Atentie la metalele toxice: arsenic, plumb, mercur, taliu sau cadmiu prezente in mediu si alimente

0
627
Atentie la metalele toxice arsenic, plumb, mercur, taliu sau cadmiu prezente in mediu si alimente

Metalele grele, ca de exemplu mercur, plumb sau cadmiu, sunt raspandite in mediul inconjurator si acest lucru produce poluarea mediului. Mai mult decat atat, ele se acumuleaza in organismul oamenilor si provoaca grave afectiuni nervoase, tulburari ale imunitatii si chiar anumite forme de tumori.

Toxicitatea acestor metale grele asupra organismului nostru depinde si de doza in care ele ajung in corp. Avand in vedere faptul ca ele se gasesc in mediu inconjurator, se intelege ca prin interactiunea noastra cu mediul primim astfel de substante mai mult sau mai putin daunatoare sanatatii, indiferent daca vrem sau nu. Metalele grele apar in praful din atmosfera si astfel ajung in apa si in sol.

Anumite metale, care sunt numite oligoelemente esentiale, sunt benefice pentru organism, insa este vorba despre o cantitate redusa de elemente de tipul: cupru, zinc, fier, molibden, cobalt, seleniu. Deficitul de astfel de oligoelemente poate provoca anumite afectiuni in organism, de aceea prezenta lor este necesara mentinerii sanatatii. Atentie insa, aportul de cadmiu, plumb, arsenic, taliu si mercur in cantitate mai mare devine toxic si distruge sanatatea, provoaca tulburari grave deoarece astfel de metale in doza crescuta nu sunt tolerate de organism.

Este foarte usor sa acumulam astfel de metale grele in organism, atat din alimente contaminate (care au fost cultivate in zone poluate) cat si din mediul inconjurator. De asemenea, persoanele care au o sanatate precara, de exemplu cele care sufera de afectiuni ale rinichilor pot avea functia excretoare a acestora redusa si astfel acumularea in organism a metalelor grele este mai mare.

Citește și:  (P) Contuzia la genunchi: de ce apare și cum se poate preveni

poluarea mediului

In mod normal, astfel de elemente toxice care ajung in tesuturi ar trebui eliminate din organism daca persoana respectiva are o buna stare de sanatate. Persoanele care sufera de dezechilibre ale glandelor endocrine din organism (suprarenale si tiroida) pot avea metabolismul celulelor incetinit ceea ce duce la o sanatate precara.

Plumbul este un metal din mediu (produs de fumul de tigara sau de gazele de esapament ale vehiculelor) care intra in organism pe caile respiratorii sau prin consumul de fructe si legume din zone puternic poluate si astfel se acumuleaza in oase si in organe si ramane izolat acolo, se elimina destul de greu. Un astfel de element devine toxic pentru organism, poate da dureri de cap, pierderi de memorie, leziuni la nivelul creierului sau chiar poate fi un factor ce dezvolta boala Alzheimer.

In orasele mari, cantitati mari de arseniu, nichel si cadmiu maresc poluarea aerului atmosferic si afecteaza negativ mediul si sanatatea oamenilor. Arsenicul este emis din instalatiile de la nivel industrial, el se foloseste la fabricarea semiconductorilor, a bateriilor de autoturisme, la cresterea proprietatilor unor metale sau aliaje, etc.

Efectele arsenicului asupra sanatatii sunt grave chiar si atunci cand expunerea este mica, el poate produce iritatii la nivelul stomacului, plamanilor, intestinelor, afectiuni ale pielii, scaderea producerii de celule albe si rosii in sange. In cazuri mai grave, cand cantitatea de arsenic se acumuleaza in organism, creste riscul de cancer limfatic, pulmonar, de ficat si piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.