Când cumperi un produs trebuie să citești foarte bine informațiile care apar pe ambalaj și pe eticheta acestuia. Probabil te uiți la data când expiră produsul și la ingrediente, dar nu și la alte semne ce sunt trecute pe ambalaj și care iată pot fi interpretate într-un mod eronat. De exemplu la tuburile de pastă de dinți sunt dungi sau bare colorate – care pot fi albastre, verzi, negre sau roșii – și despre ele se spune că ar indica prezența sau nu a unor chimicale în compoziția produsului. În urma unor postări pe Facebook s-a ajuns la diferite discuții și semne de întrebare în ceea ce privește pasta de dinți comercializată în magazine și supermarket-uri.
Așa s-a spus, dar nu este adevărat! Semnificația culorilor nu a fost confirmată de specialiști. De exemplu:
- Culoarea albastră – pasta de dinți este medicinală și produsul natural.
- Culoarea verde – pasta de dinți este naturală.
- Culoarea neagră – pasta de dinți este toxică.
- Culoarea roșie – pasta de dinți este naturală dar are și un procent de chimicale.
În realitate, culorile dungilor de pe tuburile de pastă de dinți au cu totul altă interpretare, care ține de efectele și proprietățile acestui produs de îngrijire orală.
- Culoarea albastră – pasta de dinți este cu efect de albire.
- Culoarea verde – pasta de dinți are proprietăți profilactice.
- Culoarea neagră – pasta de dinți este cu proprietăți de combatere a cariilor dentare.
- Culoarea roșie – pasta de dinți are efect benefic asupra gingiilor sensibile, sau care prezintă anumite probleme de sănătate.
Astfel de culori sunt doar detalii tehnice, nu au legătură cu ingredientele pastei de dinți. Ele apar și pe alte produse de alt gen cum sunt cosmeticele.
Potrivit unor specialiști aceste dungi colorate sunt folosite doar pentru procesul de ambalare, pentru a respecta anumite detalii tehnice la mașinile automate utilizate, pentru ca acestea să fie corect poziționate sau calibrate. Culorile – albastru, verde, negru și roșu – nu trebuie să vă facă să credeți că ați cumpărat un produs de calitate inferioară, sau un produs cu ingrediente chimice. Pentru a vă convinge citiți și articolul scris de cei de la Redacția MedFarm care vă oferă mai multe informații și detalii, cât și un video exemplificativ.
Astfel de mituri sau exagerări care apar pe Facebook și par niște descoperiri de senzație sunt doar un mod de a speria oamenii în mod gratuit.
Pentru a fi siguri de calitatea unui produs, citiți cu atenție ce ingrediente active conține, care este producătorul (dacă acesta este de încredere), dacă este un produs recomandat pentru igiena orală de zi cu zi, dar și pentru cabinetele stomatologice sau de îngrijire dentară.