Catina este un arbust inalt de pana la 4 m, ramificat, cu spini, perisori fini si aspect albicios. Creste in Europa si Asia, in locuri pietroase, stancoase, in vaile raurilor si zonele litorale si poate fi recunoscut usor dupa fructele sale mici, portocalii. La noi in tara este numit catina-de-rau si apare frecvent in zonele deluroase.
In scop medicinal, de la catina alba sunt recoltate mai ales fructele coapte. Acestea sunt apreciate pentru proprietatile lor benefice asupra pielii si folosite deseori in preparate medicinale si cosmetice. In cele ce urmeaza va voi spune despre modul cum se realizeaza diferite masti cosmetice pentru imbunatatirea aspectului pielii si intinerirea ei.
Catina ajuta la realizarea unui peeling facial foarte simplu. Acesta elimina inflamatiile pielii, curata porii de impuritati, ajuta la indepartarea celulelor moarte, tonifica si hraneste pielea pana in straturile ei cele mai profunde. Se realizeaza un amestec dintr-o lingura de fructe de catina si o lingura de iaurt sau smantana. Acest amestec de forma unei creme omogene se aplica pe fata in strat subtire.
Se maseaza pielea incet cu degetele timp de 3 minute, apoi se clateste cu apa calduta. Dupa acest procedeu atingeti fata cu buricele degetelor, veti simti cum pielea este tonica, catifelata, rezultatele sunt uimitoare. Reteta de exfoliere se poate realiza pentru toate tipurile de ten. Pentru pielea uscata este recomandat sa se foloseasca smantana, iar pentru pielea normala este indicat iaurtul.
Masca de catina alba recomandata pentru tenul uscat are efect de intinerire, hranire si tonifiere a pielii, creste elesticitatea pielii si ii imbunatateste aspectul. Masca se realizeaza destul de usor, se amesteca o lingura de fructe de catina alba pisate cu o lingurita de miere de albine. Se aplica pe pielea fetei timp de zece minute, apoi se clateste cu apa calduta si apoi cu apa rece. Efectul final va fi extraordinar.
Masca de catina alba pentru pielea uscata: Se pune o lingura de fructe de catina alba si o lingura de grau incoltit, se piseaza bine apoi se adauga doua linguri de ulei vegetal (preferabil de masline), se omogenizeaza pana se obtine o pasta si se aplica pe fata. Se sta timp de un sfert de ora, apoi se spala pielea cu apa calduta. Aceasta masca cosmetica este un excelent tratament antirid, este recomandata persoanelor care au pielea imbatranita sau uscata.
Masca de catina alba pentru hranirea si hidratarea pielii normale sau uscate: Se amesteca o lingura de suc din fructe proaspete de catina alba cu un galbenus de ou. Se plica pe fata, se sta timp de un sfert de ora, apoi se clateste fata cu apa calduta. Aceasta este cea mai simpla crema hidratanta care se poate realiza acasa.
Lotiune tonica pentru pielea imbatranita: Se amesteca o lingura de suc de fructe de catina alba cu o lingura de lapte cald si o lingurita de miere de albine. Se amesteca bine pana se topeste mierea de albine, apoi se aplica pe fata cu ajutorul unui tampon de bumbac (folosit pentru demachiere), se sta timp de 20 de minute, apoi se clateste pielea cu apa calduta si apa rece. Lotiunea este tonica pentru pielea, hraneste, hidrateaza si ofera un aspect fin, catifelat.
Masca de catina alba pentru ten uscat: Se pune o lingura de fructe de catina alba maruntite ca o pasta, o lingura de ulei vegetal si o lingura de branza de vaci sau smantana, se amesteca pana se omogenizeaza si se aplica pe fata. Se sta timp de un sfert de ora, apoi se clateste cu apa calduta. Acest tratament ajuta la hranirea si hidratarea pielii.
Cuburi de gheata de catina alba pentru improspatarea pielii: Se fierbe o lingura de fructe de catina alba in 250 ml apa, se strecoara, se raceste si se pune in forme de gheata. Se congeleaza apoi se aplica in fiecare dimineata cate un cub de gheata pe fata. Acesta se plimba usor pe piele in timp ce se topeste, spaland porii acesteia. Efectul este de tonifiere a pielii, se pot folosi de asemenea si frunze de catina alba.
Baia de aburi pentru fata: Se pune la fiert intr-un vas, timp de zece minute, 500 ml apa si o mana de crengi subtiri si frunze de catina alba. Se acopera capul cu un prosop si se sta cu fata aplecata desupra vasului, astfel incat aburii sa vina spre piele. Se sta cateva minute, apoi se spala fata cu apa curata si eventual se aplica o crema hidratanta. Cu ajutorul aburilor, porii de pe fata se deschid, sunt curatati de impuritati si astfel se imbunatateste elasticitatea si aspectul pielii.