Produse naturale antitranspiratie

0
723
Produse naturale antitranspi

Natura ne ofera multe plante cu proprietati medicinale, din care o parte sunt folosite la obtinerea unor produse naturale antitranspiratie.

Salvia previne transpiratia excesiva deoarece are proprietati antisudorifice, antiinflamatoare si dezinfectante. Este recomandat sa se consume o cana de infuzie pe zi, bauta cate putin, in 3-4 reprize. Infuzia se prepara astfel: se adauga 2 lingurite de frunze de salvie, uscate si maruntite, la o cana cu apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 10 minute; apoi se strecoara si se bea dupa ce s-a racit.

Astragalus – Este o planta medicinala din China folosita de acum 2000 de ani si considerata ca fiind una dintre plantele cele mai valoroase din lume. Planta are calitati diuretice si ajuta la eliminarea transpiratiei excesive. Ceaiul de astragalus are un gust foarte placut, ajuta la reducerea transpiratiei, retentiei de apa si indepartarea senzatiei de sete.

Varga-ciobanului numita si fulonica este o planta folosita in scopuri medicinale. Ea ajuta in reglarea transpiratiei prin metode de eliminare a lichidelor si a toxinelor din organism. Este recomandat sa se opteze pentru tinctura din varga-ciobanului deoarece alte preparate din aceasta planta nu au un gust foarte placut.

Uleiul de arbore de ceai era folosit de vechii aborigeni din Australia in scopuri curative. Uleiul de arbore de ceai este un remediu natural, poate fi aplicat pe piele deoarece are proprietati antifungice, iar prin mirosul sau placut de scortisoara poate fi utilizat ca deodorant pentru zonele cu transpiratie ale corpului, in special pentru picioare.

O dieta bogata in fibre, grau, soia, legume cu frunze verzi ajuta in reducerea transpiratiei excesive. Suplimentele de zinc au rolul de a regla transpiratia. Este recomandata o doza de 30 mg pe zi.

Picioarele sunt predispuse la transpiratie deoarece ele contin foarte multe glande sudoripare. Pentru a reduce mirosul urat al picioarelor trebuie redusa transpiratia si pastrata o igiena corecta. Ceaiul negru contine acid taninic de aceea poate elimina bacteriile nedorite si reduce transpiratia excesiva. Se pun 2 pliculete de ceai negru la ½ l apa, se fierbe timp de 5 minute, astfel se obtine o solutie de culoare inchisa, spre negru.

Aceasta solutie se dilueaza in 2 l apa si apoi se spala picioarele in ea timp de 30 minute, dupa care picioarele se spala cu apa calda si sapun. Se freaca picioarele cu o carpa pentru a se indeparta petele de ceai ramase pe piele, eventual se foloseste piatra ponce si se tin picioarele descoperite. Tratamentul se repeta o data pe zi timp de o saptamana, daca se doreste se poate adauga la ceaiul negru si cate un pliculet de ceai de menta sau musetel, pentru a se obtine un efect calmant si un miros mai placut.

suc de lamaie
suc de lamaie

O metoda folosita din batrani pentru eliminarea transpiratiei picioarelor si a mainilor este masarea pielei cu suc de lamaie de 2 ori pe zi. De asemenea este recomandat sa se introduca picioarele timp de 15 minute in apa cu otet, pentru reglarea transpiratiei si eliminarea mirosului neplacut. Tratamentul se repeta din 3 in 3 zile.

Citește și:  Palmierul Areca (Areca catechu), semintele provoaca stari euforice

Ceaiul din frunze de mesteacan este eficient in combaterea transpiratiei si se realizeaza astfel: se adauga 20 g frunze mesteacan la o cana cu apa fierbinte, se infuzeaza timp de 10 minute, se strecoara si se bea (dupa ce s-a racit) in mai multe reprize in timpul zilei.

Maceratul din plante aromatice – lavanda, cimbru, salvie, menta, rozmarin – are un efect bun impotriva transpiratiei. Se introduc toate aceste plante intr-o sticla si se adauga un pahar cu otet de mere, se lasa la macerat timp de 10 zile, apoi se filtreaza lichidul obtinut si se pastreaza intr-o sticla inchisa ermetic. Zilnic se dilueaza o cantitate mica din acest lichid in apa si se utilizeaza pe anumite parti ale corpului care transpira in exces.

Sclipetul este o planta erbacee bogata in tanin, are proprietati astringente, calmante, antiinflamatoare si de combatere a transpiratiei. Se prepara decoctul din radacina de sclipet astfel: se adauga 15 g de radacina uscata la 200 ml apa fierbinte, se tine timp de 15 minute, se strecoara si se lasa la racit. Se spala mainile, picioarele, zona axilelor de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Argila verde are proprietati antisudorifice, astringente, antiseptice, tonifiante si un continut ridicat de minerale, de aceea este foarte buna pentru combaterea transpiratiei. Se adauga 250 g praf in apa de baie si se recomanda sa se foloseasca pentru spalat dimineata si seara. Este indicata pentru persoanele cu piele normala, dar si pentru acelea care au pielea mixta sau grasa.

Pentru a indeparta mirosul neplacut al transpiratiei se recomanda sa se introduca in apa de baie cate 2 picaturi din ulei de menta, ulei de trandafir, ulei de lavanda sau ulei de portocale. Tot la fel de bine se pot adauga cateva picaturi din aceste uleiuri si in gelul de dus.

Transpiratia nocturna poate fi combatuta cu ajutorul ceaiului din urmatorul amestec: o parte frunze de capsuni, o parte frunze de nuc si o parte frunze de salvie; se ia o lingurita din acest amestec si se infuzeaza intr-o cana cu apa fierbinte, apoi se strecoara si se bea inainte de culcare.

Foarte eficient in prevenirea si controlul transpiratiei este urmatorul preparat: se adauga 2 lingurite rozmarin la o cana cu apa fierbinte, se lasa sa stea pana cand se raceste; apoi se amesteca cu o cana de otet. Cu acest preparat (care are rolul de deodorant natural) se tamponeaza zona de la subrat o data sau de doua ori pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.