Când vine vorba despre imunitate, știm că este vorba despre un sistem atât de complex, încât ne dorim să facem ceva (cum ar fi de exemplu să ne îmbunătățim alimentația, să facem mai multă mișcare, să avem un program bun de somn) pentru a avea o imunitate optimă. Lumea vegetală este plină de alimente care susțin imunitatea. Alimentația vegetariană prin excelență crește imunitatea organismului, spun medicii. Conform studiilor științifice și meditația ar putea crește imunitatea și ar putea aduce beneficii organismului.
Navigare rapidă în articol:
1. Meditația întărește sistemul imunitar
Există metode naturale de întărire a imunității, cum ar fi meditația, Ayurveda și tehnici de respirație.
Meditația este importantă pentru organism, ajută la creșterea imunității. Prin practicarea meditației te detașezi de probleme, de gânduri negative. Meditația ajută la eliminarea stresului, la stimularea serotoninei și a oxitocinei în creier.
Pentru a aduce un impuls imunității, meditația trebuie realizată la un nivel intens, spun cercetătorii într-un studiu recent realizat pe 100 de adulți – bărbați și femei. Aceștia au făcut meditație 10 ore pe zi, timp de 8 ore. Rezultatele studiului au arătat că meditația are o serie de beneficii precum:
- Are acțiune pozitivă asupra sănătății fizice și psihologice
- Stimulează activitatea unor gene, care au rol în reglarea sistemului imunitar
- Menține sănătatea creierului și are efect împotriva bolilor neurologice ireversibile în prezent
- Ar putea avea un rol esențial și în tratarea unor boli asociate cu un sistem imunitar slăbit; cercetătorii au precizat că o astfel de terapie ar ajuta organismul să lupte împotriva unor probleme grave de sănătate, cum ar fi și scleroza multiplă, cancerul și coronavirusul.
Ayurveda
Când vine vorba despre Ayurveda, ne vine în minte armonia trupului, a minții și a sufletului.
Pentru a ne crește imunitatea, este importantă eliminarea toxinelor din organism. Prin detoxifiere poți avea mai multă energie în organism și deci și o imunitate optimă.
Masajul Shirodhara
Un tratament cu efect benefic asupra organismului și mai ales în tratamentul insomniei este masajul Shirodhara. Această tehnică de vindecare ayurvedică se folosește în India de mii de ani, pentru a aduce mintea și corpul la un nivel armonios.
Despre masajul Shirodhara se spune că:
- Are efect purificator, elimină toxinele din organism
- Reduce stresul, durerile și tensiunile musculare, epuizarea mentală și alte tulburări psihice
- Îmbunătățește funcția sistemului nervos central
- Combate anxietatea, oboseala metală și depresia
- Îmbunătățește circulația sângelui în creier, determină vasodilatația vaselor de sânge, stimulează anumite puncte vitale din zona capului
- Reglează activitatea glandei pituitare, calmează hipotalamusul, combate tulburările de somn
- Îmbunătățește abilitățile cognitive – memoria, calmul, concentrarea, vigilența și concentrarea
- Ameliorează durerile de cap legate de stres și migrene
- Reduce nivelul hormonilor de stres, stabilizează starea de spirit, oferă o senzație de bine și relaxare.
Termenul de „Shirodhara” înseamnă: „shiro” – „cap” și „dhara” – „stropirea sau picurarea” unor uleiuri ayurvedice. Prin urmare masajul Shirodhara constă în picurarea unui ulei din plante, cald pe frunte, scalp și păr. La această terapie ayurvedică se folosesc:
- Uleiuri din plante și ierburi, care induc o senzație liniștitoare și relaxantă minții și corpului; de exemplu uleiul de susan are efect calmant, reduce stresul și induce o senzație de somn
- Apă de cocos, decoct din lemn dulce
- Decoct din ierburi și plante medicinale.
Masajul și aceste ingrediente folosite ajută în tratamentul unor probleme de sănătate precum: vertij, sinuzită, rinită alergică, boli oculare, insomnie, tinitus, pierderi de memorie, psoriazis.
Masajul se face timp de 20-30 minute la nivelul frunții și scalpului. După masaj se face o baie caldă, pentru a îndepărta uleiul de pe păr. În total, terapia durează 60 de minute.
Vezi aici un video cu masajul Shirodhara:
Tehnici de respirație
Tehnica de respirația Sudarshan Kriya oferă rezultate excelente în creșterea imunității organismului.
Această tehnică de respirație ritmică are efect vindecător și purificator. Aplicarea ei aduce următoarele avantaje:
- Induce un sentiment de armonie în minte, spirit și corp
- Ajută în controlul emoțiilor, la deblocarea puterii interioare; prin respirație te conectezi la puterea ta interioară, în mod natural și îți descoperi adevăratul tău scop, abilitățile și calitățile divine pe care le ai
- Poate reduce în mod eficient anxietatea și depresia (arată un studiu din Harvard Medical School) și poate înlătura insomnia
- Ajută la curățarea în profunzime a toxinelor și a tensiunii acumulată la nivel celular
- Reduce nivelul de colesterol din sânge
- Îmbunătățește funcția creierului, poate ajuta în ameliorarea simptomelor în caz de tulburare de stres post-traumatic
- Înlătură blocajele și tiparele negative¸ îndepărtează emoțiile negative, sentimentele de mânie și frustrare
- Crește nivelul de încredere, de răbdare, de energie în organism, îmbunătățește imunitatea organismului, funcțiile organelor din corp și calitatea vieții.
Somnul
Pierderea somnului este extrem de periculoasă pentru sănătatea organismului, duce la epuizare și letargie. Pentru a avea un sistem imunitar optim contează foarte mult și odihna, deci este necesar un program de somn.
2. Alimentația vegetariană crește imunitatea
Conform studiilor științifice, alimentația vegetariană crește imunitatea organismului de două ori și mai ales activitatea limfocitelor. Specialiștii recomandă o alimentație vegetariană nerafinată, cu alimente integrale. Toate verdețurile și legumele proaspete sunt extrem de importante pentru microbiota organismului. Aceste alimente bio au acid folic, vitamine A, B6 și B12, care stimulează imunitatea organismului.
Iarna este important aportul de vitamine D și C. În acest anotimp trebuie luate aceste vitamine din alimente sau din suplimente de vitamine și minerale. Suplimentarea cu vitamine se face chiar și până în lunile aprilie-mai, dacă este o iarnă lungă.
S-a spus faptul că acum, când este și COVID-ul, este necesară o astfel de alimentație vegetariană pentru că s-a observat că poate exista un dezechilibru în intestin, care este un risc pentru apariția unor cazuri mai grave de îmbolnăvire.