Cura de altitudine ajută la consolidarea sistemului imunitar

0
359
Cura de altitudine ajută la consolidarea sistemului imunitar

Cercetătorii au studiat efectele curei montane sau de altitudine asupra populației și au concluzionat faptul că efectele ei sunt extraordinare pentru sănătate. Plimbările la altitudine medie (de pănă la 1600 m) au un efect bun asupra sănătății psihofizice, crește rezistența organismului la infecții și capacitatea de efort. Este suficient să faci o excursie de 3-4 zile și să te simți mai bine, să ai mai multă energie și chef de viață. Starea interioară se va schimba foarte mult, factorii naturali de mediu ajută la vindecarea multor afecțiuni și boli.

Altitudinea nu este nocivă pentru oamenii deplin sănătoși, iar pentru cei care suferă de anumite afecțiuni, cura de altitudine este chiar indicată. Astfel de excursii, plimbări la munte sunt benefice pentru sănătatea fizică și psihică, au fost fundamentate științific de către specialiștii în domeniul medical. Aerul de munte și radiațiile solare sunt factori naturali de mediu care ajută în creșterea rezistenței organismului și călirea corpului.

Cura de altitudine este recomandată în cazuri de astenie, anemie hipocromă datorată carenței de fier, slăbiciune fizică, afecțiuni pulmonare, predispoziție la tuberculoză, afecțiuni respiratorii, alergii.

Cei care au probleme de sănătate mai grave: afecțiuni renale, digestive, hepatice, probleme endocrine și alte boli asemănătoare pot merge la munte, dar nu la altitudini prea mari, deoarece un astfel de climat (de la peste 1800 m) poate fi excitant și deci nu este indicat. Altitudinile de peste 2000 m sunt recomandate in special sportivilor care nu au probleme de sănătate și nu suferă de dezechilibre neuropsihice.

cura de altitudine

Pe măsură ce îmbătrânim, viața noastră devine din ce în ce mai dificilă din cauza faptului că rezistența organismului scade și astfel riscul de a dezvolta mai multe boli este mai mare. Pentru a avea mai multă energie și o stare de bine este important să respirăm corect. Tot ceea ce intră în organism – apă, aer, hrană – are un anume efect asupra acestuia. Fără mâncare se poate trăi o perioadă scurtă de timp, dar fără aer nu reziști decât cel mult 4-5 minute.

Citește și:  5 lucruri pe care mersul le poate indica despre sănătatea ta

Aerul de munte și vântul ajută la întărirea sistemului imunitar, de aceea o vacanță la altitudine medie (de pana la 1600 m) este o modalitate bună pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Soarele contribuie la formarea vitaminei D si la eliminarea simptomelor de psoriazis. Vitamina D este importantă pentru organism, ea se produce din provitamine sub acțiunea razelor ultraviolete UV.

Ergosterolul este provitamina care dă naștere la vitamina D. În piele se găsește dehidrocolesterolul, care reprezintă o substanță ce poate forma vitamina D3 sub influiența razelor soarelui. Vitamina D normalizează metabolismul de potasiu și calciu în organism, menține nivelul normal al acestor minerale în sânge, ajută la buna funcționare a glandei tiroide, hipofize, pancreas și paratiroidă. Vitamina D este importantă pentru inimă, sistem nervos, formarea dinților, mineralizarea oaselor, creșterea rezistenței organismului la infecții.

Cei care suferă de anumite boli dermatologice formate pe fond nervos, sau de alergii trebuie să facă plimbări la munte, deoarece la altitudinea de cca. 900 m este redusă foarte mult cantitatea de particule de praf care produc cele mai frecvente probleme ale pielii.

Câteva săptămâni la munte ajută la vindecarea multor afecțiuni respiratorii, sau la ameliorarea simptomelor produse de boli ale sistemului respirator superior: astm bronșic, probleme ale mucoaselor și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.