Importanța vitaminei D din lumina soarelui pentru o stare de bine și sănătatea oaselor este binecunoscută, însă despre asta experții au spus că oferă și un nivel ridicat de energie în organism, poate preveni osteoporoza și anumite tipuri de cancer, stimulează imunitatea organismului.
Vitamina D are un rol important în creștere și dezvoltare, în prevenirea multor boli grave și în menținerea unui schelet sănătos. A fost numită și „vitamina soarelui”, pentru că soarele poate stimula producția ei în piele, în mod natural.
Navigare rapidă în articol:
- Cum puteți preveni un deficit de vitamina D în organism
- Lipsa luminii solare și deficitul de vitamina D
- Alimente care conțin vitamina D
1. Cum puteți preveni un deficit de vitamina D în organism
Lumina soarelui stimulează producerea de vitamina D în pielea noastră. Vitamina D este mai degrabă un prohormon sintetizat fotochimic în piele, datorită expunerii pielii la soare. Cele două forme majore ale acestui nutrient sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Mai multe aspecte despre aceste forme ale vitaminei D sunt prezentate de cercetători în studiul de pe scitechnol.com.
Pentru a beneficia de vitamina D încearcă să stai cel puțin 15 minute zilnic în lumina soarelui. Lasă soarelui posibilitatea să-ți îmbrățișeze corpul, să-ți încălzească cu razele lui pielea feței, a gâtului și a brațelor.
Expunerea la soare se face minim 15 minute, zilnic sau măcar de 2-3 ori pe săptămână. Cel mai bun moment pentru a beneficia de efectul bun al razelor ultraviolete este dimineața. Îți sugerăm să-ți expui la soare fața, mâinile, brațele. Nu folosi protecție solară, pentru că dimineața soarele nu este foarte puternic, mai ales acum în luna mai. Pentru producerea de vitamina D, pielea se expune direct la lumina solară.
Treptat poți crește timpul de expunere la soare, de la 15 minute la 20 de minute și tot așa până la 30 de minute. Adaugă câte 5 minute în plus zilnic, pentru a permite pielii să se obișnuiască cu soarele. În acest fel vei evita arsurile solare.
Factorii care influențează modul cum corpul procesează vitamina D
Contează și tipul de piele, pentru că pielea mai închisă tinde să absoarbă mai puțin vitamina D. Un rol important, în modul cum organismul prelucrează vitamina D, îl are și vârsta, greutatea corporală, genetica.
Genele noastre controlează modul în care absorbim sau folosim nutrienții, dar și modul cum corpul nostru procesează vitaminele și mineralele.
Lumina soarelui este foarte benefică pentru organism, dacă știm cum să ne expunem la ea. Experții au spus că este „cea mai puternică sursă nutritivă pe care o aveam”.
Ideal este să folosim lumina soarelui la ore potrivite, când nu este caniculă. Cu siguranță aveam nevoie de mici doze de lumină UV din spectrul luminii solare, însă asta nu înseamnă să stăm la soare când este arșiță mare, când corpul are nevoie de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. După cum se știe deja, radiațiile ultraviolete UV intense pot provoca arsuri solare, îmbătrânirea pielii și suprimarea sistemului imunitar.
2. Lipsa luminii solare și deficitul de vitamina D
Potrivit experților, lipsa luminii solare și utilizarea luminii artificiale (cum se întâmplă în anumite clădiri moderne dar greșit proiectate) contribuie la o epidemie de probleme de sănătate, de care oamenii se plâng deja în zilele de azi.
Lipsa luminii solare afectează negativ starea de spirit, starea emoțională și mentală, starea fiziologică a organismului. Dacă petrecem prea mult timp în interiorul casei, asta ne va afecta echilibrul dintre melatonină și serotonină, de aceea vom avea tulburări de somn, o stare de spirit scăzută, de tristețe și oboseală.
Prin expunerea la soare, în piele este sintetizată vitamina D. Dacă organismul nu are vitamina D, atunci el nu va funcționa în mod eficient. Este ca și cum nu ar avea „combustibilul de energie” necesar.
Deficitul de vitamina D a fost asociat cu:
- Bolile de inimă, bolile autoimune, diabetul de tip 2
- Bolile osoase – rahitism, osteoporoză, osteomalacie
- Slăbiciunea musculară, depresia și iritabilitatea
- Anxietatea, cancerul.
Prin expunerea la lumina soarelui ne protejăm de toate aceste boli.
Vitamina D scade riscul de cancer colorectal
Conform unui studiu de pe academic.oup.com, vitamina D protejează împotriva cancerului colorectal. Cercetătorii au observat că la persoanele care aveau un deficit de vitamina D, riscul de cancer colorectal a crescut cu 30%.
Studiul s-a realizat pe 12.813 adulți din diferite țări din Europa, Asia și SUA. Dintre aceștia, 5.706 aveau deja cancer colorectal, iar restul nu au avut niciodată cancer. Adulții aveau vârste diferite, erau femei și bărbați. S-a ținut cont și de faptul că unele femei erau la menopauză și aveau alte probleme în organism, dar și de alți factori – fumatul, indicele de masă corporală, activitatea fizică.
Un alt studiu realizat de cercetători și prezentat pe vitalstudy.org, arată că administrarea de suplimente de vitamina D și de Omega-3 (ulei de pește) scade riscul de boli de inimă, diferite tipuri de cancere, accident vascular cerebral. Studiul s-a realizat pe un număr de 25.871 de persoane – femei și bărbați din SUA.
În prezent, mulți oameni trăiesc sau muncesc în clădiri luminate artificial. Asta face ca ei să fie deconectați tot mai mult de natură, mai ales de soare. Din păcate, asta are consecințe asupra sănătății organismului. Orice lumină pe care o folosesc oamenii în interiorul locuințelor și este diferită de lumina naturală, a soarelui, va cauza probleme de sănătate. Lumina soarelui este cea mai sănătoasă.
Lumina albastră de la ecrane
Lumina albastră de la LED-uri ne afectează negativ, mai alea că este folosită și la tot felul de ecrane pe care le utilizăm zilnic, la tablete, laptopuri, smartphone-uri, televizoare, computere. Deși s-a spus că LED-urile sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, ele emit mai multă lumină în spectrul albastru. Acesta este la un pas de lumina ultravioletă UV, care este dăunătoare în cazul în care ne expunem excesiv la ea.
Cercetătorii au analizat lumina albastră-violet și au descoperit că afectează retina, perturbă metabolismul celular din spatele ochiului și afectează negativ sănătatea ochilor. Lumina albastră poate provoca și alte probleme precum sunt:
- Obezitatea, tulburări de dispoziție
- Modul cum corpul tratează insulina.
Astfel de probleme apar mai ales la persoanele care utilizează lumina albastră noaptea, timp îndelungat – cum este cazul celor care sunt pasionați de jocuri pe calculator și se distrează astfel ore în șir.
Lumina fluorescentă provoacă insomnie, dureri de cap, încordarea ochilor. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney-Australia, femeile care lucrau în birouri sub iluminare fluorescentă, aveau un risc dublu de a suferi de melanom comparativ cu femeile care lucrau în aer liber.
Cele mai sănătoase surse de lumină artificială sunt cele care emit lumina roșie și galbenă, respectiv de la becurile incandescente și de tip halogen. Desigur acestea nu vor fi niciodată mai sănătoase decât lumina naturală, de la soare.
Rolul luminii soarelui pentru sănătatea noastră
„Corpul este ca o fotocelulă vie, care este stimulată și reglată de lumina soarelui; fiecare funcție a corpului uman este dependentă de lumina soarelui”, spun cercetătorii. Rolul luminii soarelui pentru sănătatea noastră este vital, pentru procesele noastre biologice dar și pentru:
- Producția de hormoni, normalizarea metabolismului
- Homeostazia calciului și fosforului, menținerea nivelului seric de acești nutrienți în scopul realizării funcției de mineralizare a scheletului
- Reglarea nivelul de calciu necesar sistemului osos
- Îmbunătățirea capacității corpului de a ucide bacteriile
- Combaterea bolilor de piele, cum este de exemplu psoriazisul
- Prevenirea rahitismului, al mineralizării în matricea cartilaginoasă a țesuturilor în curs de dezvoltare, din cauza a lipsei de calciu și fosfor, sau a malabsorbției de aceste substanțe
- Scăderea tensiunii arteriale, calmarea nervilor
- Scăderea glicemiei și a colesterolului din sânge
- Creșterea imunității corpului
- Normalizarea somnului, prevenirea insomniei și a tulburărilor de somn
- Îmbunătățirea stării de dispoziție, stării fiziologice și a nivelul de energie din organism.
Prin expunerea la soare, ne creștem producția de vitamina D, care are efecte benefice asupra forței sistemului osos, a imunității, funcției creierului, sănătății cardiovasculare.
Lumina soarelui ne sporește nivelul de energie din organism.
3. Alimente care conțin vitamina D
Există câteva alimente bogate în vitamina D și care trebuie introduse în dietă:
- Heringul, tonul, somonul și păstrăvul conțin această vitamină
- Carnea de cod și uleiul de ficat de cod au o cantitate semnificativă de vitamine A și D
- Stridiile, sardinele, creveții, ficatul de vită
- Laptele de vacă, gălbenușul de ou, băuturile din soia
- Brânza, ciupercile, sucul de portocale, cerealele.
Mierea este bogată în vitamina D și alți nutrienți (enzime, antioxidanți, minerale, vitamine) și este mai ușor de digerat decât zahărul.
Soarele facilitează producerea de serotonină în corp, de aceea soarele ne face fericiți.