Tamaita-de-camp (Ajuga chamaepitys), planta medicinala cu proprietati diuretice

0
1234
Tamaita-de-camp (Ajuga chamaepitys), planta medicinala cu proprietati diuretice

Tamaita-de-camp este o planta anuala sau bianuala, perena, care creste in regiunile de deal si campie din Europa, vestul Asiei si nordul Africii. Face parte din familia Lamiaceae si are denumirea stiintifica de Ajuga chamaepitys. In popor este cunoscuta si cu numele de iarba-batuta. In zonele montane nu apare deloc, ea prefera altitudinile mai joase.

Aceasta planta erbacee creste inalta de 5-20 cm, are radacina sub forma unui rizom tarator, iar aspectul ei este ca al unei tufe mici. Are tulpina plina de pilozitati ca niste peri, frunzele impartite in trei segmente liniare, iar florile galbene, de mici dimensiuni.

Daca sunt zdrobite usor intre degete frunzele emana un miros placut de rasina. Fructele sunt de forma unor achene lungi de 2 mm, au colorit cenusiu. Planta se cultiva in prima luna de primavara, creste in orice tip de sol, insa daca i se administreaza ingrasamant de azot se va dezvolta mai frumos.

De la tamaita-de-camp se recolteaza radacina si partea aeriana a plantei, dimineata cand roua a disparut de pe frunze. Acestea se folosesc din punct de vedere medicinal pentru proprietatile antireumatice, diuretice, diaforetice, tonice, depurative si vindecatoare, toate se datoreaza elementelor active si anume: saruri de acizi organici si anorganici, taninuri, substante amare, rasini. Perioada de recoltare este in lunile mai-iunie cand tamaita-de-camp este inflorita. Planta se pune la uscat in locuri curate si bine ventilate, pe coli de hartie, la umbra.

Citește și:  Ceaiul de musetel vindeca bolile respiratorii si prelungeste tineretea

Tamaita-de-camp

Radacina plantei are un puternic efect diuretic de aceea este un bun remediu in tratarea dizenteriei, reumatismului si artritei. Poate fi folosita de persoanele care sufera de afectiuni ale rinichilor, ea contribuind la eliminarea rezidurilor de azot si a acidului uric.

Infuzia din radacina se realizeaza astfel: se adauga 40 g planta uscata la un litru de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 10 minute, se strecoara si se bea 2 cani pe zi. Infuzia de tamaita-de-camp este recomandata in cazuri de dismenoree, ca purgativ pentru sistemul digestiv, ajuta circulatia sanguina si are efect benefic asupra menstruatiei.

Decoctul din tamaita-de-camp este folosit pentru uz extern si se prepara astfel: se adauga 50-100 g radacina maruntita la un litru apa, se fierbe timp de 15 minute, se lasa la racit si se filtreaza. Acest decoct este un bun remediu in vindecarea ranilor, ulceratiilor de la nivelul pielii, vanatailor si a altor afectiuni cutanate. Se aplica comprese cu acest preparat de 3 ori pe zi.

Tinctura de tamaita-de-camp se realizeaza din 200 g radacina si un litru alcool de 50 grade. Se tine la inmuiat timp de 7 zile, se filtreaza se lasa sa stea inca 10 zile la macerat, apoi se administreaza doar cate 40 de picaturi pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.