Dieta săracă în carbohidrați și bogată în proteine – o manieră de a te îmbolnăvi sigur!

0
619
Dieta săracă în carbohidrați și bogată în proteine – o manieră de a te îmbolnăvi sigur!

Dieta săracă în carbohidrați a fost analizată de mulți cercetători din Australia. Potrivit acestora, eliminarea carbohidraților din alimentație o perioadă îndelungată de timp poate duce la dezvoltarea unor complicații ale stării de sănătate care deja la majoritatea oamenilor nu este tocmai bună. Acest lucru este foarte grav deoarece nu este vorba despre simple afecțiuni, o astfel de dietă poate fi cauza dezvoltării osteoporozei, aritmiei cardiace, bolilor renale, anomaliilor lipidelor, tumorilor, alterării funcției de contracție a inimii, a morții subite. O altfel de dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine crește riscul de îmbolnăvire a organismului.

Dieta săracă în carbohidrați dar bogată în proteine este o amenințare la adresa sănătății oamenilor. Nu este deloc bine să mănânci proteine, carne și grăsimi cât dorești, și să renunți la carbohidrați. Aceasta este principala recomandare pentru o dietă care a fost la modă în ultimii ani și încă mai este promovată prin sloganuri drept concept de alimentație sănătoasă. Ea are la bază ideea că poți scădea în greutate prin creșterea aportului de grăsimi deoarece alimentele de acest fel, cu grăsimi, oferă o senzație rapidă de sațietate. Aportul de calorii pare să fie mai redus și în plus se pierd rapid pe parcursul zilei prin activitatea fizică depusă.

Din păcate această dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine nu se potrivește oricărei persoane și nici nu este un mod bun de a pierde în greutate. Dieta impune să se elimine din alimentație dulciurile, cartofii, pâinea, dar să apară carnea, grăsimea, uleiurile, legumele. Prea multă grăsime și carne de porc duce la creșterea colesterolul și chiar la acumularea kg în plus. Dacă vrei să slăbești și să scapi de obezitate trebuie să renunți la carnea de porc. Americanii sunt mai grași ca niciodată deși au devenit și obsedați de reducerea grăsimilor. La ei problema apare din cauza aportului de uleiuri, zahăr și grăsimi cuprinse în produsele junk-food.

Studiile care s-au făcut în legătură cu această dietă au arătat că există un risc de îmbolnăvire dacă renunți la carbohidrați și crești aportul de proteine, de carne și grăsimi. Riscul constă în dezvoltarea bolilor de inimă, de atac vascular cerebral.

Citește și:  Exercitii pentru flexibilitate

proteine

Desigur aportul exagerat de carbohidrați nu este sănătos dar nici eliminarea lor din alimentație nu este recomandată de specialiștii în domeniul medical. Consumul de grăsimi produce acumularea de țesut adipos, iar prin aportul de carbohidrați se întârzie depunerile de grăsimi.

Carbohidrații din dieta ,,verde” oferă și un aport de fibre, de vitamine, săruri minerale și fitonutrienți, este vorba despre carbohidrați din cerealele integrale ce reprezintă o sursă de proteine și nutrienți, care nu au multe grăsimi și nu conțin colesterol. Fibrele au puține calorii, oferă o senzație de sațietate, ajută în prevenirea cancerului de colon și în reducerea nivelului de colesterol din sânge. Carbohidrații sunt o sursă de energie și astfel sunt necesari celulelor organismului.

O alimentație sănătoasă trebuie să conțină carbohidrați din cereale integrale care sunt corespunzătoare unor semințe intacte care își păstrează aproximativ aceleași componente ca și boabele inițiale, de dinainte de procesul de prelucrare. Cerealele rafinate nu mai au germenul și învelișul din boabele inițiale și pot produce creșterea în greutate și a riscului de dezvoltare a numeroase afecțiuni. Cerealele integrale sunt parte integrantă a unei diete sănătoase, reduce colesterolul și glicemia, previn bolile de inimă, diabetul zaharat de tip II și bolile de colon.

Majoritatea carbohidraților pe care îi consumăm sunt din cereale, legume și fructe. Astfel de alimente naturale, nerafinate, neprocesate au carbohidrați complecși, conțin fibre alimentare, din care o parte rămân nedigerate însă au beneficii asupra organismului, sănătății acestuia. Dacă se aleg cerealele integrale bogate în nutrienți, minerale și vitamine, se asigură o cantitate de energie ușor accesibilă și care este necesară tuturor celulelor organismului.

În ceea ce privește carbohidrații simpli și rafinați, aceștia trebuie evitați deoarece sunt descompuși rapid și astfel rezultă prea mult zahăr și glucoză în sânge. Astfel de carbohidrați se găsesc în dulciuri, pâine, făină albă, bomboane, produse de patiserie, chips-uri, biscuiți, napolitane, băuturi răcoritoare ce conțin zahăr, etc. Probabil de aceea este și recomandat reducerea consumului de carbohidrați în diete, este vorba despre carbohidrații simpli și rafinați și nu despre carbohidrații din fructe, legume și cereale integrale, care sunt din alimente vegetale sănătoase pentru organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.