In momentul in care o persoana s-a electrocutat, prin corpul acesteia trece curentul electric si astfel poate provoca hemoragie interna, leziuni interne sau chiar pierderea unui membru in urma socului care a fost cauzat de arsura.
Unele socuri electrice care sunt de scurta durata si intensitate mica nu afecteaza foarte mult persoana electrocutata, nu ii provoaca simptome care sa necesite aplicarea unui tratament. Alte socuri electrice insa mai puternice duc la aparitia unor arsuri superficiale sau chiar la arsuri mari care se pot vindeca prin tratament medical.
Primul ajutor in caz de electrocutare pana la sosirea salvarii
Se intrerupe sursa de curent electric, respectiv se deconecteaza alimentarea cu energie electrica. Nu se atinge sursa de curent electric cu mainile goale. Acelasi lucru este valabil si pentru victima, nu trebuie atinsa fara protectie, fara a folosi manusi din materiale izolante din cauciuc, piele, lana si alte materiale cum este de exemplu lemnul.
Dupa ce a fost intrerupta sursa de curent electric se verifica pulsul victimei la una din cele doua artere carotide (de la gat) si respiratia, daca aceasta este spontana. In cazul in care victima respira si are puls trebuie asezata intr-o pozitie comoda pentru a astepta salvarea.
Daca victima are probleme respiratorii, nu prezinta semne de viata, este in stop cardio-respirator trebuie resuscitata cardio-pulmonar. Dupa ce a fost restaurata respiratia spontana a victimei si bataile inimii, aceasta trebuie asezata pe o parte, pe lateral.
Eventual victima se inveleste cu o patura pentru a se incalzi pana in momentul in care soseste salvarea. Traumatismele si eventualele arsuri sunt tratate de medic. Arsurile mici se vindeca in urma administrarii de creme cu antibiotice si se protejeaza prin pansamente sterile. In cazuri grave este necesara curatarea ranilor si aplicarea grefelor, sau eventual indepartarea musculaturii si tesutului afectat sau chiar amputarea unui membru. Acestea se fac prin metoda chirurgicala.