Cunoastem cu totii beneficiile terapiilor si chiar daca unii dintre noi sunt oarecum sceptici in ceea ce priveste aplicabilitatea unora, trebuie sa recunoastem ca mare parte dintre acestea au rezistat in fata timpului, tocmai datorita faptului ca au numeroase avantaje. Si bineinteles ca atunci cand ne gandim la o terapie, tindem sa credem ca la baza aplicarii acesteia stau doar cauze de ordin medical, probleme de sanatate, care isi cauta rezolvarea in cea din urma sansa ramasa, si-anume intr-o terapie.
Insa trebuie amintite si acele terapii, care au simpla menire de infrumusetare, multe dintre acestea fiind folosite mai mult in randul femeilor, tot mai preocupate de felul in care arata. Chiar si asa, in ultimii ani, si barbatii au inceput sa apeleze la tot felul de terapii, care, chipurile, ii ajuta sa-si pastreze tineretea.
Cat de mult ii ajuta, atat pe femei, cat si pe barbati, nu putem spune, in schimb, putem garanta pentru ca multe dintre terapii pot relaxa, in cel mai placut mod cu putinta, un organism obosit, ori, de ce nu, cu probleme medicale. Si dincolo de senzatia de relaxare, ramane si gandul ca s-a facut ceva pentru a imbunatati starea generala de sanatate. Este vorba de talasoterapie, care are nenumarate avantaje.
Iar daca ne place intr-atat de mult climatul marin, cat sa alegem talasoterapia, daca suntem fascinati de tot ce inseamna mediul marin, oceanul, marea, atunci cu siguranta aceasta terapie este cea mai potrivita. Pe langa faptul ca ne va lasa impresia ca facem parte din ocean, ca am devenit una cu apa marii, talasoterapia are si alte avantaje terapeutice.
De pilda, in cazul copiilor, aceasta terapie ii ajuta sa creasca in inaltime, impiedica aparitia anumitor boli. Insa, concret, in ce consta talasoterapia? Aceasta terapie se bazeaza pe aplicarea proprietatilor terapeutice ale apelor marii, mai cu seama, in functie de cerintele fiecarui pacient, se poate aplica, la nivelul pielii, namol. Insa talasoterapia inseamna mult mai mult de atat.
De regula, oamenii care apeleaza la aceasta terapie isi doresc sa-si mai fure din oboseala, sa scape de stres, incercand cumva sa-si aminteasca de zilele de vacanta. Multi barbati aleg aceasta terapie, pentru ca, pana la urma, nu este un moft, ci se poate transforma intr-un mod de viata. Spre exemplu, barbatii trecuti peste 40 de ani isi rezerva cel putin trei zile pentru a si le petrece langa mare. Dimineata alearga pe plaja, iar daca este vara, fac si o baie inainte.
E drept ca cei care aplica talasoterapia cauta un loc cat mai ferit de aglomeratie, in care sa poate respira aerul curat, usor sarat, adus odata cu valurile marii. Totii ionii de iod, de calciu, magneziu sunt intr-atat de prielnici, incat pacientul va pleca acasa cu bateriile incarcate, se va simti mult mai bine, atat din punct de vedere psihic, cat si fizic. Dar aceasta este cea mai fericita varianta, putini fiind cei care-si permit sa apeleze la aceasta terapie exact in mediul natural.
De fapt, de mentionat este ca talasoterapia a aparut ca un raspuns exact la exemplul dat, mai cu seama, la faptul ca oamenii nu se pot duce mereu la mare, drept urmare, au aparut diferite centre unde se aplica aceasta terapie. Bineinteles ca efectele nu sunt aceleasi, insa chiar si asa, daca luam in considerare ca, de cele mai multe ori, ba nu dispunem de banii necesari sa ne permitem o minivacanta, ba efectiv nu avem timp, atunci aceste centre de talasoterapie sunt de departe cele mai bune alternative.
De asemenea, prin talasoterapie mai intelegem si o serie de exercitii fizice in baile de apa marina, hidromasaj, bai cu alge, foarte reconfortante, de altfel, dar si o cura heliomarina, in functie de recomandari, ori, de ce nu, de ceea ce pacientul isi doreste.
Dar, dupa spusele specialistilor, efectele nu vor fi aceleasi daca nu se va urma si o cura heliomarina, cu atat mai mult cu cat pacientul doreste sa-si amelioreze starea de sanatate, sa-si vindece, respectiv sa-si trateze anumite boli. Spunem acestea, deoarece unele centre, aparute peste noapte ca ciupercile, au programe si politici diferite.
Sa va ajutam, va spunem ca centrele de incredere vor fi foarte restrictive, asa cum si trebuie cand vine vorba de sanatatea oamenilor, va vor supune unei serii de examene, si in functie de acestea, se vor lua si deciziile necesare tratarii.
De pilda, persoanele care sufera de reumatism degenerativ sau artroza sunt cele care apeleaza cel mai des la talasoterapie, desi, in ultimii ani, aceasta terapie a devenit un fel de trend, urmat chiar si de persoanele care nu au prea multa nevoie de ea, din considerente medicale, desigur.
Chiar si asa, trebuie sa mentionam ca talasoterapia este contraindicata persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, care sunt alergice la iod ori persoanelor care au boli infectioase. Este foarte important sa stim acest lucru, in cazul in care ne-ar incanta ideea talasoterapiei. Ar fi indicat, pe de alta parte, daca stim ca avem unele probleme, sa intrebam medicul daca ne este contraindicata talasoterapia, numai in aceasta maniera, ne vom putea asigura ca nu vor exista niciun fel de riscuri.
Si totusi, care este durata? De obicei, de la 7 zile, chiar si 10, respectiv 12 zile. Iarasi, un aspect pe care trebuie sa-l retineti este ca, in primele zile, va veti simti foarte bine, excelent, am putea spune noi, insa dupa a cincea, a sasea zi, oboseala va incepe sa se resimta.
Nu trebuie insa sa ne facem griji, intrucat dupa 10-15 zile, ne vom simti si mai bine ca-n primele zile. Si sa va faceti o idee, talasoterapia este uneori asemanata cu cea din statiunile termale, bineinteles, conteaza foarte mult de conditii, de calitatea serviciilor oferite etc. In orice caz, nu este recomandat sa alegem un centru cu o reputatie indoielnica, oricat de frecventat ar fi.