Lactatele fac bine organismului?

0
246
Lactatele fac bine organismului

Laptele și produsele lactate pot provoca diverse probleme în organism, din cauza unei afecțiuni de care suferă aproximativ 70% din populația lumii, numită intoleranță la lactoză. Laptele nu face bine organismului datorită sensibilității la cazeină care poate afecta sănătatea ca și glutenul din grâu sau alte cereale. Termenul de lactate sau produse lactate se referă la lapte, brânză, iaurt, brânză de vaci, etc.

Intoleranța la lactoză reprezintă incapacitatea organismului de a digera lactoza. Aceasta este un compus zaharos care se găsește în lapte. Organismul nu poate digera acest compus deoarece nu produce enzima lactază. În cazul în care se consumă lactate, apar simptome gastrointestinale: dureri abdominale, crampe, diaree, balonare. Produsele lactate sunt legate de numeroase boli ca de exemplu: alergii, afecțiuni ale glandei tirode, boli autoimune, boli neurologice, boli ale tractului digestiv, boli cardiovasculare și altele.

Lactatele conțin mult calciu necesar organismului, acest mineral ajută în metabolismul osos. Pe de altă parte lactatele conțin proteine animale care favorizează eliminarea unei mari cantități de calciu prin urină. Sursa de proteine animale din lapte fiind mare face ca mediul acid din sânge să se formeze și astfel să se dezvolte acidoza metabolică. Pentru neutralizarea acidului din fluxul sanguin se consumă calciu și fosfor din oase și se elimină prin urină.

În concluzie consumul de lapte are efect asupra sănătății oaselor și nu unul pozitiv. Lactatele pot duce la creșterea nivelului de hormon de creștere din sânge. Consumul mare de lactate în perioada copilăriei poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 1, autoimun. O persoană care face diabet de tip 1 (la care celulele pancreatice sunt atacate de sistemul imunitar și astfel pancreasul nu poate produce insulină) poate ajunge să dezvolte și boli cardiovasculare mai târziu sau diferite afecțiuni.

lactate

Lactatele au grăsimi saturate, conțin colesterol, iar în producția industrială pot conține hormoni și steroizi ce pot crește riscul de cancer. Dintre aceștia amintim estradiolul, testosteronul, progesteronul, hormonii de creștere genetici. Laptele de vacă este bun pentru vițel însă nu este chiar potrivit pentru om. Are hormoni specifici bovinelor. Aceștia includ și hormoni de creștere și pot predispune la multe afecțiuni, mai ales de tip endocrin. Digestia laptelui se face mai greu la om comparativ cu vițelul (care digeră ușor și laptele și proteinele animale din lapte).

Citește și:  Cel mai simplu exercițiu cu gantere pentru brațe și mușchii pieptului

Numeroase persoane au intoleranță la lactoză, au probleme cu digestia produselor lactate și astfel au tulburări gastrointestinale dacă consumă astfel de produse. Lactatele au grăsimi saturate care afectează negativ vezica biliară, ficatul, pot produce reacții inflamatorii și oboseală. În plus, în laptele de vacă se pot găsi reziduri de antibiotice, erbicide, pesticide, aditivi, conservanți de sinteză și alte medicamente care au fost date la aceste animale. În ceea ce privește vitaminele și enzimele ce sunt utile organismului, acestea se pierd din lapte din cauza metodelor de prelucrare și depozitare ale acestui produs.

Riscul de osteoporoză este mare dacă se consumă lactate în exces. Întărirea oaselor trebuie să fie o preocupare importantă încă din perioada adolescenței. De asemenea pe tot parcursul vieții trebuie să se urmeze o alimentație sănătoasă pentru optimizarea densității osoase și prevenirea osteoporozei. Exercițiile fizice și dieta ajută la îmbunătățirea densității osoase și menținerea sănătății oaselor.

Sportul, mersul pe jos ajută în creșterea rezistenței și elasticității oaselor, ligamentelor, mușchilor și tendoanelor. Dieta bogată în legume și fructe este foarte sănătoasă pentru organism. Eliminarea lactatelor din alimentația zilnică este o idee bună. Calciul se poate lua din vegetale, mai ales că se absoarbe ușor. Sursele alimentare de calciu sunt: varza, napi, broccoli, semințele de susan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.