Medicina naturistă – Vezi ce afecțiuni tratează sulfina (Melilotus officinalis)

0
2145
Medicina naturistă - Vezi ce afecțiuni tratează sulfina (Melilotus officinalis)

Această plantă medicinală este folosită din vremuri de demult pentru tratarea afecțiunilor de stomac. Este o plantă perenă care crește în zonele pietroase, la câmpie, deal și munte, prin fânețe, pe marginea drumurilor și a căilor ferate. Are denumirea științifică Melilotus officinalis și face parte din familia Fabaceae sau a leguminoaselor.

Sulfina este o plantă frumoasă cu tulpina dreaptă, ramificată și poate crește înaltă de cel mult 1 m. Frunzele sunt trifoliate, lanceolate, verzi, au marginile dințate. Florile sunt mici și galbene, au miros de vinăriță și sunt dispuse de-a lungul unui ax, datorită lor planta este numită și sulfină-galbenă. Perioada de înflorire este în lunile iunie-septembrie.

De la sulfină se recoltează inflorescența, se pune la uscat pe coli în locuri uscate și curate, apoi se depozitează în pungi de hârtie. Nu este indicat să se culeagă plantele medicinale de la marginea drumurilor deoarece sunt acoperite de praf. Datorită cumarinei din plantă și produsul uscat are un miros plăcut și destul de intens. Sulfina are în compoziția sa și alte elemente active și anume alantonină, mucilagi, acid melilotic, acid alantoic, colină, acid cumaric, uleiuri esențiale, caroten, substanțe flavonoide, zaharuri, acid ascorbic, substanțe glicozide, tocoferol.

Citește și:  Urzica-parfumata (Agastache foeniculum) sau urzica-de-anason

Melilotus officinalis

Proprietățile sale sunt aromatizante, calmante, astringente, anticoagulante, emoliente, cicatrizante, expectorante, antibacteriene, analgezice, hipotensive, sedative, diuretice, emoliente, anticoagulante, fibrinolitice și antispastice. Infuzia din sulfină este indicată în tratamentul multor afecțiuni gastrice dar și ale intestinului gros.

Acest preparat terapeutic ajută în cazuri de hemoroizi, tulburări gastrice, tromboflebită, varice, icter, probleme hepatice sau biliare, neuroastenie, dureri de cap, tulburări menstruale, dureri intestinale, edem, stări rele datorate menopauzei, bronșită, dureri de vezică biliară, stări de iritabilitate și nervozitate. Infuzia se prepară astfel: se adaugă o linguriță de sulfină la 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 minute.

Partea superioară și înflorită a plantei este utilizată în homeopatie. Are proprietăți excelente pentru organism și este folosită în tratamentul isteriei, insomniei, bolilor inflamatorii de la nivelul tractului respirator, migrenei.

Sulfina este folosită și la realizarea unor preparate farmaceutice (sub formă de unguent) care pot trata escoriațiile, furunculele, otita, rănile și alte afecțiuni ale pielii. În medicina populară se utilizează infuzia și decoctul din flori de sulfină în cazuri de hipertensiune arterială, afecțiuni ale tractului respirator, afecțiuni ginecologice, cistită, migrenă, abcese, mastită, escoriații, reumatism și altele.

Video – Sulfina-galbenă, Melilotus officinalis:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.