Cum speli fructele și legumele pentru a te proteja de coronavirus?

0
112

Există multe sfaturi cu privire la modul de spălare al fructelor și legumelor. Nimeni nu vrea să mănânce astfel de alimente cu pesticide, care pot provoca probleme de sănătate grave, cum ar fi: erupții cutanate, tulburări digestive, toxicitate hepatică, infertilitate, cancer. În plus, acum trebuie să ne protejăm și de coronavirus, deci trebuie să fim atenți ca produsele să nu aibă și alte reziduri, bacterii sau virusuri. Află în acest articol ce spun experții despre modul cum trebuie să spălăm fructele și legumele pentru a ne proteja de pesticide, bacterii și coronavirus.

Navigare rapidă în articol:

  1. Pesticidele pot fi eliminate cu apă rece
  2. Cum recomandă FDA să spălăm fructele și legumele
  3. Apa cu sare pentru spălarea fructelor și legumelor
  4. Cum obținem apa cu pH acid pentru spălarea legumelor

1. Pesticidele pot fi eliminate cu apă rece

Experții ne recomandă să spălăm legumele și fructele cu apă rece. Ei au spus că: „Aproximativ 85% dintre pesticide, bacterii și virusuri pot fi eliminate cu apă rece.” Și totuși, tot ei spun că în cazul unor fructe și legume trebuie insistat mai mult, ele se spală de cel puțin 3 ori în apă rece. Este vorba despre aproape toate legumele și de anumite fructe de tipul: mere, prune, struguri, mango și altele.

Pesticidele nu se îndepărtează chiar foarte ușor de pe fructe și legume, de aceea acestea trebuie frecate bine și ținute suficient timp în apă rece. Experții recomandă un timp de spălare de cca. 30 de minute, asta înseamnă înmuiere în apă și apoi spălarea fiecărui fruct separat.

La verdeață și salată, clătirea se face tot cu apă rece. Și acestea se țin în apă rece o perioadă de timp, astfel se îndepărtează de pe ele rezidurile de pesticide. La final, se pune verdeața și salata la scurs, pentru a elimina excesul de apă de pe frunze.

În cazul legumelor cu frunze fragede sau a fructelor moi, cum sunt căpșunele, acestea se țin în apă rece aproximativ 5-10 minute, apoi se pun la scurs. De obicei acestea se consumă crude și de aceea este bine de folosit apă cu un pH alcalin, din cauza faptului că apa cu un pH acid poate înmuia fructele. În cazul legumelor mai groase se poate folosi apa mai acidă, care va elimina în mod eficient pesticidele.

Pentru a crește pH-ul apei se folosește ½ cană de sare la 3-4 litri de apă. De asemenea se poate folosi și 3 linguri de bicarbonat de sodiu la aceeași cantitate de apă.

Află aici care sunt alimentele campioane la pesticide.

2. Cum recomandă FDA să spălăm fructele și legumele

Agenția americană Food and Drug Administration (FDA) ne recomandă să spălăm fructele și legume sub jet de apă rece, timp de 20 de secunde, cam tot atât cât trebuie să ne spălăm și pe mâini. În video de mai jos puteți vedea exact cum se procedează cu anumite fructe și legume (ex. pepene galben, salată, mandarine, castravete, mere, zmeură și sparanghel), pentru a ne feri de coronavirus.

Toate legumele și fructele trebuie spălate deoarece dacă sunt tăiate sau curățate întâi, fără a fi spălate, bacteriile sunt transferate în interiorul lor. Castravetele de la supermarket poate avea un strat de ceară pe coaja sa, pentru a-i prelungi perioada de valabilitate.

Citește și:  Inventii medicale – ecografia

Vezi aici un video despre cum să spălăm fructele și legumele pentru a ne proteja de coronavirus:

3. Apa cu sare pentru spălarea fructelor și legumelor

Conform experților, un amestec de apă cu sare ar fi ideal pentru a spăla de exemplu fructele, pentru că astfel acestea vor fi mai curate, fără „otrăvuri”. Este indicat să facem asta mai ales acum în perioada de criză, când se tot vorbește despre pandemia de coronavirus.

Iată cum se procedează:

  • Se pune la fiert un litru cu apă, se adaugă 2 linguri de sare și se amestecă bine, până când sarea s-a topit
  • Se lasă apa fiartă să se răcească, asta se întâmplă cam în aproximativ 40-50 minute
  • Apoi în apa rece se pun fructele pentru a fi spălate cca. 30 de minute.

4. Cum obținem apa cu pH acid pentru spălarea legumelor

Experții ne recomandă să folosim apă cu pH acid de 3,5. Pentru asta, ar trebui să folosim anumite ingrediente – cu rol de acizi alimentari – și să procedăm astfel:

  • La aproximativ 3-4 litri apă de la robinet adăugăm 250 ml oțet
  • Un alt amestec eficient este și acela din 3 linguri de acid ascorbic (sau vitamina C) și 3-4 litri apă
  • De asemenea se poate folosi o lingură de pulbere de acid citric la 3-4 litri apă.

În apa cu pH acid se pun fructele și legume și se țin aproximativ 5-15 minute. În cazul fructelor cu boabe, timpul trebuie să fie mai mic, deoarece în caz contrar acestea se pot înmuia, ele au pielița mai fragedă.

Alte aspecte importante

Oamenii sunt în continuare îngrijorați de faptul că atunci când merg la cumpărături, coronavirusul ar putea fi pe produsele pe care le cumpără. După cum spun experții, modul cum se răspândește virusul este pe calea aerului, prin respirație, deci în principal prin tuse și strănut, aceste particule pot ajunge și la distanțe mai mari de 1m.

Un studiu realizat de cercetători și publicat în New England Journal of Medicine arată că virusul poate supraviețui pe diferite suprafețe, perioade diferite de timp, ca de exemplu:

  • Pe cele din carton, virusul poate supraviețui până la 24 de ore
  • Pe cele din plastic și metal, virusul poate supraviețui până la 72 de ore.

Deci ar trebui să fim atenție la produsele pe care le cumpărăm, care au ambalaje de acest fel. Ar trebui să purtăm mănuși de protecție pentru mâini.

De asemenea, cercetătorii au spus despre coronavirus că supraviețuiește mai mult la temperaturi scăzute, însă asta nu înseamnă că ar trebui să nu mai depozităm produsele alimentare în frigider. Tot cercetătorii spun că anumite produse alimentare care nu sunt ținute la rece se degradează, pentru că apare riscul de formare al bacteriilor asupra lor.

Pentru a ne proteja de coronavirus trebuie:

  • Să purtăm mănuși de protecție
  • Să ne spălăm pe mâini timp de 20 de secunde după atingerea acestor produse
  • Să nu ne atingem fața cu mâinile neigienizate
  • Să îndepărtăm ambalajul, să spălăm produsele pe care le cumpărăm și multe altele.

Vezi toate aceste aspecte în acest video de mai jos, pentru a înțelege mai bine cum se procedează:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.