Parpianul (Antennaria dioica), planta medicinala

0
525
Parpianul (Antennaria dioica), planta medicinala

Parpianul este o planta mica perena, inalta doar de 15 cm, originara din Europa si Asia. Este cunoscuta sub numele popular de siminoc sau talpa-matei si denumirea stiintifica de Antennaria dioica. Face parte din familia Asteraceae sau Asteracee.

Parpianul creste mai ales in regiunile cu paduri de pin, cu sol uscat, sau la marginea padurilor mixte, in luminisuri si poieni, pe pajisti uscate, pe malurile nisipoase ale cursurilor de ape. Are radacina lunga cu numerosi rizomi ce cresc de-a lungul ei, frunzele sunt mici, verzi, liniar-lanceolate, tulpina dar si frunzele sunt acoperite cu perisori fini, florile sunt in nuante de culori rosiatice sau roz-violet, iar fructele de forma unor achene. Perioada de inflorire este in luna mai-iunie.

Din punct de vedere terapeutic parpianul are proprietati diuretice puternice, expectorante, este folosit mult in medicina populara. Partea sa aeriana, mugurii, florile au un continut mare de substante saponine, taninuri, rasini si vitamina K. Planta se recolteaza la inceputul perioadei de inflorire, se taie partile aeriene si se pun la uscat in locuri uscate, curate, la umbra si bine aerisite.

Citește și:  Care sunt proprietatile curmalelor, fructele palmierului Phoenix dactylifera?

parpianul

Decoctul din mugurii plantei sau infuzia din flori ajuta in oprirea sangerarilor datorate ranilor, afectiunilor pulmonare, uterine, intestinale, gastrice, nazale sau in cazuri de tumori, hemoroizi. Ajuta in boli de ficat, hepatobiliare si colecistita, ca remediu impotriva bronsitei, astmului si tusei. Mugurii infloriti de la parpian au proprietati antiinflamatoare si ajuta in tratamentul inflamatiilor in zona faringiana si bucala, dar si in vindecarea unor boli ale gatului.

Decoctul se prepara din 2 lingurite de planta uscata la o cana de apa. Pulberea de planta uscata ajuta in tratamentul gastritei, colecistitei. Pentru oprirea sangerarilor nazale se aplica bucatele de vata muiate in infuzie din mugurii plantei. Ceaiul din florile acestei plante era folosit cu multi ani in urma de vindecatorii tibetani in oprirea hemoragiilor. In medicina veterinara infuzia de parpian ajuta in combaterea diareei la oi.

Parpianul apare frecvent in parcuri si gradini ca planta ornamentala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.