Poluarea aerului, un ucigaș ascuns – Cum te poți feri de poluare?

0
343

Când vine vorba despre poluarea aerului, probabil ne gândim la mediul din afara casei și nu la poluarea din locurile închise, sau chiar din casa noastră. Uneori, aerul poate fi mai poluat în interiorul casei decât afară. Poluarea reprezintă a opta cauză de deces în lume, este considerată o problemă majoră de sănătate. Află care este impactul mediului asupra tractului respirator și cum poți preveni efectele poluării asupra acestuia.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum poți reduce poluarea din casă
  2. Cum reducem efectele poluării asupra plămânilor
  3. Efectele dăunătoare ale alergenilor asupra plămânilor

1. Cum poți reduce poluarea din casă

Probabil puțini oameni se gândesc la poluarea din casă. Dacă locuiești în apropierea unui drum cu trafic intens, când deschizi ferestrele vei observa că aerul care intră în casă este destul de poluat (de la emisiile autovehiculelor).

Pentru a afla dacă interiorul casei tale este sănătos este necesar să verifici temperatura (cu un termometru de cameră) și umiditatea din casă (cu un higrometru de cameră). Temperatura în casă trebuie să fie cuprinsă între 18-21 grade Celsius, iar umiditatea trebuie să fie între 40-55% pentru a nu favoriza dezvoltarea acarienilor și mucegaiului.

Experții spun că în casă dar și în alte spații închise, aerul este destul de încărcat din cauza multor substanțe toxice. Este vorba despre emanațiile de la vopsele, lacuri, adezivi, parfumuri, pesticide, mobilier, covoare, produse de curățare, lumânări și altele.

Formaldehida este o substanță care poate cauza cancer; ea apare în lacuri, țigări, adezivi, dezinfectanți, țesături, fungicide, mobilier, covoare și altele. Prin inhalarea ei în mod frecvent se poate îmbolnăvi organismul.

O soluție pentru a preveni poluarea din casă este folosirea unui purificator de aer.

Care sunt cei mai vulnerabili oameni la poluare?

Cei mai vulnerabili la poluare sunt copiii mici (mai ales bebelușii), dar și persoanele adulte mai sensibile. În fiecare an sunt mii de cazuri de copii care au infecții respiratorii acute din cauza aerului murdar, din cauza poluării mediului. Expunerea la poluare produce la copii diferite boli și afecțiuni: astm, rinită alergică, bronhospasm recurent, sinuzită.

Poluarea afectează imunitatea copiilor și astfel aceștia pot avea o dezvoltare cognitivă redusă. Având un organism slăbit și neurodezvoltarea la copii este redusă. Din cauza poluării mediului (datorat traficului intens în zonele urbane aglomerate) numărul de copii cu probleme respiratorii este în creștere.

Oamenii pot dezvolta și boli cronice din cauza poluării, cum ar fi obezitatea. Și femeile însărcinate pot avea probleme de sănătate din cauza poluării aerului. Ele pot naște copii cu greutate mai mică decât ar fi normal la naștere.

Conform unui studiu de pe journal.chestnet.org, poluarea aerului contribuie la apariția unor boli și complicații: probleme de fertilitate, diabet, leucemie, demență, astm, cancer.

Cum ne protejăm de poluarea din interiorul casei

Principalele sfaturi pentru a reduce poluarea din casă sunt:

  • Învață să folosești articole chimice mai puțin dăunătoare pentru a-ți curăța casa; folosește produse de curățare adecvate, care nu au un miros foarte intens, iritant
  • Limitează folosirea în baie a unor produse care au compuși volatili ce sunt periculoși pentru sănătate, pot cauza dureri de cap, iritații ale tractului respirator superior, probleme respiratorii
  • Nu fuma în casă niciodată; fumul de la țigară conține printre alte substanțe toxice și benzen, formaldehidă, substanțe considerate ca fiind cancerigene; în plus, fumul poate să stagneze în materialele textile din casă, cum sunt hainele, perdelele, canapelele, lenjeria de pat
  • Nu utiliza anumite parfumuri care pot deveni alergene, cum sunt detergenții, lumânările parfumate
  • Cumpără detergenți care nu au substanțe recunoscute drept iritante
  • Poți folosi pentru curățarea suprafețelor oțet alb în loc de produse chimice, dar și sodă, săpun de rufe.

Casa nu este un spital, deci nu trebuie exagerat cu dezinfectarea frecventă cu clor și nici cu pulverizarea camerelor cu parfumuri puternice de la diferiți odorizanți de interior. Prin folosirea exagerată a clorului ne încărcăm aerul din casă. Asta nu este benefic pentru sănătatea plămânilor.

Citește și:  Sănătatea femeilor: Top 10 analize medicale care îți pot salva viața

Clorul folosit în exces, zi de zi, pentru dezinfectarea casei poate afecta tractul respirator. Vaporii de clor pot irita sistemul respirator și pot provoca simptome de tuse, disconfort la nas, respirație astmatică. Clorul afectează pielea și ochii, trebuie folosit cu atenție. Dacă simți un disconfort la nas din cauza mirosului de clor, trebuie să ieși la aer curat și să aerisești casa.

Ce faci dacă locuiești într-o casă veche și umedă?

În acest caz ai nevoie de un dezumidificator de cameră. Acesta absoarbe umiditatea din cameră și previne formarea mucegaiului. De obicei, în casele vechi umiditatea poate fi mai mare, asta se poate verifica cu un dezumidificator amplasat în baie și bucătărie.

Nu este bine să ai prea multe plante în casă, ele pot cauza umezeală. Camerele care au mai puține plante sunt mai uscate. Alți factori care provoacă umezeală sunt: ventilația slabă, izolația insuficientă, încălzirea neadecvată, scurgerile de apă de la conductele vechi și altele.

Mucegaiul se dezvoltă în mediu umed, în casele vechi, unde este puțină lumină de la soare și unde umiditatea condensează pe suprafața pereților. Pentru a preveni formarea mucegaiului trebuie verificat dacă izolația casei este bună, dacă nu există scurgeri la instalații, dacă ventilația este corectă.

Cei care locuiesc în apartamente în blocuri vechi, care sunt din beton, știu deja că este nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi sau răci. Modul cum au fost construite aceste blocuri poate crea anumite probleme dacă izolația pereților nu este corespunzătoare.

2. Cum reducem efectele poluării asupra plămânilor

Poluarea din casă poate afecta tractul respirator. Nu există nicio îndoială că poluarea din interiorul locuinței poate agrava simptomele respiratorii la persoanele alergice. De exemplu, mirosul de clor poate cauza o iritare a tractului respirator și produce simptome asemănătoare astmului. Specialiștii au observat că asemenea problemă poate persista după o criză acută și la o parte dintre oameni, care sunt mai sensibili, poate deveni cronică.

De asemenea, poluarea poate agrava și simptomele dermatologice la persoanele alergice. Mirosurile chimice sunt iritante, ele pot accentua inflamațiile la membranele mucoase. Dacă afectează bronhiile, acestea devin mai sensibile la alergeni.

Pentru a preveni efectele poluării asupra plămânilor, cea mai bună metodă este plimbarea zilnică în zone în care nivelul de poluare este cât mai mic. De asemenea, pentru astmatici se recomandă evitarea folosirii lumânărilor parfumate, tămâiei, spray-urilor, odorizanților (mai ales a celor care au un miros puternic) și a substanțelor chimice de curățare care pot afecta tractul respirator.

Există diferite produse care pot emana un praf enervant, care poate ajunge în plămâni. Asta se poate întâmpla prin manipularea unor materiale: zahăr, făină, cereale, tutun, hârtie, produse alimentare uscate, ciment, rumeguș, etc. Particulele de praf în general sunt iritante, iar dacă sunt în cantitate mare, pot deveni și periculoase pentru sănătate.

Praful din casă trebuie eliminat în mod frecvent, deoarece poate provoca daune plămânilor și căilor respiratorii. Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, este necesară limitarea expunerii la praf, menținerea curățeniei în casă, aspirarea și aerisirea periodică, în fiecare săptămână.

3. Efectele dăunătoare ale alergenilor asupra plămânilor

Polenul este unul dintre principalii alergeni respiratorii. Acesta ca și acarienii și părul de la animale (câini, pisici) poate cauza rinită alergică, astm alergic.

Experții spun că sub efectul încălzirii globale, polenul devine din ce în ce mai agresiv și numărul persoanelor afectate va crește în următorii ani. Pentru a reduce efectele alergenilor asupra plămânilor, oamenii trebuie să evite sursele de alergii, zonele cu polen. De asemenea, ei trebuie să-și mențină curățenia în casă, să aerisească camerele dimineața și seara pentru a avea un mediu sănătos în locuință.

Eliminarea părului de animale și acarienilor este foarte importantă pentru prevenirea îmbolnăvirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.