Meiul este bogat în nutrienți, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, K), minerale și este important pentru sănătatea pielii și creșterea părului. Cercetătorii susțin că meiul trebuie introdus în dietă, pentru că este important pentru sănătate și frumusețe.
Navigare rapidă în articol:
1. Proprietățile semințelor de mei
Aceste boabe decojite au un conținut ridicat de nutrienți, esențiali pentru sănătate, cum ar fi:
- Vitamine din grupul B
- Calciu, magneziu, potasiu, fier, mangan, cupru, fosfor
- Acizi grași esențiali, proteine, fibre digestive.
Proprietățile meiului:
- Fiind o sursă de magneziu, meiul menține sănătatea inimii, reduce tensiunea arterială, riscul de diabet și ateroscleroză; de asemenea, magneziul este important pentru producția a peste 300 de enzime, printre care se află și insulina
- Normalizează procesele metabolice și crește productivitatea activității mentale prin vitamina B1
- Ajută la descompunerea proteinelor, grăsimilor, carbohidraților și îmbunătățește acuitatea vizuală datorită vitaminei B2
- Previne formarea de calculi biliari, ajută la îmbunătățirea digestiei, pentru că este o sursă de fibre insolubile (care reduc timpul de staționare al alimentelor în intestin, secreția de acizi biliari)
- Are vitamina B9, care induce o stare de bine
- Are efect bun asupra sistemului cardiovascular, datorită conținutului de potasiu
- Curăță corpul de colesterol rău și asta este important pentru sănătatea inimii
- Prin aportul de fosfor, meiul are rol în nutriția energetică a celulelor corpului
- Îmbunătățește memoria și funcția creierului prin aportul de vitamina B6
- Păstrează tinerețea țesuturilor prin faptul că are vitamina E
- Favorizează absorbția calciului prin intermediul vitaminei K
- Are efect bun asupra inimii prin vitamina B3; de asemenea ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
O dietă bogată în semințe de mei ajută în prevenirea cancerului de sân în perioada premenopauzei, spun cercetătorii. De asemenea, unii cercetători consideră că meiul reduce cu 50% riscul de astm la copii.
2. Extractul de semințe de mei reduce căderea părului
Dacă ai probleme cu podoaba capilară (căderea părului, deficit de colagen), extractul din semințe de mei te poate ajuta în acest sens.
Despre semințele de mei, cercetătorii spun că au beneficii asupra părului astfel:
- Cresc vitalitatea rădăcinii firelor de păr
- Îmbunătățesc grosimea colagenului în foliculii de păr
- Oferă sănătate părului, reduc semnificativ căderea acestuia
- Îmbunătățesc metabolismul celular și ajută la regenerarea celulelor scalpului
- Stimulează creșterea părului și îi oferă mai multă strălucire.
Există studii științifice care arată că extractul din semințe de mei reprezintă un tratament eficient pentru îmbunătățirea sănătății părului moale, lipsit de vitalitate, fragil.
Alte beneficii ale meiului:
- Conține vitamina B5 care are proprietăți antiinflamatoare și de aceea face pielea mai frumoasă și părul mai rezistent
- Are și aminoacizi esențiali, care sunt importanți pentru menținerea vitalității părului
- Îmbunătățește fluxul de sânge la nivelul scalpului și oferă nutrienți esențiali părului
- Face părul să fie mai puțin sensibil la dihidrotestosteron
- Poate opri căderea părului și ajuta la regenerarea acestuia
- Poate prelungi fazele de creștere ale părului.
Semințe de mei și ulei de coriandru pentru păr
Aceste ingredinte au acțiune benefică asupra părului.
Uleiul de coriandru are proprietăți deosebite (antiinflamatoare, antioxidante, analgezice, antispastice, antifungice și antibacteriene) pentru sănătate:
- Conține nutrienți precum acid linoleic, fitosteroli
- Ajută la vindecarea pielii, combate efectul nociv al radicalilor liberi, reduce îmbătrânirea prematură a țesutului cutanat
- Îmbunătățește sănătatea digestivă
- Este benefic pentru ten și scalp
- Ajută în tratamentul iritațiilor pielii, prin proprietățiile antifungice și antibacteriene
- Calmează zonele inflamate ale pielii și ameliorează simptomele (cum sunt mâncărimile)
- Hidratează pielea și o face mai sănătoasă
- Are efect liniștitor, dacă se foloseșe în masaj asupra pielii capului.
Semințe de mei și ulei de grâu
Și acest amestec are proprietăți bune asupra părului.
Uleiul de grâu este foarte bun pentru sănătate:
- Conține acizi grași, fosfolipide, vitamina E, fitosteroli și altele
- Are efect emolient, antiinflamator, antioxidant, ajută la regenerarea celulelor care alcătuiesc țesutul pielii
- Prin conținutul bogat în fitoceramide, uleiul de grâu poate hrăni pielea, îmbunătățește sănătatea scalpului, lucru important pentru creșterea părului
- Restabilește elasticitatea pielii, reduce pruritul și mâncărimea.
Cum se folosește meiul?
Pentru a preveni căderea părului, este bine să introduci meiul în dietă, alături de alte ingrediente bio: legume (roșii, dovlecei, ardei), cereale. Terciul de mei este foarte bun în combinație cu dovleac (mai ales că acesta are și el mulți nutrienți – vitamine A, B, PP, D, F, calciu, magneziu, fier).
Conform unui articol de pe NCBI, meiul este considerat potențial probiotic și prebiotic, de aceea are beneficii pentru sănătate.
Terciul de mei
Acest preparat se realizează din 25 grame crupe de mei, care se fierb în apă. După ce se scurge excesul de lichid, se lasă terciul de mei la răcit. Se adaugă 2 linguri de ulei de măsline și un ou crud. Această compoziție omogenă se folosește drept mască pentru ten. Se aplică pe față și se lasă să acționeze timp de 15-20 minute. La final, se spală fața cu apă călduță.
Terciul realizat din mei este foarte bun pentru piele, are efect anti-îmbătrânire. Se folosește ori de câte ori este nevoie, ca mască pentru îngrijirea pielii. Tratamentul elimină ridurile și are efect benefic asupra celulelor țesutului cutanat.
Terciul de mei conține aminoacizi esențiali, care reduc efectul nociv al radicalilor liberi și sunt importanți pentru celulele pielii. De asemenea, terciul de mei este mai bogat în vitamine și minerale decât alte cereale și de asta este atât de apreciat.
Printr-o astfel de procedură, realizată de 2 ori pe săptămână, se pot estompa ridurile și astfel se îmbunătățește aspectul tenul.
Consumul de mei compensează lipsa unor microelemente din organism, cum ar fi: calciu, cupru, fosfor, mangan, fier, potasiu, seleniu, magneziu, zinc și altele.