Importanța aminoacidului ornitina pentru performanță fizică și mentală

0
142
Importanța aminoacidului ornitina pentru performanță fizică și mentală

Știați că ornitina poate stimula producerea hormonului de creștere HGH în organism și de aceea este indicat pentru sportivi? Hormonul de creștere îmbunătățește funcțiile organismului, sănătatea, imunitatea, crește metabolismul, forța și masa musculară. Hormonul de creștere HGH poate ajuta la scăderea în greutate, s-a constatat că îmbunătățește capacitatea de slăbire cu 72% prin administrarea lui sub formă injectabilă.

De asemenea, poate mări nivelul de energie din organism, toleranța corpului la efort, densitatea oaselor, poate susține rezistența corpului în realizarea unui antrenament intensiv. În plus prin creșterea concentrației de hormon HGH în organism se crește capacitatea de concentrare, se scade nivelul de colesterol din sânge, se previn bolile sistemului osos și cardiovascular.

Ornitina îmbunătățește metabolismul proteinelor, crește masa musculară, intensifică metabolismul grăsimilor și deci scade riscul de a acumula kg în plus. Ornitina se obține din arginină prin biosinteză, reprezintă un aminoacid neesențial, important pentru organism. Are efect bun în vindecarea țesuturilor, stimularea sintezei de colagen, procesul de detoxifiere a organismului, eliminarea substanțelor toxice prin urină (mai ales a celor azotate), reducerea concentrației de amoniac din plasma sagvină.

Poate avea un efect îmbunătățit dacă se combină cu arginina. Suplimentele alimentare pot stimula metabolismul grăsimilor și reduce absorbția acestora în organism, astfel ajută în prevenirea obezității. Suplimentele de ornitină sunt folosite de culturiști deoarece au eficiență în creșterea masei musculare, a performanței fizice și mentale, dar și a imunității. Doza este de 5 g înainte de antrenament și 5 g după antrenament. Desigur trebuie să se ceară și sfatul unui nutriționist sau al unui instructor sportiv specializat înainte de folosirea oricărui supliment alimentar, pentru siguranța menținerii sănătății.

Citește și:  Prăjiturile Raw Vegan îngrașă? Totul despre dulciurile Raw Vegane

Ornitina este apreciată de cei care fac exerciții fizice mai ales pentru capacitatea sa de a grăbi secreția hormonului de creștere HGH în organism. Prin acest proces se poate intensifica metabolismul grăsimilor și deci se previne acumularea excesivă de țesut adipos. De asemenea, concentrația mare de acest hormon ajută în creșterea masei și a forței musculare, deci în obținerea performanței sportive.

Acest aminoacid susține funcționarea ficatului, ajută la regenerarea acestui organ, grăbește vindecarea rănilor și regenerarea țesuturilor. Are capacitatea de a stimula sinteza insulinei ceea ce este important în culturism deoarece insulina este un hormon anabolizant foarte puternic. Ornitina este implicată în procesul de formare a urinei, are rol în detoxifierea amoniacului și în eliminarea toxinelor din organism. Amoniacul se formează prin procesul de descompunere a proteinelor și este toxic, iar în ficat este transformat în uree, apoi este eliminat prin rinichi.

Aminoacidul ornitină are proprietăți de protejare a ficatului, ajută în refacerea celulelor hepatice. Acest lucru este important în prevenirea bolilor de ficat și în menținerea sănătății organismului. De asemenea, s-a demonstrat că ornitina crește sinteza de glutamină, crește imunitatea organismului, normalizează echilibrulul acido-bazic, crește rezistența ligamentelor și a tendoanelor, este utilă în arderea grăsimilor și în vindecarea țesuturilor.

Culturiștii pot lua 500 mg de ornitină zilnic și astfel pot beneficia de numeroasele beneficii prezentate mai sus. Doza zilnică nu trebuie să fie mai mare de 20 g ornitină. Femeile gravide sau care alăptează nu au voie să ia suplimente de ornitină deoarece pot avea stări de greață și crampe abdominale. Este indicat ca acest aminoacid să se ia la recomandarea medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.