Usturoița (Alliaria Petiolata) – Planta medicinală care curăță plămânii

0
71

În pădurile din țara noastră putem spune că se găsește usturoi, deoarece există o plantă medicinală numită usturoița, care are denumirea științifică Alliaria Petiolata și face parte din familia Brassicaceae. Aceasta este numită și iarbă de usturoi, usturoi sălbatic și are frunzele cu miros de usturoi, ca la leurdă.

Planta crește din abundență la marginile pădurilor, în zone umede și umbrite, cu urzici și înflorește primăvara. Este folosită în scop medicinal și la gătit. Face parte din familia muștarului, despre care se spune că nu conține nicio specie toxică.

Usturoița este o plantă medicinală, comestibilă, folosită în gastronomie

Planta a fost luată din țara noastră și dusă în America Centrală, pentru a fi cultivată acolo. Ca aspect, usturoița are frunzele de forma unui rinichi și cu miros de usturoi când este tânără, apoi frunzele ei devin triunghiulare (sau în formă de inimă cu marginile zimțate) și își pierd puțin din acest miros de usturoi, el devine mai subtil.

De la usturoiță se consumă frunzele, florile, semințele. Planta se utilizează în gastronomie, se adaugă la diferite preparate culinare, cum ar fi: salate, pizza, sandvișuri, mâncăruri din legume, sosuri. Frunzele acestei plante medicinale se pot consuma și la paste, supe, pot fi utilizate la pesto. Rădăcinile de la usturoiță sunt pivotante, au gust picant și se aseamănă cu hreanul, dar nu sunt recomandate pentru consum. Florile plantei sunt albe și mici, se pun în salate. Despre semințe se spune că sunt folosite ca muștar.

Ce beneficii are usturoița pentru sănătate?

Usturoița este o plantă bogată în uleiuri esențiale, vitamine A și C. Are frunzele hrănitoare cu miros de usturoi, acesta se simte mai intens dacă frunzele se strivesc între degete. Planta se culege în lunile de primăvară, mai ales în aprilie și mai, când are frunzele foarte fragede. Perioada de inflorire este din aprilie până în iunie. Florile sunt albe, au câte 4 petale simetrice, iar pe tulpini apar și păstăile cu semințe care sunt lungi de 5-7 cm. Mugurii de flori apar încă din luna martie.

Citește și:  Usturoita (Alliaria petiolata), planta medicinala cu aroma de usturoi

Usturoița se folosește și la ceai (realizat din frunzele proaspete nu doar din rădăcină). Planta se utilizează ca și leurda, are efecte bune asupra organismului.

În medicina populară, usturoița este apreciată deoarece:

  • Calmează colicile și durerea produsă de pietrele la rinichi
  • Ameliorează tusea și alte simptome produse de răceală
  • Are proprietăți expectorante, diuretice, stimulente, hipotensive, antiseptice, astringente, dezinfectante, cicatrizante
  • Elimină viermii intestinali, combate parazitozele și diareea
  • Calmează simptomele de astm umed, tuse, amenoree
  • Are acțiune sudorifică, depurativă, antiscorbutică
  • Ajută la dezinfectarea și fortificarea gingiilor, la întărirea dinților și prevenirea cariilor
  • Este eficientă în tratamentul unor boli, cum ar fi icter, hepatită, hipertensiune arterială.

Alte beneficii:

  • Grăbește vindecarea rănilor, are acțiune cicatrizantă
  • Are proprietăți antiseptice, poate ajuta în tratamentul vânătăilor și ulcerelor la picioare
  • Frunzele proaspete se pun pe picioare și au efect în calmarea crampelor musculare.

Usturoița este utilizată pentru uz intern și în caz de diabet zaharat, cancer gastric, scorbut, disurie, hidropizie.

Usturoița ajută la curățarea plămânilor

Această plantă medicinală are gust și miros de usturoi, este considerată un medicament natural. Ea ajută la curățarea plămânilor, este indicată în caz de tuberculoză și catar pulmonar. Are efect expectorant, calmează tusea și astmul. Are proprietăți dezinfectante, antiseptice, ajută la eliminarea uraților prin rinichi.

Sucul din usturoiță se obține din frunzele proaspete, care apoi se amestecă cu miere și puțină apă. La un pahar de suc se adaugă un pahar de apă și o linguriță de miere. Acest suc este foarte bun pentru detoxifierea organismului și curățarea plămânilor. Se recomandă o cură de 8-10 zile, apoi se face pauză. Sucul are și efect diuretic, expectorant, hipotensiv, antiseptic, astringent, cicatrizant. Sucul nu trebuie consumat în exces, deoarece poate irita parenchimul renal și nu este indicat în caz de nefrită și boli ale tubului digestiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.