Moșmonul, un arbust cu proprietăți benefice pentru sănătate – Află cât de bune sunt fructele sale

0
449
Mespilus germanica, fructele, Foto: davisla.files.wordpress.com

Acest arbust cu rădăcina puternică, trunchiul gri-maroniu, înalt de 2-5 m și diametrul de 20 cm este originar din țările din Europa de Sud-Est, regiunea Caucazului, zonele din nordul Iranului și Balcani. Arbustul are fructele comestibile numite moșmoane (doar semințele nu se consumă pentru că au acid prusic, care este otrăvitor).

Mespilus germanica, fructele, Foto: davisla.files.wordpress.com

Moșmonul face parte din familia Rosaceae și are denumirea de Mespilus germanica. Fiind cunoscut în Caucaz de mii de ani a dobândit numele de moșmonul caucazian. Fructele sale coapte sunt maronii, doar la inceput sau în perioada de formare au un colorit galben sau roșiatic. Gustul lor este astringet, iar spre iarnă sunt delicioase, deoarece atunci când sunt atinse de ger devin suculente și dulci. Florile arbustului sunt deosebite, au diametrul de 3-5 cm, petalele sunt albe și staminele roșii. Perioada de înflorire este primăvara, în luna mai.

Moșmoanele coapte sunt folosite pentru prepararea compoturilor, Foto: blog.travelmarx.com
Moșmoanele coapte sunt folosite pentru prepararea compoturilor, Foto: blog.travelmarx.com

De la moșmon se folosesc în scop medicinal fructele, dar și funzele și rădăcina. Decoctul din frunze are proprietăți hemostatice. Fructele sunt dulci pentru că au 10% zahăr, de aceea sunt folosite pentru realizarea unor produse de patiserie. Tinctura din fructe este eficientă în tratamentul astmului, tusei și a bronșitei, dar și a altor afecțiuni respiratorii. Fructele conțin vitamina A, B1, B2, B6, B9, C, materii azotate, acid malic, acid citric, mucilagi, materii grase, fosfor, zinc, iod, magneziu, potasiu, calciu, seleniu, sodiu și alte substane biologic active. Beneficiile fructelor sunt date de elementele lor constituente, de proprietățile astringente la nivel intestinal, tonice, diuretice. Fructele care nu sunt foarte bine coapte și au coloritul galben-roșiatic sunt un leac pentru diareea cu firișoare de sânge, fac bine prin acțiunea astringentă și hemostatică. Fructele sunt recomandate în tratamentul tulburărilor tractului gastro-intestinal, dizenteriei, enteritei, pentru îmbunătățirea digestiei, normalizarea tensiunii arteriale, normalizarea coagulării sângelui, regenerarea țesuturilor, menținerea sănătății sistemului vascular, combaterea anemiei, stoparea îmbătrânirii premature a organismului, prevenirea accindentului vascular cerebral, a infarctului miocardic și a cancerului, pentru creșterea imunității. Infuzia din frunze ajută la calmarea durerilor de inimă și pentru gargară în tratamentul afecțiunilor gâtului, ușurarea respirației, ameliorarea simptomelor unor boli intestinale și curățarea organismului (pectina elimină toxinele, metalele grele și substanțele nocive din corp). Moșmoanele ajută în tratamentul gutei, litiazei renale, bolilor intestinale și a bolilor de inimă (datorită conținutului semnificativ de vitamine).

Citește și:  Stuful (Phragmites australis), planta medicinala

Video – Mespilus germanica: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.