Ai încercat vreodată să numeri oile în gând în dorința de a încerca să adormi mai repede? Potrivit credinței populare, număratul oilor înainte de a adormi este o modalitate de a combate insomnia. Este adevărat sau nu?
Pentru a răspunde la această întrebare și a determina ce comportamente dinaintea somnului ne favorizează cel mai mult să adormim repede, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au realizat un studiu pe un număr de 50 de persoane care sufereau de insomnie sau mai bine spus adormeau cu dificultate. O parte din ei au fost puși să se concentreze pe o imagine pașnică, altă parte să numere oile, iar restul să nu facă nimic.
Rezultatul studiului a fost că persoanele care s-au concentrat pe imaginea pașnică au adormit mai repede cu 20 de minute decât cele care nu au făcut nimic sau au numărat oile. Mai mult decât atât, persoanele care au numărat oile au adormi cel mai greu dintre toate persoanele supuse studiului. Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că număratul oilor este un exercițiu repetitiv, iar creierul încearcă să se distragă de la acest lucru și întrerupe procesul relaxării.
Pentru a adormi mai repede este indicat să te găndești la o imagine liniștitoare, cum ar fi o pajiște cu oi la păscut pentru a te relaxa și nu trebuie să faci unui exercițiu de numărat care te poate determina să adormi mai greu. În plus, s-a constatat faptul că persoanele care suferă de insomnie au tendința de a se gândi la aspecte neplăcute din viața lor, lucru ce îi impiedică să adoarmă ușor.
Un lucru este sigur, faptul că nu poți adormi când vrei este foarte frustrant. Din păcate, insomnia apare astăzi la foarte multe persoane, iar pentru a se vindeca de ea, acestea caută chiar ajutor medical de specialitate. Tulburările de somn afectează oamenii din întreaga lume, cauzele pot fi variate și întâlnite la noi toți, iar în acest sens ne referim la stres, depresie, anxietate, oboseală, dar mai există și altele mult mai grave.
În multe situații, factorii ce provoacă insomnia pot fi de natură clinică – anumite boli și afecțiuni care deja s-au instalat. În scopul vindecării lor trebuie să cerem ajutorul unui medic, iar pentru a ne vindeca de insomnia provocată de cauze mai simple (ce țin de stres, anxietate, tristețe, depresie și oboseală), există tehnici de relaxare yoga, meditație, aromotarapie, masaj.
Respectarea orelor de somn este importantă. Renunțarea la viața sedentară și realizarea unor exerciții fizice în timpul zilei te ajută să dormi mai bine. Renunțarea la nicotină, cofeină, alcool, alimente prea grase și condimentate, este benefică pentru îndepărtarea insomniei.