Salvarea articulațiilor înseamnă de fapt să știi cum să le faci să funcționeze normal, pentru a preveni anumite probleme sau dezvoltări nedorite la nivelul lor, care de obicei pot avea consecințe grave (produc durere și mobilitate limitată). Două probleme grave sunt osteoartrita și artrita reumatoidă. Află în acest articol ce poți face pentru a-ți păstra articulațiile sănătoase, ce dietă ar trebui să ai pentru ca îmbolnăvirea să nu se întâmple niciodată.
Navigare rapidă în articol:
1. Problemele articulare sunt la ordinea zilei
Articulațiile sunt responsabile de mișcări și îndeplinesc rolul de pernițe amortizoare ușoare. Ele sunt conexiuni între oase, care fac corpul să fie flexibil. Unele sunt articulații osoase, sau țesut conjunctiv, care se mișcă mai greu, dar există și articulații ce permit o anumită libertate de mișcare.
Atunci când mergi, sari sau alergi, se pune o presiune pe genunchi și pe șolduri care este de 4-8 ori greutatea corporală.
Problemele articulare sunt la ordinea zilei; ele apar de exemplu din cauza unor dezvoltări nedorite la nivelul acestora și au consecințe grave. Iată câteva dintre ele:
- Reumatismul inflamator sau artrita reumatoidă
- Pierderea țesutului cartilajului (de la genunchi, șold, degete) și dezvoltarea osteoartritei.
2. Produse pentru articulații sănătoase
Pentru a-ți salva articulațiile nu înseamnă nicidecum să nu faci nimic, sau să duci o viață sedentară. Din contra, trebuie să faci exerciții fizice regulate pentru a te relaxa, pentru a-și îmbunătăți flexibilitatea și a-ți consolida mușchii.
În general, exercițiile fizice sunt importante pentru corp la orice vârstă, mai ales în a doua parte a vieții. Ele previn rigiditatea articulațiilor, calmează durerea și mențin corpul în formă fizică.
Prin urmare, sportul este important pentru a-ți păstra articulațiile în formă.
Exercițiile moderate protejează articulațiile și consolidează stabilitatea osoasă. Prin menținerea condiției fizice se crește și bunăstarea generală a corpului. Un sport recomandat pentru a rămâne sănătos și flexibil este jogging-ul, care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și la menținerea sănătății inimii.
Descoperă beneficiile alergatului în aer liber pentru sănătate.
Un alt sport indicat de specialiști este exercițiul aerob numit Nordic Walking, care oferă energie și înlătură depresia. Acest sport nu obosește ligamentele și articulațiile, ajută sistemul respirator și cardiovascular, ameliorează durerile de spate, de umeri și gât, este recomandat pentru oamenii care duc o viață sedentară și au nevoie de mai multă mișcare în aer liber.
Produse care mențin calitatea articulațiilor
Dieta trebuie să fie echilibrată pentru a-ți menține sănătatea. Corpul are nevoie de substanțe nutritive esențiale: vitamina C, D, K, magneziu, zinc, calciu și aminoacizi.
Pentru ca organismul să absoarbă bine calciul are nevoie și de vitamina D. Pe lângă vitamina D este nevoie și de mangan și magneziu, care mențin sănătatea oaselor și articulațiilor. Manganul are rol în formarea țesutului conjunctiv, deci este bun pentru oase, cartilaje și tendoane.
Vitamina C contribuie la formarea colagenului care menține funcția normală a cartilajului. Vitamina C se găsește în cantitate mare în măceșe. Aceste fructe au de 10 ori mai multă vitamina C decât coacăzele. Conțin și antioxidanți, vitamine B, caroten, potasiu, magneziu, fosfor, molibden, substanțe flavonoide.
Molibdenul susține metabolismul sulfului în organism. Cercetătorii au spus despre cartilaj că are în compoziția sa și o cantitate mică de sulf, deci aportul de molibden este recomandat pentru sănătatea articulațiilor.
Măceșele sunt un remediu excelent pentru multe boli, ca de exemplu: artrită reumatoidă, osteoartrită, sciatică, boli inflamatorii și respiratorii, boli renale, stres fizic și mental, etc. Ceaiul de măceșe îmbunătățește imunitatea și starea generală a organismului.
Cei care suferă deja de osteoartrită trebuie să știe că această boală nu se vindecă prin dietă; totuși există anumiți nutrienți ce au un efect pozitiv asupra evoluției osteoartritei și care ar trebui introduși în dieta zilnică.
Specialiștii recomandă prevenirea osteoartritei printr-o dietă bogată în vitamine care sunt benefice pentru articulații. Iată câteva recomandări privind dieta:
- Aportul de alimente bogate în calciu și în general produse lactate care au un conținut scăzut de grăsimi
- Ulei de măsline în salate care are grăsimi nesaturate
- Consumul de orez și pește
- Legume bogate în fibre, praz, ceapă, usturoi care mențin sănătatea articulațiilor.
Aminoacizi care mențin sănătatea articulațiilor
Principali aminoacizi care salvează articulațiile sunt: glucozamina și condroitina. Aceste substanțe sunt de obicei de origine marină, de exemplu:
- Glucozamina este extrasă din crustacee – raci, creveți, crabi, homari
- Condroitina provine din extract de cartilaj de rechin și alți pești.
Aceste suplimente alimentare sunt recomandate pentru sănătatea articulațiilor, pentru că:
- Glucozamina poate întări cartilajul și articulațiile; este un aminoacid produs în mod natural și de organismul uman
- Condroitina se află în compoziția cartilajului.
Condroitina ameliorează durerile de articulații produse de osteoartrită
În osteoartrita la genunchi sau la șold, articulația pierde din cartilaj și astfel osul crește pentru a repara daunele. Creșterea osoasă poate crea probleme, în sensul că face articulația să fie instabilă și dureroasă; în plus este afectată și mobilitatea articulației. Condroitina este un supliment alimentar care poate stopa distrugerea cartilajului. Are aminoacizi și elemente esențiale ale moleculelor de cartilaj din corpul uman.
Cercetătorii au realizat studii despre condroitină și au precizat că această substanță:
- Îmbunătățește calitatea vieții la pacienții cu oasteoartrită
- Reduce durerea o perioadă de 6 luni, deci tratamentul trebuie repetat
- Ameliorează durerile de articulații la genunchi cu 20% la pacienții ce suferă de osteoartrită.
Glucozamina este esențială pentru salvarea articulațiilor și a cartilajului
Dacă nivelul de glucozamină este menținut corespunzător, atunci articulațiile funcționează normal. În caz contrar cartilajele și articulațiile se deteriorează și se dezvoltă osteoartrita. Oamenii de știință au arătat prin studiile lor ce legătură există între glucozamină și sănătatea articulațiilor. În opinia lor glucozamina:
- Îmbunătățește acțiunea lubrifiantă a lichidului sinovial
- Absoarbe sau respinge lichidul sinovial prezent în articulații
- Poate încetini degenerarea cartilajului și a articulațiilor
- Acționează împotriva inflamației, stimulează sinteza cartilajului
- Menține sănătatea oaselor și cartilajelor.
Glucozamina ajută în combaterea simptomelor osteoartritei. Ameliorează simptomele bolii, reduce inflamațiile, rigiditatea și senzația de durere. Poate ajuta în restabilirea mobilității articulațiilor afectate de această boală. Este indicată în tratamentul osteoartritei genunchiului, șoldului, coloanei vertebrale.
Uneori este asociată cu condroitina și cu suplimente de Omega-3. De exemplu uleiul de krill este un supliment alimentar bogat în acizi grași Omega-3.
Sulfatul de glucozamină este considerat un medicament care încetinește progresia osteoartritei, reduce simptomele acestei boli (durere, mobilitate limitată, inflamație) și poate înlocui medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.