadmiul.

Citește și:  Tipul somatic - sau cum suntem de fapt

Acestea sunt emanate în urma procedeelor industriale. Toxicitatea mercurului a fost asociată cu degenerarea țesutului sistemului nervos. Intoxicația cu mercur produce dizabilități de învățare, afecțiuni ale creierului, ale sistemului nervos, tulburări neuro-comportamentale.

Plumbul poate da retard mintal, poate afecta dezvoltarea creierului la fetuși, la copii. Intoxicația cu plumb afectează foarte rău sistemul nervos, rinichii, poate produce anemie. Arseniul în cantitate mare poate da dureri la nivelul esofagului, vărsături, diaree cu sânge, cancer de plămâni, cancer de piele, cancer la vezica urinară.

Benzina, neofalina, păcura, eterul de petrol, butanul, petrolul lampant sunt substanțe toxice și pot produce intoxicații. Acestea odată pătrunse în organismul uman acționează asupra sistemului nervos, îl stimulează astfel încât apare o stare de amețeală, apoi se instalează starea de depresie și în final de pierdere a cunoștinței.

În cazuri de intoxicații acute apar simptome de: amețeli, cefalee, greață, vărsături, palpitații iritații la nivelul mucoaselor, delir, convulsii, pierderea cunoștinței, comă și moarte. Decesul se produce dn cauza stopului cardiac în urma fibrilației ventriculare sau prin paralizia centrului respirator.

În astfel de situații grave victima trebuie dusă imediat la un spital pentru a primi rapid un tratament adecvat, în scopul salvării vieții. Se scoate rapid din mediul toxic, i se aplică respirație artificială sau oxigenoterapie, i se face spălătură gastrică, i se administrează un tratament pentru tulburările de ritm cardiac, un tratament cu medicamente antibiotice și perfuzii ce conțin soluții gazoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.