Parul-fetei (Adiantum capillus-veneris) sau parul-Maicii-Domnului

0
1365
Parul-fetei (Adiantum capillus-veneris) sau parul-Maicii-Domnului

Parul-fetei este o planta perena cunoscuta si cu numele popular de parul-Maicii-Domnului, buruiana de buba neagra sau buricul-Venerei. Ca specie are denumirea stiintifica de Adiantum capillus-veneris, face parte din familia Asianyaceae si provine din padurile umede din Europa. De asemenea creste salbatic atat in regiunile temperate calde cat si in padurile tropicale din intreaga lume.

Aceasta planta este deseori folosita in scop decorativ pentru interior, deoarece are un aspect frumos cu frunzele sale de un verde-pal care emana un miros placut de padure, dupa o ploaie scurta de vara. Planta are tulpina subtire, iar frunzele micute au proprietati hidrofobe. Pe partea anterioara a frunzelor apar mici pete maronii (care sunt numite sori) ce apar frecvent la feriga. Pentru a se dezvolta frumos planta trebuie pozitionata intr-o zona ferita de lumina puternica a soarelui, deoarece prefera solul calcaros si locurile partial umbrite.

Daca este tinuta la temperaturi mai mari de 20 grade Celsius, la soare, va avea frunzele galbene si uscate. Foarte importanta in dezvoltarea plantei este apa. Radacina nu trebuie niciodata sa se usuce pentru ca atunci planta moare. Pe de alta parte si excesul de apa poate fi daunator, el duce la stricarea frunzelor (acestea devin plictisitoare) si la putrezirea radacinei. Cea mai buna este apa de ploaie.

parul fetei

Aceasta planta medicinala este folosita in scop terapeutic, de la ea se recolteaza frunzele si radacina. Acestea sunt apreciate pentru proprietatile lor diuretice, de detoxifiere, curatare a sangelui, antidiabetice sau altfel spus de reducere a zaharului din sange, de stimulare a menstruatiei, vindecare a ranilor, scadere a tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, protejare a ficatului si ameliorare a tusei.

Citește și:  Boala Basedow Graves - Gusa exoftalmica, metode de tratament

Localnicii din Peru si cei care culeg aceasta planta din padurile tropicale ale Fluviului Amazon folosesc frecvent infuzia din frunze de parul-fetei. Aceasta are efect diuretic, expectorant, antitusiv si diaforetic. Este folosita mai ales in cazuri de raceala, arsuri stomacale, caderea parului, calculi biliari, tuse cronica si uscata, afectiuni urinare, bronsita, laringita si reumatism.

De asemenea frunzele ajuta la cresterea poftei de mancare, la imbunatatirea digestiei, stimularea functiei renale si vindecarea afectiunilor tractului respirator superior. In Franta se prepara siropul din aceasta planta care are bune proprietati antibacteriene, este folosit in tratamentul diabetului si problemelor menstruale.

Infuzia din parul-fetei se realizeaza astfel: se adauga 2 linguri de frunze la 1 l apa clocotita, se lasa la infuzat 5-10 minute, se filtreaza si se bea 1-2 cani pe zi. Planta se utilizeaza doar la recomandarea medicului si in doze stabilite de acesta pentru ca are un grad mic de toxicitate. Nu este deloc indicata femeilor insarcinate sau care alapteaza. Cei care folosesc planta in tratamentul diabetului trebuie sa monitorizeze frecvent nivelul de zahar din sange si sa foloseasca intotdeauna doze mici, cu precautie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.