Guta este o boală cronică în ascensiune în ultimul deceniu, iar cauza ei este hiperuricemia – respectiv un nivel crescut de acid uric în sânge. Acidul uric este un produs al metabolismului purinelor. Boala apare atunci când metabolismul proteinelor este perturbat în organism. Riscul de gută este mai mare la persoanele iubitoare de carne, bere, care iau diuretice, care suferă de obezitate, care au insuficiență renală sau o boală de rinichi.
Guta este caracterizată prin faptul că se depun cristale de urat monosodic în diferite țesuturi, periarticulare și articulare, iar asta duce la o dezvoltare de inflamații și de dureri severe la nivelul articulațiilor. Cristalele pot fi depuse în articulații, dar și în țesuturi moi și rinichi. Asta poate duce la boli de rinichi și chiar la patologii endocrine.
Conform datelor statistice, boala este cea mai frecventă la adulți și are consecințe precum:
- Poate duce la scăderea capacității de muncă
- Este asociată cu scăderea bunăstării vieții.
Conform studiilor, prevalența gutei în ultimele decenii a fost asociată cu schimbări în dietă și cu stilul de viață nesănătos.
Guta și alimentația modernă
Guta apare mai ales la persoanele care au o dietă prea bogată în carne, care este o sursă de purine. Despre purine se spune că se găsesc în toate alimentele proteice, deci aportul lor trebuie redus în organism pe cât posibil. Purinele produc săruri de acid uric și cresc riscul de dezvoltare a gutei. Acidul uric apare și din cauza consumului de alimente de tip fast-food. Prin reducerea cantității de astfel de alimente se reduce nivelul de acid uric în organism. Asta este esențial mai ales la oamenii cu gută. În acest mod se va încetini deteriorarea articulațiilor și se vor preveni atacurile de gută.
Alte aspecte importante
Umflarea picioarelor și mai ales a articulațiilor apare din cauza gutei, dar și din cauza unor probleme cu glanda tiroidă, sau a unor infecții. Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt două afecțiuni ale glandei tiroide ce se dezvoltă din cauza tulburărilor de hormoni tiroidieni. Aceste afecțiuni pot duce la gută, arată un studiu din China. De asemenea, tot un studiu din China arată că hipotiroidismul este asocoat cu hiperuricemia.
În cazuri grave de hipotiroidism există riscul ca organele să nu mai funcționeze normal. Excesul de hormoni tiroidieni duce la tireotoxicoză, iar asta face ca resursele să fie utilizate de organe mai repede. Deficiența de iod poate duce la boli ale glandei tiroide.
În timpul unui examen clinic, pentru a confirma diagnosticul gutei, se urmărește și evaluarea altor afecțiuni cum ar fi: hipertensiunea arterială, obezitatea sau obiceiurile alimentare, diabetul zaharat de tip 2, sindromul metabolic, consumul prea mare de alcool, dislipidemia, problemele renale (ex. nefrită interstițială, glomerulonefrită), sau aportul de anumite medicamente ce pot crește nivelul de urat din sânge.
Alimente care trebuie eliminate din dietă în caz de gută
În general trebuie eliminate alimentele cu un conținut ridicat de purine. Acestea sunt:
- Carnea de vită, carnea de porc, organele, cârnații
- Alimentele bogate în grăsimi, produsele fast-food
- Sucurile dulci in magazine, alimentele ce au multă fructoză
- Dulciurile, fursecurile, prăjiturile și alte produse de patiserie
- Berea, vinul, alcoolul
- Leguminoasele, ciupercile, ridichea, măcrișul, conopida, broccoli.
Plante medicinale în tratamentul gutei
În caz de gută sunt indicate alimente care au puține purine și anume: cereale, paste, legume, ouă, produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, fructe, pește slab, carne fiartă. Foarte important este de redus și aportul de sare în dietă; excesul de sare duce la retenția de apă în organism și asta afectează funcția rinichilor.
Există o serie de plante medicinale care pot ajuta în caz de gută:
- Rădăcina de brusture, silnic, săpunăriță (Saponaria officinalis)
- Boabe de ienupăr, iarbă de troscot, frasin
- Caprifoi, crușățea, frunze și muguri de mesteacăn, fumăriță (Fumaria officinalis)
- Țintură, ovăz, muguri de plop negru
- Fructe de păpălău (Physalis alkekengi), sclipeți (Potentilla erecta)
- Trestie, ventrilică (Veronica officinalis), muguri de pin.
Ceaiul de lemn-dulce este considerat foarte eficient în ameliorarea inflamațiilor de gută. De asemenea, inflamațiile pot fi reduse cu infuzie din frunze de coacăz și cu ceai de petale de bujor.
Ceaiul de tei, mușețel și sunătoare este indicat persoanelor cu gută, pentru că elimină substanțele toxice din organism și normalizează nivelurile de acid uric din sânge. Ceaiul are și efect diuretic, se bea câte o cană de două ori pe zi.