Pielea feței este delicată și reacționează la factorii externi (razele UV puternice, vânt, vreme rece), astfel se poate înroși sau poate prezenta o altă formă de iritare cu aspect neplăcut.
Lavanda este o plantă care calmează pielea iritată. Apa de lavandă este recomandată persoanelor care au pielea sensibilă, deoarece ajută în tratamentul iritațiilor cutanate, acneeei, pișcăturilor de insecte, tenului cu tendințe de îngrășare, arsurilor solare, scalpului gras și a feței suprainfectate. Această loțiune se aplică direct pe piele, este potrivită pentru orice tip de ten, are proprietăți cicatrizante, calmante, antiinfecțioase, antiseptice, de catifelare a pielii, de ameliorare a iritațiilor și arsurilor provocate de razele UV puternice.
Apa de mușețel este un bun remediu contra ridurilor, previne îmbătrânirea pielii. Are efect antiinflamator, regenerator, calmant al iritațiilor și alergiilor cutanate. Poate fi aplicată pe orice tip de piele fără a fi diluată, ajută în tratamentul afecțiunilor pielii: eczeme, urticarie, leziuni și iritații. Alte plante care ajută în prevenirea apariției ridurilor și a petelor de pe față sunt rozmarinul și rădăcina de păpădie.
Pentru pielea uscată sunt indicate cimbrul și oregano care sunt plante medicinale cu proprietăți hidratante. Cimbrul este antibacterian, antifungic, decongestionant, antiparazitar și tonic pentru ten. Poate ajuta în tratamentul acneei, micozelor, dermatozelor și a altor afecțiuni ale pielii. Este recomandat și în cazuri de astm, tuse, sinuzită, artroze și dureri reumatismale.
Oregano este o plantă aromatică deosebită, bogată în substanțe flavonoide antioxidante, acizi fenolici, cu efect antiseptic, antiparazitar, antifungic, vasodilatator, stimulent și tonic pentru piele. Această plantă este un bun remediu contra micozelor, negilor, înțepăturilor de insecte, infecțiilor pielii, iritațiilor, mătreții și mâncărimilor scalpului.
Pentru tenul gras sunt utile plantele medicinale cu efect antiinflamator, calmant și decongestionat pentru piele, care vindecă afecțiunile cutanate precum sunt: acneea, erupțiile, iritațiile, secrețiile excesive ale glandelor sebacee și altele. De exemplu gelul de aloe vera este un excelent dezinfectant pentru piele, hidratează, purifică și hrănește pielea, stimulează sinteza de colagen, atenuează iritațiile, petele maronii, acneea, psoriazisul, herpesul și alte probleme cutanate, îmbunătățește aspectul pielii îmbătrânite, devitalizate sau deshidratate.
Menta este recomandată pentru tenul gras deoarece este ușor analgezică, tonifică pielea, este antibacteriană, antiseptică, astringentă, decongestionantă și răcoritoare. Specialiștii consideră această plantă o bună alegere pentru ameliorarea simptomelor unor afecțiuni ale pielii (iritații, mâncărimi, durere), pentru tratamentul tenului gras, migrenelor, cefaleei, nasului înfundat, amețelilor, asteniei fizice și mentale.
Alte plante medicinale pentru tenul gras sunt: coada-calului (care ajută la strângerea porilor), gălbenelele (sunt antiinflamatoare și decongestionante, reduc inflamațiile, iritațiile și erupțiile pielii), sunătoarea (are proprietăți antiinflamatoare și ajută în tratamentul coșurilor), rădăcina de brusture, pătlagina, pătrunjelul și mușețelul.
Astfel de plante sunt apreciate în cosmetica organică, ele pot fi folosite în tratamentele naturale și în terapiile complementare. Pot fi achiziționate sub formă de produs vegetal uscat, tincturi, uleiuri esențiale și uleiuri vegetale, creme și ape florale. De asemenea se pot prepara și folosi ceaiuri, infuzii, măști faciale, comprese cu decocturi sau macerate din plante.