De ce este bine să bem zilnic un pahar cu suc de cătină?

0
71

Potrivit unor specialiști în domeniul medical cătina are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului, combate oboseala, slăbiciunea generală din corp, este o sursă de energie și substanțe nutritive. În opinia farmacistului Ion Bobaru, fructele de cătină sunt un leac pentru multe afecțiuni și boli ale organismului și de aceea este bine să fie culese toamna și introduse în dietă sub formă de suc. Gustul lor este dulce-acrișor, iar proprietățile sunt date de vitaminele și elementele nutritive pe care le conțin. Fructele au în compoziția lor multe vitamine A, B, E, K, beta-caroten, acizi organici, zaharuri, acizi grași, fier.

Suc de cătină , Foto: ratatui.org

Sucul de cătină se prepară din bobițele plantei care se coc toamna. Acestea se spală, se dau prin storcătorul de fructe și apoi sucul obținut se poate servi proaspăt. Se poate bea un pahar de suc de cătină pe zi.

Suc natural din fructe de cătină , Foto ratatui.org

Sucul de cătină ajută în tratamentul bolilor de stomac și esofag, bolile sistemului cardiovascular, în prevenirea hipertensiunii arteriale și a accidentului vascular cerebral. Datorită vitaminei K, C și a altor substanțe active ajută în normalizarea coagulării sângelui, în reducerea riscului de formare a cheaguri de sânge. În plus, sucul de cătină previne depunerea plăcilor de colesterol pe pereții vaselor de sânge, reduce hipertensiunea arterială, previne bolile de inimă. Prin conținutul de vitamine și minerale (mai ales de fier), sucul de cătină previne anemia, tulburările digestive, reacțiile alergice, crește imunitatea organismului. Gargara și clătirea gurii cu suc de cătină diluat cu apă ajută în tratamentul afecțiunilor inflamatorii ale cavității bucale și ale gâtului, gingivitei, glositei, amigdalitei, stomatitei, abceselor, sinuzitei. Sucul de cătină este recomandat pentru reducerea simptomelor afecțiunilor tractului respirator, a tusei, deoarece are capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor cu agenți patogeni, microorganisme, virusuri. Se poate combina cu miere de albine pentru a avea un gust mai dulce și mai plăcut.

Mască cosmetică din cătină, Foto: naturelmask.ru

Sucul de cătină este eficient și ca preparat cosmetic, îmbunătățește aspectul pielii și al părului. Poate fi folosit pentru atenuarea petelor și a pistruilor de pe piele, pentru creșterea elasticității cutanate și ca mască de peeling pentru ten. Este recomandat persoanelor care au părul uscat, fragil, afectat de mătreață sau care suferă de căderea părului. Se aplică pe pielea capului, se lasă să acționeze jumătate de oră, apoi se spală părul cu apă și șampon. La final se clătește părul cu apă și se usucă natural.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here