Ficatul este un organ foarte important al organismului, cu funcții multiple, care produce bila necesară pentru procesele digestive, stochează fier și vitamine, neutralizează și elimină substanțele toxice și nocive din corp, ajută în producerea factorilor de coagulare a sângelui și la procesele sistemului imunitar.
Care sunt principalele 5 cauze ale îmbolnăvirii ficatului?
Navigare rapidă în articol:
1. Obezitatea
Obezitatea poate cauza boala ficatului gras non-alcoolic sau steanoză hepatică. Alte consecințe sunt dislipidemia și hipertensiunea arterială. Oamenii care au un grad de obezitate trebuie să țină neapărat un regim alimentar pentru a elimina excesul de grăsime și a pierde în greutate.
Boala numită ficat gras apare în general la persoanele supraponderale, din cauza umflării celulelor hepatice cu grăsimi și apă. Boala poate fi semnalată prin simptome de durere care apar spontan. Ficatul gras este și o consecință a diabetului și obezității. Se poate depista la medic prin palparea ficatului și o serie de analize. Boala poate fi însoțită și de anomalii ale funcțiilor hepatice și de icter.
Dislipidemia este o tulburare care poate crește riscul de boli cardiovasculare, de ischemie cardiacă, ateroscleroză, accident vascular cerebral. Boala apare ca urmare a obezității și a unui stil de viață nesănătos. Ea se produce pentru că pacienții au consumat cantități mari de grăsimi animale și astfel au dezvoltat această problemă de sănătate.
Dislipidemia apare și din cauza factorilor genetici, sau poate fi o consecință a unor boli precum sindrom Cushing, hipotiroidism, diabet, boli de colestază, sindrom metabolic.
Metodele de tratament pentru aceste boli sunt stabilite de medic. Desigur un prim pas pentru oamenii obezi și supraponderali este să țină dietă și să-și reducă greutatea corporală, deci să elimine kg în plus. De asemenea, se recomandă evitarea fumatului, a consumului de băuturi alcoolice, a excesului de sare, de grăsimi animale și zaharuri simple. Dieta poate conține alimente precum pește, legume, fructe.
2. Hepatita
Boala poate fi cauzată de alcool, de o infecție virală sau chiar de consumul anumitor medicamente. Hepatita este o inflamație a ficatului care produce o serie de simptome complicate precum durere abdominală și stare generală de rău.
Hepatita virală cronică duce la distrugerea ficatului, la ciroză și carcinom hepatocelular.
Hepatita alcoolică produce greață, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, icter, febră, confuzie.
3. Hemocromatoza
Această afecțiune ereditară poate duce la boli de ficat. Hemocromatoza este produsă de acumularea excesivă a fierului în organism. Prin urmare, dacă organismul absoarbe cantități prea mari de fier și asta afectează negativ ficatul, atunci apar cicatrici și se dezvoltă boala. Cei mai predispuși oameni la hemocromatoză sunt bărbații cu vârsta peste 40 de ani; la femei nu există un risc mare, pentru că ele pierd fier prin menstruație.
Boala poate avea consecințe grave asupra ficatului, poate duce la insuficiență hepatică și ciroză.
În concluzie, administrarea de suplimente de fier în exces nu este indicată, pentru că supraîncărcarea cu fier produce dezechilibre nutriționale, durere de abdomen și tulburări digestive.
4. Alcoolul în exces
Există multe studii care arată că excesul de alcool poate duce la boli de ficat, ca de exemplu la ciroză hepatică alcoolică. Femeile în special sunt mai sensibile la efectele nocive ale alcoolului decât bărbații.
Excesul de alcool poate duce la apariția unor boli de ficat foarte grave și anume:
- Hepatita alcoolică este o boală care se manifestă prin dureri severe ale ficatului mărit; inflamația ficatului poate duce și la alte complicații precum insuficiența hepatică, ciroza alcoolică
- Ficat gras alcoolic care se manifestă prin scăderea în greutate și slăbiciune generală; boala apare din cauza acumulării de grăsime în celulele hepatice; dacă nu se încetează consumul de alcool, atunci se dezvoltă inflamația cronică
- Cicatrici ale ficatului sau ciroza alcoolică a ficatului care provoacă distrugerea acestui organ.
Pentru a preveni și a trata aceste boli grave, în primul rând trebuie renunțat la consumul de alcool.
5. Acetaminofenul
Anumite medicamente au acetaminofen care ajută în calmarea durerilor și ameliorarea simptomelor unor afecțiuni precum răceală. Acestea, dacă sunt administrate în exces pot afecta negativ ficatul.
Acetaminofenul este utilizat în terapia unor afecțiuni gastrointestinale, boli cardiovasculare, boli renale, osteoartrită și alte afecțiuni, arată un studiu realizat de cercetători.
O doză prea mare de acetaminofen poate duce la insuficiență hepatică acută. Această substanță din medicamente provoacă leziuni hepatice și nu este indicată pentru persoanele cu boli hepatice cronice.