Daca vrei sa-ti pastrezi sanatatea organismului si sa previi multe afectiuni si boli ai nevoie de o dieta sanatoasa. Pentru aceasta nutritionistii recomanda o combinatie perfecta si anume: pestele cu broccoli.
De ce pestele si broccoli?
Cand spunem peste ne referim la macrou si somon, pentru ca sunt specii de pesti grasi care contin mai ales seleniu – un mineral ce ajuta in prevenirea cancerului. Specialistii in domeniul sanatatii recomanda sa asociem pestele cu legumele, mai exact somonul ori macroul cu broccoli. De ce?
Pentru ca broccoli contine sulforafan, iar pestele contine seleniu. Cand acesti compusi se combina intre ei, eficienta lor creste si astfel capacitatea lor de protejare a organismului si de prevenire a bolilor tiroidiene si a cancerului este mai mare.
Macroul este un peste care se hraneste de obicei cu pesti mici, cu sardine si ansoa. Este considerat un peste gras la fel de bun ca si somonul sau tonul daca luam in calcul faptul ca are acizi grasi Omega-3.
Acesti acizi sunt importanti pentru organism, efectul lor este benefic asupra acestuia, reduc stresul, ajuta memoria, amelioreaza starile de anxietate, de nervi, depresie, tristete, amaraciune, previn bolile vasculare, tulburarile psihice, echilibreaza functiile creierului, mentin tensiunea arteriala in limite normale, stimuleaza metabolismul, promoveaza circulatia sangelui, mentin sanatatea ochilor, scad riscul de a suferi de infarct si controleaza starile emotionale.
Broccoli contine sulforafan – o substanta care ajuta in oprirea dezvoltarii necontrolate a celulelor canceroase. O astfel de substanta ajuta in stoparea impanzirii cancerului de san, acest lucru a fost deja demonstrat de cercetatori prin studiile lor. De asemenea broccoli ajuta in prevenire altor boli grave si anume: artrita, boli de inima, accident vascular cerebral.
Broccoli contine si coenzima Q10 care este un nutrient antioxidant ce ajuta in mentinerea sanatatii, efectul sau fiind benefic mai ales asupra inimii. De asemenea, coenzima Q10 consolideaza sistemul imunitar al organismului si potrivit cercetatorilor dubleaza numarul de anticorpi si astfel creste rezistenta acestuia la atacul virusilor si microbilor. Avand in vedere ca aceasta substanta se pierde la temperatura ridicata, broccoli trebuie sa se consume crud in salate si nu fiert sau gatit in alt mod.